ABD yönetiminin çocukları aşılama planına dair bilinenler

Plan onaylanırsa ABD'deki 28 milyon çocuk daha aşı olmaya hak kazanacak

Pfizer/BioNTech korona aşısının Avrupa Birliği'nde de 5 ile 11 yaş arası çocuklarda uygulanabilmesi için izin başvurusu yaptı (AP)

Biden yönetimi tatil döneminden önce milyonlarca çocuğu aşılamayı planladığından ABD'de 5 ile 11 yaş arasındaki çocuklar yakın zamanda muhtemelen Kovid aşısı olma hakkı kazanacak. Pfizer/BioNTech aşısı hâlâ onaylanma aşamasında ama kasım başı itibarıyla aşının kullanılmaya başlanması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray çarşamba günü yaptığı açıklamada, aşının daha küçük çocuklar için onaylanması halinde ABD'deki yaklaşık 28 milyon çocuğun daha aşı olma hakkı kazanacağını duyurdu.

Küçük çocukların aşılanma süreci nasıl işleyecek?

5 ile 11 yaş arası çocuklar için Pfizer/BioNTech aşısı, bu yaş grubuna özel bir formül ve dozla sunulacak. Tedarikçiler, bu dozları çocuklara uygulamak için gereken daha küçük iğneler ve diğer malzemelerle önceden paketlenmiş, pediatrik boyuttaki flakonlarda teslim alacak. Çocukların tam aşılanma için iki doza ihtiyacı olacak.

New York Times'ın haberine göre Beyaz Saray'ın Kovid-19 Müdahale Ekibi'nin üst düzey politika danışmanı Sonya Bernstein, "güvenilir tedarikçilerle ebeveynlerin içini rahat ettirecek şekilde aşı yapılmasını sağlayan çocuk dostu bir deneyim" hedeflediklerini söyledi.

Çocuklar nerede aşı olabilecek?

Ülke genelinde çocukların aşılanması için on binlerce merkez olacak. ABD yönetimi, aşılamanın aileler için mümkün mertebe erişilebilir ve kolay olmasını planladığını belirtti. Aşılar doktor muayenehanelerinde, hastanelerde, eczanelerde, toplum sağlığı merkezlerinde ve okullardaki kliniklerde bulunabilecek, ayrıca ülke çapındaki 100 ila 200 çocuk hastanesiyle ortaklaşa aşı klinikleri kurulacak.

5 ile 11 yaş arası için aşı ne zaman onaylanacak?

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) şu anda Pfizer Inc/BioNTech'in iki dozluk aşısını değerlendiriyor ve harici bir danışmanlar heyeti de 26 Ekim'de tavsiyede bulunacak. Daha sonra da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) danışmanları 2 ve 3 Kasım'da yapılacak toplantıda aşıyla ilgili tavsiyelerde bulunacak. FDA ve CDC, nihai tavsiyelerini aşının kullanılması lehine sunarsa, aşı birkaç gün içinde aileler için erişilebilir hale gelecek.

5 ile 11 yaş aralığının dışındaki çocuklar ne olacak?

Pfizer/BioNTech Kovid aşısı 12-17 yaş grubu için çoktan onay aldı ve 5 yaşından daha küçüklerdeki kullanım potansiyeli de araştırılıyor.

Çocukların aşıya ihtiyacı var mı?

Çocukların Kovid sebepli ölüm oranı daha düşük olsa da birçoğu virüs sebebiyle yine de hastalığa yakalanabiliyor, uzun süre devam eden semptomlarla karşı karşıya kalabiliyor ve hastalığı bulaştırabiliyor.

Aşılar kullanılabilir olunca ailelerin büyük çoğunluğunun küçük çocuklarına aşı yaptırması bekleniyor mu?

Reuters, aşı karşıtı olan birçok yetişkinin yanı sıra, kendisi aşı olmaya karşı çıkmayan bazı kişilerin de çocuklarının aşı olmasına karşı direnmesinin beklendiğini bildiriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU