Boşanma aşamasında olduğu eşini ağır yaralayan Hasan Cora'nın cezası onandı

İstinaf mahkemesi, eşini 6 kurşunla yaralayan Cora'ya verilen 17 yıllık hapis cezasını onadı

Hasan Cora'nın katletmeye çalıştığı Ayşegül Cora / Fotoğraf: Independent Türkçe

İstanbul Bahçelievler'de, boşanma aşamasında olduğu eşi Ayşegül Cora'ya sokak ortasında kurşun yağdıran Hasan Cora hakkında verilen hapis cezasıyla ilgili istinaf kararı belli oldu.

Savcılık istinafa gitti

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Hasan Cora, 4 Nisan'daki duruşmada 17 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı.

Cora'ya verilen ceza, savcılık tarafından az bulunarak istinafa taşındı. 

Ağırlaştırılmış müebbete çarptırılan Hasan Cora, 6 kurşunla yaraladığı eşi Ayşegül Cora hayata tutunmayı başarınca, teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle cezası 17 yıla düşürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst sınır itirazı yapan savcılık, tasarlamayı görmedi

Savcılık, Hasan Cora'ya verilen 17 yıllık hapis cezasının, üst sınırdan uzaklaşılarak verildiğini gerekçe göstererek istinafa başvurdu.

Hasan Cora, üst sınırdan ceza alsaydı, 20 yıl hapis cezasına çarptırılacaktı.

İstinafa, kararda üst sınırdan uzaklaştığı için itirazda bulunan savcılık, yargılama aşamasında sunduğu mütalaasında tüm delil durumuna rağmen tasarlayarak öldürme suçundan ceza istemedi.

Aracından sahte plakalar, ruhsatsız silahlar çıktı

Hasan Cora, Ayşegül Cora'yı katletme girişiminden önce, günlerce boşanma aşamasında olduğu eşinin evinin önünde beklemiş, arabasından sahte plakalar, ruhsatsız silahlar çıkmıştı. Buna rağmen savcılık, Hasan Cora'nın düzenlediği saldırının tasarlayarak yapıldığına yönelik mütalaa sunmadı. 

İstinaf başvurusunun yapıldığı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, savcılığın 'üst sınır' itirazını reddetti ve Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 17 yıllık cezayı yeterli bularak kararı onadı.

TCK, 'zarar ve tehlikeye göre belirlenir' diyor

Türk Ceza Kanunu'nun 35. maddesinin ikinci fıkrası, gerçekleşmesi halinde ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması gereken ancak teşebbüs halinde kalan eylemin cezasını düzenlerken alt sınır olarak 13 yıl, üst sınır olarak ise 20 yıl belirliyor. Alt ve üst sınır, suçun meydana getirdiği zarar ve tehlikenin ağırlığına göre belirleniyor. 

"Akıl sağlığı raporu alınsın, haksız tahrik indirimi uygulansın" talebine de ret

Ayrıca, Hasan Cora'nın avukatı da müvekkiline verilecek cezada haksız tahrik indirimi uygulanmasını ve akıl sağlığına yönelik kapsamlı rapor alınmasını talep ederek istinaf başvurusu yaptı. Hasan Cora hakkında yargılama aşamasında Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmış ve akıl sağlığının yerinde olduğuna karar verilmişti. Cora'nın avukatının yaptığı istinaf başvurusu da reddedildi.

Yargıtay da onarsa, 9 yıl daha yatıp çıkacak

İstinafın onadığı karar Yargıtay tarafından da onanırsa, 17 yıllık cezanın infaz süresi 11 yıl 4 ay olarak hesaplanıyor.

Hasan Cora, en az 9 yıl daha hapiste kalıp tahliye olacak. 

Ne olmuştu?

2019 yılının haziran ayında, boşanma aşamasında olduğu eşi Ayşegül Cora'ya sokak ortasında kurşun yağdıran Hasan Cora, eşinin kaldırıldığı hastaneye belinde silahla gitmiş, hastanedeki polislerin dikkati sayesinde yakalanarak tutuklanmıştı.

Ayşegül Cora, vurulmadan önce Hasan Cora tarafından sistematik olarak şiddet gördüğü için evi terk etmişti. 5 Haziran 2019'da yaşanan olaydan 8 ay önce, Hasan Cora tarafından balkondan atılmaya çalışılan Ayşegül Cora, evden kaçarak Manisa'daki kızına sığınmıştı. Ayşegül Cora'nın arkasından Manisa'ya giden Hasan Cora, kızının kayınpederi Ahmet Veli K.'yı silahla yaralamıştı. Hasan Cora, kızının kayınpederini silahla yaraladığı için 7,5 ay hapiste yatmıştı. 

Olaydan 4 gün önce ruhsatsız silah ve sahte plakayla yakalanıp serbest bırakılmıştı

Hasan Cora, hapisten çıktıktan sonra koruma kararı olmasına rağmen Ayşegül Cora'nın önce iş yerine giden Hasan Cora, boşanma aşamasında olduğu eşiyle görüşmek istemişti. Görüşme isteği kabul edilmeyince, Ayşegül Cora'nın evinin önüne giden Hasan Cora, arabasının içinde uyuduğu sırada polis tarafından gözaltına alınmıştı. 

Polis, yaptığı aramada Hasan Cora'nın aracında sahte plaka ve ruhsatsız silah bulmuş, ancak serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılmasından 4 gün sonra da Ayşegül Cora'yı 6 kurşunla ağır yaralamıştı. 

Açık olan telefon saldırı anını kaydetmişti

Ayşegül Cora'nın Hasan Cora tarafından vurulduğu anlar, o sırada açık olan telefon tarafından kaydedilmişti. 

Ayşegül Cora, Hasan Cora tarafından telefonla da tehdit edildiği için, cep telefonuna ses kaydedici program yüklemiş, boşanma aşamasında olduğu eşinin tehditlerini kanıtlamak istemişti. Olay sırasında bir arkadaşıyla konuşan Ayşegül Cora'nın önü Hasan Cora tarafından kesilmişti. Hasan Cora ile Ayşegül Cora arasındaki konuşmalar ve silah sesleri, o sırada açık ve kayıtta olan telefona yansımıştı.
 


Hasan Cora ve Ayşegül Cora arasında olay anında geçen diyalog şöyle:

Hasan Cora: Silah var üzerimde. Seni şu an vururum.
Ayşegül Cora: Varsa var, ne yapayım ya? Allah Allah.
Hasan Cora: Konuşacağız.
Ayşegül Cora: Hayır. Ebru Hasan yanımda. (Telefondaki arkadaşına söylüyor) Konuşmayacağım ya.
Hasan Cora: Seni vuruyorum. 
Ayşegül Cora: Vur.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU