İklim için "tamamen vegan" olamıyorsanız, yüzde 90 vegan olmaya ne dersiniz?

Tamamen bitki temelli bir beslenme düzenine bağlı kalmasak bile hepimiz yeme alışkanlıklarımızı değiştirerek katkıda bulunabilir ve yardımcı olabiliriz

(Unsplash)

Veganlık biraz hassas bir konu. Öfkeli et yiyicilerin (kimse onlara zorla mercimek yedirmeye çalışmasa bile) seslerini çıkarmaktan çekinmeyen çekirdek bir kısmıyla bazı veganlar için bir münakaşa konusu ama en azından bütün bu ekolojik kriz veganların tarafında.

Ne yazık ki, çocuklarınızın ve torunlarınızın yaşaması için yaşanabilir bir gezegen bırakmaya istekliyseniz vegan ürünler ve bitki temelli öğünler seçmenin aklıselim olarak görülmesi gerekirken, veganlık başka bir "kültür savaşı" meselesi haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gıda üretiminden kaynaklanan ve gezegeni ısıtan sera gazının yaklaşık yüzde 60'ının sorumlusu et: Bu, bitki temelli gıdaların yetiştirilmesi ve işlenmesinden kaynaklanan kirliliğin iki katı. Brezilya, Arjantin ve Paraguay'ın başka kısımlarının yanı sıra Amazon yağmur ormanlarının kesilip yakılmasından sorumlu olan ve yıkıcı orman yangınlarına sebebiyet veren ana aktörlerden biri et endüstrisi. Biyoçeşitliliği tehdit etmesinin yanı sıra et üretimi, Brezilya ve başka yerlerdeki toprak gaspları ve yerli halklara yönelik insan hakları ihlalleriyle de bağlantılı.

Birleşik Krallık'taki (BK) etin çoğunluğunu tedarik eden yoğun endüstriyel çiftlikler, hayvanların haysiyeti andıracak şekilde dahi yaşadığı (veya öldüğü) yerler değil. Ve araştırmalar, et ve süt ürünlerinden uzak durmanın gezegen üzerindeki etkinizi azaltmak için tek başına atabileceğiniz en büyük adım olduğunu gösteriyor. Basit, değil mi?

Tamamen bitki temelli bir beslenme düzenine bağlı kalmasak bile hepimiz yeme alışkanlıklarımızı değiştirerek bir katkıda bulunabilir ve yardımcı olabiliriz. Vegan değilim ama iklim krizini önemsiyorum ve güzel gezegenimiz üzerindeki baskıyı azaltmak için üzerime düşeni yapmak istiyorum. Bazıları gerçekten umursuyor olamayacağımı veya yeterince umursamadığımı iddia edebilir ama gerçek şu ki, (mükemmel olmasa bile) bir şeyler yapmak hiçbir şey yapmamaktan daha iyi.

Katı beslenme kurallarına uymak benim için son derece zor çünkü 10 yıldan uzun süredir yeme bozukluklarıyla mücadele ediyorum. Kendime "Bir daha asla x yemeyeceksin" demek beni tekrar kısıtlayıcı kalıplara itiyor. Belki gelecekte tam veganlığı benimsemeye hazır olurum, bu ihtimali asla göz ardı etmem.

Benim için işe yarayan ve sizin de işinize yarayabilecek şey esnek bir yaklaşım. Mümkün olduğu kadar çok öğün için vegan, geri kalan zamanlardaysa vejetaryen yemekler hazırlıyorum ve dışarıda yiyorsam bitki temelli seçenekleri tercih etmeye gayret ediyorum. Ama eğer hastaysam ve tek düşünebildiğim bir kase tavuk çorbasıysa, tavuk çorbası içiyorum.

Yaptığım şey bu ve mükemmelden çok uzak ama akıl sağlığım, yaşam tarzım ve benim için uygulanabilir bir şey. Gezegene bağlılık yemini etmek sizin için haftada bir veya iki öğünde et yerine bitki temelli bir alternatife geçmek anlamına gelebilir. Veya iş yerinde hayvansal ürün içermeyen öğle yemeği seçeneklerine yönelmek olabilir. Ya da en çevre dostu olan seçeneği tercih ederek tamamen vegan olmak olabilir.

Beslenme düzeninizde iklim bilinciyle değişiklik yaptığınız her seferde, tamamen vegan değilse boşver gitsin, her öğün sadece et yesen de aynı şey diye düşünme tuzağına düşmek yerine olumlu bir şey yapıyorsunuz.

YouGov'a göre, BK halkının yüzde 14'ü kendisini "fleksitaryen" (İngilizce'de esnek ve vejetaryen sözcüklerinin birleşmesinden oluşan ve arada sırada et ürünü tüketen vejetaryen beslenme düzenine verilen isim -çn.) olarak görüyor ve ağırlıklı olarak bitki temelli bir beslenme düzeni takip ediyor. Fleksitaryenlerin oranı pesketaryen (kırmızı et ve tavuk eti yemeyenler -çn.), vejetaryen ve veganların sayısının toplamının iki katından daha fazla.

Esnek olmak gezegene uzun vadeli bir beslenme düzeni taahhüdünde bulunmanızı sağlıyorsa, hızla hararetli bir veganlık patlaması yaşayıp sonra moralinizi tamamen kaybederek her sabah pastırmalı sandviçin kollarına düşmekten iyidir.

Oxford Üniversitesi'nden bilim insanı Joseph Poore'un bir araştırması, BK'deki her ailenin haftada bir kez kırmızı etli öğününü bitki temelli bir şeyle değiştirmesinin yaratacağı çevresel etkinin 16 milyon otomobili trafikten çıkarmakla eşdeğer olacağını tespit etti. Her zaman yüzde 100 vegan beslenmeseniz bile beslenme düzeninizde iklim bilinciyle seçimler yapmak fark yaratıyor.

O halde fırına biraz Quorn (İngiltere menşeli, et yerine geçen bir ürün, -çn.) nugget atın. Nuggetlarınızı bandırmak için bol miktarda ketçap sıkın. Bu öğünde bitki temelli bir seçim yaptığınız için kendinizi iyi hissetmeye izin verin ve umarım, bir sonraki öğününüzde de aynısını yapmak istersiniz.



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU