10 ülkenin büyükelçiliğinden Osman Kavala çağrısı: Bakanlığa çağrıldılar

Kavalanın AİHM’in kararları doğrultusunda “derhal serbest bırakılmasının sağlanması için” Türkiye’ye çağrıda bulunuldu

Fotoğraf: AA

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Yapılan ortak açıklamada, “Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 ülkenin büyükelçiliği, “Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız” açıklaması yapıldı.

Ortak açıklamada şunlar kaydedildi:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.

Gül ve Soylu'dan tepki: Kabul edilemez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyükelçiliklerin açıklamasına, "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez" tepkisi gösterdi. 

Twitter'dan açıklama yapan Soylu, "Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, "Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir" ifadelerini kullandı.

Şentop: İşinize bakın

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'de 'devam eden dava' hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir" dedi.

Twitter'dan yapılan açıklamayı, "Büyük bir haddini bilmezlik" olarak niteleyen Şentop, "İşinize bakın" ifadelerini kullandı.

Oktay: Türkiye'de yargı bağımsızdır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da şunları söyledi:

Görevli bulundukları ülkenin bağımsızlığına sadakat göstermek zorunda olan ve 'yargı bağımsızlığından' söz eden bazı ülkelerin büyükelçileri, hadlerini aşarak 'siyasetin yargıya müdahalesini' talep etmişlerdir. Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdahaleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler.

Bakanlığa çağrıldılar

10 ülkenin büyükelçileri, Kavala açıklaması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU