Etiyopya ordusu Tigray bölgesinin başkentini bir haftada ikinci kez bombaladı

Hükümet, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne ait silah tesislerinin hedef alındığını iddia etse de isyancılar yerleşim yerlerinin bombalandığını söylüyor

Saldırının ardından çekilen görüntülerde yaralıların hastaneye taşındığı görülüyor (AP)

Etiyopya ordusu, Tigray bölgesinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (Tigray People's Liberation Front - TPLF) yönelik hava saldırılarını sürdürüyor.

İki gün önce Tigray'ın başkenti Mekelle'yi bombalayan Etiyopya ordusuna bağlı savaş uçakları, bugün sabah saatlerinde aynı bölgeye bir saldırı daha düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etiyopya hükümeti sözcüsü Legesse Tulu, AP haber ajansına verdiği demeçte saldırıların, TPLF kuvvetlerinin silah yapımı ve onarımı için kullandığı tesisleri hedef aldığını öne sürdü. Tulu, "sivillere zarar verilmediğini" iddia etti.

TPLF'in kontrolündeki Tigray Televizyonu ise saldırıda Mekelle'nin yerleşim merkezinin hedef alındığını öne sürdü. Haberde, can ve mal kaybına dair bir ayrıtı verilmedi.

TPLF lideri Debretsion Gebremichael de bombalamanın silah tesislerine yapılmadığını söyledi:

Bence karada kaybettikleri için bizi bombalıyorlar. Saldırı, Tigraylı sivilleri umursamadıklarını gösteriyor.

AP'ye konuşan TPLF Dışişleri Ofisi'nden Kindeya Gebrehiwot da saldırının eski lastiklerin bulunduğu bir garaja düzenlendiğini ve bölgede yangının devam ettiğini ifade etti.

Tigray'da savaş

Tigray'daki çatışmalar, eyaleti yöneten isyancı TPLF güçlerinin 3 Kasım 2020'de Etiyopya birliklerine saldırmasıyla ve sonrasında Başbakan Abiy Ahmed'in TPLF'e karşı askeri harekat kararı almasıyla başlamıştı.

Etiyopya hükümeti 28 Haziran'da tek taraflı ateşkes ilan ederek Mekelle'den çekilmişti.

TPLF ise 11 Ekim'de Etiyopya ordusunun tüm cephelerden Tigray'a tekrar saldırı başlattığını duyurmuştu.

Tigray'a iki gün önce düzenlenen saldırıdaysa üç çocuğun yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Binlerce kişinin öldüğü ve iki milyondan fazla kişinin yerinden edildiği çatışmalarda 5 milyondan fazla kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP, AA, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU