Nijerya'da yönetim krizi: "Devlet uçaksavarlı çetelere fidye ödüyor"

Silahlı örgütlerle etkin mücadele yürütemeyen Abuja yönetimi kısırdöngüye girdi

Nijerya'nın Kaduna eyaletinde yaklaşık 140 öğrenci silahlı kişiler tarafından temmuzda kaçırılmıştı (Reuters)

Silahlı çetelerle başı belada olan Nijerya'da öğrenciler, köylüler, askerler ve politikacılar tehdit altında.

Abuja yönetiminin "haydut" diye nitelediği güçlü silahlara sahip gruplar, aldıkları fidyeler sayesinde kuvvetlenmeye devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) 16 Ekim tarihli özel haberinde bu silahlı çeteleri mercek altına aldı.

Haberde silahlı çetelerin, IŞİD ve Boko Haram'la savaşmaya devam eden Nijerya'nın buradan doğan zayıflığından yararlandığı belirtildi.

Ülkede bu yıl bini aşkın çocuk okuldayken kaçırılırken binlerce eğitim kurumu bu yüzden kapandı. Halk, çocuklarının özgürlüğe kavuşması için topraklarını satıp para toplamaya çalışıyor. Kimileri de korkudan evlerini terk ediyor.

Adı açıklanmayan üst düzey askeri yetkililer ve çete liderleri, WSJ'e yaptıkları açıklamalarda çalınan silahlar ve kaçırılan kişiler için Abuja'nın silahlı gruplara fidye ödediğini ifade etti.

Çetelerin kamplarını gören askerler, istihbarat çalışanları ve arabulucularsa bu kişilerin basit birer "haydut" olmadığını söyledi. Grupların elinde, Nijerya ordusuyla başa çıkabilecek kadar mühimmat olduğu görüldü.

Kimliği gizli tutulan üst düzey yetkililer, Afrika'nın en kalabalık ülkesindeki en önemli güvenlik sorununun fidye için toplu adam kaçırma olduğunu bildirdi.
 


Bir yetkiliyse haydutların, kendilerini rakip çetelerden ve Nijerya yönetiminin desteklediği "kanunsuzlardan" korumak için silah depoladığını ifade etti. Bu grupların giderek daha büyük operasyonlar yürütmeyi planladığının altını çizdi.

WSJ, bu silahlı çetelerin çoğunun Fulani halkından olduğunu yazdı. Geleneksel olarak çobanlıkla uğraşan Fulaniler, giderek küçülen otlaklar yüzünden çiftçilerle çatışma halinde. Haberde, bu halktan kimilerinin silahlanarak adam kaçırma çetesine dönüştüğü kaydedildi.

Zamfara eyaletindeki bir çetenin lideri Shehu Rekeb de WSJ'e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

(İstediğimiz para) verilmezse kaçırdıklarımızı öldürürüz.

Çetenin "devlet tarafından kötü muamele görmüş" çobanlardan oluştuğunu söyleyen Rekeb, önceden palalarla savaştıklarını ancak şimdi orduyla eşit silahlara sahip olduklarını ve askerler arasında tanıdıklarının bulunduğunu öne sürdü.

Nijerya ordusu geçen ay çetelerin ormanlardaki kamplarını geçen ay havadan bombaladı. Saldırının yer yer başarılı olduğu açıklansa da halkın korusu devam ediyor.

Köylüler, çocuklarının kaçırılmaması için haydutlara para ödemeyi sürdürüyor.

Katsina eyaletinin valisi Aminu Bello Masari geçen ay, hemen hemen her gün bir kişinin ya öldürüldüğünü ya da kaçırıldığını bildirdi. Bazı valilerse Nijeryalılara silahlanmayı tavsiye etti.

Muhammed Buhari'yi tehdit eden uçaksavar

WSJ'ye konuşan ve adının duyurulmasını istemeyen bir istihbarat görevlisi, Devlet Başkanı Muhammed Buhari'yi tehdit eden bir uçaksavar için bir çeteyle anlaşma yapıldığını açıkladı. WSJ, açıklamaların üst düzey bir Nijeryalı yetkili tarafından doğrulandığını bildirdi.

Silahın uçakla memleketi Daura'ya gitmek isteyen Muhammed Buhari için tehdit olarak görüldüğünü vurgulayan görevli, yapılan anlaşma kapsamında silahı geri almak için çeteye 20 milyon naira (yaklaşık 450 bin TL) ödendiğini kaydetti. Ancak anlaşmanın tarihi açıklanmadı.

WSJ, istihbarat subayı uçaksavar ayrılırken çete liderinin devletten şikayet ettiğini yazdı. Nijerya yönetiminin destekli silahlı birliklerin babasını kaçırdığını ve artık çobanlık yaparak geçimlerini sağlayamadığını söyleyen haydut, "Bizi havadan bombalıyorsunuz. Çocuklarımızı öldürüyorsunuz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU