"Şapkadan tavşan çıkarmak gerekiyor..." KHK'lılarla ilgili çalışma mı yapılıyor?

Adalet Bakanlığı koridorlarında, KHK'lıların ilgili henüz somut bir adım atılmasa da gündeme alındığı belirtiliyor. Independent Türkçe'ye konuşan üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Şapkadan tavşan çıkarmak gerekiyor" diyor

OHAL Komisyonu, 101 bin ret kararına karşılık 14 bin başvuruyu kabul etti. 11 bin dosya ise hala komisyonun önünde / Fotoğraf: AA

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra 20 Temmuz 2016'da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 125 bin 678 kişi kamu görevinden çıkarıldı.

Kamu görevinden çıkarılanların itiraz edebilmesi için OHAL Komisyonu kuruldu. Darbe girişiminden 1 yıl sonra kurulan komisyon, yaklaşık 3 aylık periyotlarla kararlarını açıkladı. Ancak en son karar 28 Mayıs'ta çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

14 bin kabul, 101 bin ret

Yaklaşık 5 aydır karar açıklamayan komisyon, 28 Mayıs'a kadar olan başvurulardan 14 bin 72'sini kabul etti.

101 bin 58 başvuru ise reddedildi. Hakkında işlem yapılan karar sayısı 115 bin 130 olurken, hala yanıt bekleyen 11 bin 544 başvuru var.

Anket: İktidar çözemez

Hukukçular Av. Emre Murat, Av. Kutluhan Soylu ve Av. Mesut Can Tarım'ın KHK'lılarla 760 kişinin katılımıyla yaptığı ve sonuçlarını yayınladığı ankete göre ise, KHK'lıların yüzde 91'i, mevcut hükümetin KHK'larla ilgili problemi çözeceğine inanmıyor.

Aynı ankete göre, yaklaşık 2 milyon kişi, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra soruşturma geçirdi. KHK'lar nedeniyle, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde en az 1 milyon kişi etkilendi.

Bekleyen 11 bin dosyanın büyük bölümü yargılanmamış ya da aklanmış

KHK ile kamu görevinden ihraç edilenler arasında, hakkındaki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ya da diğer örgütlerle ilgili soruşturmalarda, takipsizlik, beraat kararı verilenler de var. Ayrıca bazı KHK'lılar hakkında adli işlem bile başlatılmadı. Ancak bu kişilerin büyük bölümü de mesleğine geri dönemedi.

OHAL Komisyonu'nun önünde bekleyen 11 bin civarındaki dosyanın büyük bölümünü de yargı sürecinde takipsizlik, beraat kararı alanlardan ya da hakkında adli işlem yapılamayanların oluşturduğu söyleniyor.

"KHK'lılar gündemde" iddiası

Siyaset kulislerinde ise, iktidar cenahında KHK'lılar için çalışma yapılacağı konuşuluyor. İlk aşamada, takipsizlik ve beraat kararı alanlar ile hakkında adli işlem bulunmayıp OHAL Komisyonu'ndan karar bekleyen KHK'lılara bazı özlük haklarının iadesi ve özel sektörde çalışmalarının önündeki engelleri kaldırma seçeneklerinin masada olduğu ifade ediliyor.

Bir başka görüşe göre ise, beklenti yaratılarak, büyük çoğunluğu geçmişte milliyetçi ya da muhafazakar partilerin seçmeni olan ancak iktidara sırtını dönen KHK'lılar arasındaki birlik bölünmek isteniyor. Hakkında beraat ve takipsizlik kararı olanlar ile adli işlem geçirmeyenlerin iade edileceğine yönelik bir çalışma, 'suçsuz' olan KHK'lıların haklarına kavuşacağı söylentisini de beraberinde getiriyor.

"Şapkadan tavşan çıkarmak gerekiyor"

Independent Türkçe'nin Adalet Bakanlığı kulislerinden edindiği bilgilere göre ise, KHK'lıların bakanlık tarafından gündeme alındığı yönünde. Ancak henüz resmi bir adım yok. Bakanlıkta üst düzey görevde bulunmuş bir kaynak, AK Parti ile Adalet Bakanlığı'nın, KHK problemine yönelik paralel iki farklı çalışma içinde olduğuna değiniyor. 

Aynı kaynak, KHK'lılara yönelik çalışmanın, siyasetteki gidişatla ilgili olabileceğine dair ipuçları da veriyor:

"Gündemi önceden iktidar belirlerdi. Şimdi muhalefete yanıt vermekle uğraşılıyor. Sadece KHK'lılar değil, 3600 ek gösterge, EYT gibi konularda da çalışma olabilir. Süreci tersine çevirmek için şapkadan tavşan çıkarmak gerekiyor. KHK çalışması da bu tavşanlardan biri..."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU