Taliban, intihar bombacılarının ailelerine para dağıtıp toprak sözü verdi

İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, intihar bombacılarını "İslamiyet'in ve ülkenin kahramanları" diye niteledi

Taliban, uluslararası toplum tarafından tanınmak istiyor (AFP)

Taliban, Afganistan'da eski hükümete veya Batılılara karşı intihar saldırısı düzenleyenlerin ailelerine para dağıtıp toprak sözü verdi.

İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, intihar bombacılarının aileleriyle pazartesi bir araya geldi.

Hakkani, Kabil'deki bir otelde düzenlenen toplantıda intihar bombacılarını "İslamiyet'in ve ülkenin kahramanları" diye niteledi. Yaşamını yitirenlerin "fedakarlıklarını öven" Hakkani, ailelere 10 bin afgani (yaklaşık bin TL) ve kıyafet dağıttı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Kari Said Husti Twitter'dan yaptığı açıklamada, ailelere toprak sözü verildiğini de bildirdi.
 

FCD2R-yX0AAIkPi.jpg
Siraceddin Hakkani başında 10 milyon dolar (yaklaşık 95 milyon TL) ödül var (Twitter / @SaeedKhosty)


Görüşmeden paylaşılan fotoğraflarda, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) en çok arananlar listesinde yer alan Hakkani'nin yüzü kapatıldı.

Afganistan'da Taliban hakimiyeti

ABD'nin nisanda aldığı Afganistan'dan çekilme kararının ardından Taliban, ordu güçlerine yönelik büyük bir saldırı başlatmıştı. Taliban, ülke genelinde süren çatışmalarla ilerleyişini sürdürmüş ve pek çok bölgeyi ele geçirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girilmesiyle ülkede kontrol Taliban'ın eline geçmişti. Ancak o tarihten bu yana ülkede karışıklık çözülmüş değil. 

Taliban, kız çocuklarının eğitimi, kadınların iş hayatına katılımı ve azınlıkların durumu gibi pek çok konuda eleştiriliyor. 

Ülkede ayrıca güvenlik de tam anlamıyla sağlanamadı. Örneğin 8 Ekim'de Kunduz'daki bir Şii camisinde, 5 gün önceyse Kandahar'daki bir Şii camisinde cuma namazı sırasında patlama meydana geldi. IŞİD'in üstlendiği saldırıların ilkinde en az 50, ikincisinde en az 40 kişi öldürüldü.

 

Independent Türkçe, AP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU