Nazileri avlayan 147 yıllık efsanevi geminin sırrı çözüldü

1886-1895 arasında geminin yöneticiliğini yapan "Cehennem Kükreyen" Mike Healy, resmi bir ABD gemisini yöneten ilk Afrikalı Amerikalıydı

Bear, birçok tarihi görevde yer almıştı (ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı)

Bir İskoç tersanesinden denize indirilmesinin üzerinden neredeyse 150 yıl geçmesinin ardından, ABD'nin efsanevi gümrük muhafaza gemisi Bear, Kanada açıklarında bulundu.

II. Dünya Savaşı sırasında bir Alman casus gemisinin ele geçirilmesini sağlaması ve Kuzey Kutup bölgesindeki kurtarma görevleriyle ünlü bu buharlı ve yelkenli gemi, 60 yıldır aranıyordu. İkonik geminin Yeni İskoçya yakınlarındaki keşfi, bu arayışa son verdi.

ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (National Oceanic and Atmospheric Administration -NOAA), 2019'da bulunan bir enkazın kayıp ABD gümrük muhafaza gemisi Bear olduğundan "makul derecede emin" olduklarını açıkladı.
 

enkaz-abd sahil güvenlik teşkilatı.jpg

2019'da henüz o dönem tanımlanamayan gemi enkazının görüntüsü (ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı)


1963'te batmadan önce Bear, ABD Donanması'nda ve ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı'nda onlarca yıl hizmet verdikten sonra çoktan tarihsel anlamda önemli bir gemi olarak görülüyordu.

Bear, aslen 1874'te İskoçya'daki Newfoundland bölgesi açıklarında faaliyet gösteren ticari bir fok avcılığı filosunun parçası olarak inşa edilmişti. Bundan 10 yıl sonraysa ABD yönetimi, Greely Expedition (ABD tarafından, Kanada'nın kuzeyindeki Lady Franklin Körfezi'ne gözlem üssü kurmak için Teğmen Adolphus Greely önderliğinde bir ekibin gönderildiği keşif seyahati -ed.n.) ekibini kurtarmak üzere Arktik'e gidecek ABD Donanması filosuna katılması için gemiyi satın almıştı.

Bear, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında görev yapmış ve ABD Donanması Grönland Devriyesi'nin Nazi casus trol gemisi Buskoe'yu yakalamasında rol oynamıştı. Bear, İspanyol gribi salgını sırasında yapılan yardımları taşımış ve 1944'te görevli gemi olarak hizmetini sonlandırmadan önce Arktik'te 40 yıl devriye gezmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geminin 1886 ila 1895 yıllarında görev yapan en tanınmış kaptanı "Cehennem Kükreyen" Mike Healy, İrlandalı bir babayla Afro-Amerikan bir annenin melez oğluydu. NOAA yayımladığı basın açıklamasında, kendisinin resmi bir ABD gemisini yöneten ilk siyahi erkek olduğunu söyledi.

Basın açıklamasında, "Healy, hayatı boyunca hiçbir zaman kendini Afro-Amerikalı olarak tanımlamamış olsa da gerçekte resmi bir ABD gemisini yöneten Afro-Amerikan kökenli ilk kişiydi" dendi.

Bear, 1948'de özel bir şirkete satıldıktan sonra 1960'larda Pensilvanyalı bir girişimci tarafından yüzen bir müze ve restorana dönüştürülmek üzere satın alınana kadar Yeni İskoçya'da terk edilmiş haldeydi.

Bear, Philadelphia'daki yeni evine çekilirken, Yeni İskoçya'daki Sable Burnu'nun yaklaşık 144 km güneyindeki ebedi istirahatgahına battı.
 

enkaz2-abd sahil güvenlik teşkilatı.jpg

Bear gemisinin tanınmasını sağlayan yüksek çözünürlüklü sualtı kameralarından görüntüler (ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı)


Sahil Güvenlik Teşkilatı Atlantik Bölgesi Birimi'nin resmi tarihçisi William Thiesen, Associated Press'e verdiği demeçte, "Bear, Alaska'daki 40 yıllık kariyeri boyunca, tarihteki en cüretkar ve başarılı Arktik bölgesi kurtarma operasyonlarından bazılarını gerçekleştirdi" dedi.

Ve yeterli şekilde beslenemeyen Amerika Yerlileri'nin gıdaya ihtiyacı olduğunda, Bear onlara yiyecek götürdü. Mahsur kalan balina avcılarının kurtarılması gerektiğinde, Bear onları kurtardı. 100 yıl önce binlerce Alaskalı pandemi sırasında İspanyol gribine yakalandığında, Bear onlara doktor ve ilaç götürdü.

Araştırmacılar geminin enkazını 2019'da bulmuş fakat yüksek çözünürlüklü video kameralarla donatılmış sualtı drone'larıyla deniz tabanını ziyaret edene kadar kalıntıları kesin olarak tanımlayamamıştı.

Geminin gövdesi zamanla ve hareketli av araçları nedeniyle bozulmuş olsa bile ekip, benzersiz çene ve pruva yapısı, pruva tahta döşemeleri, şaft bodoslaması ve babaları (halatların bağlanıp sabit kalmasını sağlayan, güvertede bulunan bir gereç -ed.n.) dahil, Bear'ın tarihi fotoğraflarıyla ve inşaat planlarıyla eşleşen enkazın tanısal özelliklerini tespit etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU