Ali Bayramoğlu: Yargıya müdahale, öyle mi!

"Demokrasiyle, hukukla işleri yok anladık. Ama vicdanları da mı yok?”

Fotoğraf: Twitter

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, bazı ülkelerin büyükelçilerinin tutuklu iş insanı Osman Kavalı’nın AİHM kararı doğrultusunda serbest bırakılması gerektiğini belirtmesinin ardından iktidardan gelen tepkilerin “mantıksız” olduğunu söyledi. Kavala davasının siyasi bir dava olduğunu ifade eden Karar yazarı, Demokrasiyle, hukukla işleri yok anladık. Ama vicdanları da mı yok?” dedi.

Bayramoğlu, bugünkü “Yargıya müdahale, öyle mi!” başlıklı köşe yazısında Osman Kavala ile ilgili son günlerde devam eden tartışmaları özetledi.

Büyükelçilerin açıklamasının ardından iktidarın yaptığı açıklamalara değinen Karar yazarı, şunları söyledi:

İç içlerine müdahale bahanesine sığınan her otoriter iktidar gibi, AK Parti iktidarı da, bu çağrıya gürültülü tepkiler verdi. Bakanlar, AK Partililer, Meclis Başkanı sıraya dizildiler. Şentop, ‘Türkiye’de devam eden dava hakkında, TBMM’de soru sormak ve görüşme yapmak bile Anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir, büyük bir haddini bilmezliktir’ diyordu. Mantıksız…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Zira istek, davayla ilgili değil, Türkiye’nin uygulamakla yükümlü olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla, hukukun devreye girmesiyle ilgili” diyen Bayramoğlu, şöyle yazdı:

İronik… Çünkü o zaman bu resmi açıklamalardaki hedef bizzat kendileri olmaya başlıyor. Görüş açıklayarak, davanın seyrine müdahale edenler bizzat kendi tarafları. Erdoğan’ın Kavala’yla ilgili, “Soros türü, bazı ülkeleri ayaklandırmak suretiyle oraları karıştıran tipler vardır, Kavala onun Türkiye ayağı … Gezi olaylarının finansörü konumunda olan kişi … Bir manevrayla onu beraat ettirmeye kalktılar …” sözleri akıllarda, bu sözlerin sonuçları ortada.

Bayramoğlu, “Kavala’nın neden tahliye edilmediğini, davaya kimin müdahale ettiğini, verilmiş bir siyasi hükmün varlığını anlatıyor bu sözler. Demokrasiyle, hukukla işleri yok anladık. Ama vicdanları da mı yok?” yorumunu yaptı.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU