İsmail Saymaz: Siverek'te 90'lara dönüş...

“Silahla yol kestiler, güpegündüz ev taradılar”

Fotoğraf: Twitter

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Bucak Aşireti’nden bazı kişilerin ellerinde silahlarla yol kestiğini, bir iş insanının evini taradıklarını yazdı. Saymaz’ın aktardığına göre bu olayın failleri tutuksuz yargılanmak üzerine serbest bırakıldı.

Saymaz, bugünkü köşe yazısında Siverek’te yaşanan olayı şöyle anlattı:

Tarih, 20 Eylül 2021. Saat: 01.02 Şanlıurfa - Diyarbakır şehirlerarası otoyolunun Siverek çıkışında beyaz otomobil, akan trafikte birdenbire duruyor. İçerisinden silahlı ve siyah giyimli üç kişi iniyor. Birinde pompalı tüfek, diğerlerinde av tüfeği ve kurusıkı tabanca var. Yanlarından geçen tırın arkasından ateş ediyorlar. Tır hızla uzaklaşırken, saldırganlardan peşi sıra koşuyor. Bir başka tırı durdurmaya çalışıyorlar.

Derken... Beyaz bir minibüs zorla kenara çekiliyor. Tüfek, hedef alır şekilde sürücüye doğrultuluyor. Kimlik kontrolü yapılıyor. Minibüs gidiyor. Beyaz bir otomobil durduruluyor. Bir saldırgan uzun namlulu silahla araca yöneliyor. Araç durmayıp devam ediyor. Diğer saldırgan havaya art arda ateş ediyor. Yol bir kez daha kesiliyor. Bir aracın daha önü kesiliyor ve kimlik kontrolü yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik kamerası görüntülerinden saldırganların Bucak Aşireti'nden Tayyar Bucak'ın oğulları Mustafa Uday ve Ali İhsan Bucak ile adamlarından oluştuğunun tespit edildiğini aktaran Saymaz, “Koruculuk görevi nedeniyle kendilerine verilen silahlarla araçları zorla durdurarak, kimlik kontrolü yapıyor ve havaya ateş ediyorlar. Sanki 1990'lı yıllardayız” dedi.

Saldırganların olaydan sonra gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzerine serbest bırakıldığını ifade eden Halk TV yazarı, şöyle devam etti:

Üç saldırgan olaydan sonra gözaltına alındı. İfadelerinde, alkollü olduklarını, yol verme meselesinden ötürü bir tartışma yaşadıklarını ve o kişileri durdurmak istediklerini iddia ettiler. Tahmin edileceği üzere... Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Sonra? İddiaya göre iki kardeş ve adamları 12 Ekim'de Siverek'in önde gelen işadamlarından M.F.'nin evini öğleyin taradı. Yüzlerce el ateş edildi. İnsanlar kaçıştı. Üstelik saldırılan ev kaymakamlığın bitişiğinde!

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in savcılığı arayıp  "Eski günleri hatırlatan bu görüntülere müsamaha edilmesinin doğru olmayacağını ve kamu düzenini olumsuz etkileyeceğini" demesinin ardından Tayyar Bucak’ın tutuklandığını, ancak 15 Ekim’de serbest bırakıldığını ifade eden Saymaz, iki oğlun ise firari durumda olduğunu belirtti.

Saymaz, yazısı şöyle tamamladı:

Bucak Aşireti'ne mensup saldırganlar uzun namlulu silahlarla rahatlıkla yol keserek trafiği durdurabiliyor, kimlik kontrolü yapabiliyor, araçların arkasından ateş edebiliyor. Buna rağmen ellerini kollarını sallaya sallaya adliyeden çıkabiliyor. Bucaklar kendilerine dokunulamayacağını düşünüyor olmalılar ki, ilçe merkezinde ve kaymakamlığın bitişiğindeki bir evi güpegündüz tarayabiliyor. Burası Siverek mi... Beyrut mu?

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU