Death metalci vegan baron, topraklarını yaban hayatına açtı

Dunsany soyunun 21. baronu, tehditlerle karşı karşıya olduğunu açıkladı

İrlanda'nın başkenti Dublin'in kuzeybatısındaki kale, 900 yıldır Dunsany soyuna ait (AFP)

İrlanda'da Dunsany soyunun 21. baronu Randal Plunkett, yaşadığı tarihi Dunsany Kalesi'nin topraklarını 8 yıl önce yaban hayatına açtı.

Plunkett, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada yeniden yabanileştirme çalışmaları sayesinde bölgeye pek çok farklı türden canlının geldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira yeniden yabanileştirme biyoçeşitliliği artırıyor. Ayrıca bu sayede karbon seviyesinin düşerken doğal afetler bile önlenebiliyor.

38 yaşındaki Death metal hayranı vegan Baron Plunkett, 300 hektarlık toprağından çiftlik hayvanlarını çıkardığını ve çim biçme makinelerini çalıştırmadığını kaydetti.

"Mülk sadece kaleden ibaret değil. Burası aynı zamanda bir arazi ve doğal çevre" diyen Plunkett, doğal koruma alanı sayesinde bölgede epey nadir olan ağaç sansarı görüldüğünü ifade etti. Bron Plunkett, su samurları ve kızıl geyik sayısının arttığını vurguladı. 

Ayrıca gökyüzünde şahin, kızıl çaylak, doğan atmaca ve kerkenez gibi kuşlar uçmaya başladı. Plunkett, bölgede yüzyıl sonra ağaçkakan tespit edildiğini açıkladı.

Arazideki çimenlik alanın böceklerle ve farklı türden otlarla dolup taştığı kaydedildi.

Plunkett hükümetleri eleştirerek, "Halihazırda yaptığımızdan çok daha fazlasını yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak maalesef bence hükümetler bunu gerçekleştirmeyecek" diye konuştu.

Bütün bunlara daha fazla beklemek istemediğim için başladım. Aslında (iklim krizini çözmeye) yarayacağını bildiğim bir fikri popülerleştirmeye çalışıyorum.

Baron, bu hedefinde zaman zaman zorluklarla karşılaştığını söyledi. Dünya Bankası'nın 2018'deki verilerine göre topraklarının yaklaşık yüzde 65'i tarım arazisi olan İrlanda'da kendisine pek çok tepki gösterildiğini belirtti:

Mükemmel tarım arazilerini yok ettiğim düşünüldü.

Daha önce avlanmayı yasakladığı için avcıların kendisini tehdit ettiğini açıklayan Plunkett, bu göz korkutmaların sürdüğünü bildirdi.

 

Independent Türkçe, AFP, Irish Mirror

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU