Futbolcu değerleri pandemi sonrası yükselişte: Haaland, Mbappe'yi tahtından etti, en çok yükseliş gösteren genç oyuncu Wirtz oldu

Pandemi nedeniyle düşüşe geçen küresel oyuncu değerleri, toparlanmasını sürdürüyor. Yeni güncellemelerle Avrupa'nın en değerli oyuncuları ve kulüpleri listelendi. En pahalı futbolcu Erling Haaland olurken, en büyük çıkışı Florian Wirtz yaptı

Premier Lig, 20 milyar 800 milyon euro ile 15 lig arasındaki en değerli organizasyon oldu / Fotoğraf: Pixabay

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 240 milyona yakın insana bulaşan, yaklaşık 4 milyon 890 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sosyal hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi küresel futbol endüstrisine de büyük kayıplar yaşatıyor.

Yapılan araştırmalar, futbol ekonomisinde yaşanan ve yaşanması muhtemel kayıplarla ilgili ipuçları verse de salgının Avrupa'da etkili olmaya başladığı 2020 Şubat'ından bu yana yavaş yavaş düzelme gerçekleştiği göz önüne seriliyor.

KPMG Football Benchmark'ın yayınladığı son rapor, salgının başladığı dönemde küresel ölçekte mücadele eden oyuncuların değerlerinin yaşadığı düşüşü ve sonrasındaki toparlanmayı göz önüne serdi.

Rapora göre Şubat 2020'deki son Kovid-19 öncesi değerlendirmeden bu yana, oyuncuların piyasa değerlerinin hala tam olarak toparlanamadığı görüldü.

 

 

En iyi 500'ün değeri 20 ayın zirvesinde

Şubat 2020'de ilk 500'ün toplam market değeri 20,714 iken salgınla birlikte yaşanan düşüş dikkatlerden kaçmadı.

Salgının Avrupa'da yayılmasıyla maçların ertelenmesi sonrası Mayıs 2020'de futbolcu değerleri yüzde 19,6'lık düşüşle 16,648'e gerilemişti.

Pandeminin etkisini azaltması ve yeni normale dönüş sürecinde toparlanma eğilimi gösteren futbolcu market değerleri, mevcutta Temmuz 2021'e (18,800) göre küçük bir artış sergiledi ve toplamda 19,147 ile son 19 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Premier Lig zirvedeki yerini koruyor

Raporda aralarında Süper Lig ile Suudi Arabistan Profesyonel Ligi'nin de yer aldığı 15 lig arasındaki en pahalı organizasyon da belli oldu. 

Listenin en değerli organizasyonu 20 milyar 800 milyon euro Premier Lig olurken, en düşük bütçeli yarışın 1 milyar euro ile Suudi Arabistan Profesyonel Ligi'nde yaşandığı belirtildi.

La Liga ile Bundesliga'nın 11 milyar 200'er milyon euro ile ikinci ve üçüncü sırayı aldığı listede Serie A (10,5 milyar euro) dördüncü olurken, Ligue 1 (8,9 milyar euro) beşinci sırada kaldı.

Türkiye Süper Ligi (1,8 milyar euro) ise Portekiz, Hollanda, Rusya, Belçika ve Brezilya'nın ardından 12. sıradan listeye dahil oldu.

 

Erling Haaland-Reuters1.JPG
Erling Haaland / Fotoğraf: Reuters

 

Haaland, Mbappe'yi tahtından etti

KPMG'nin yayımladığı son raporda Avrupa'nın en değerli oyuncuları listesi de güncellendi.

Uzun süredir listenin ilk sırasında yer alan Fransız yıldız Kylian Mbappe, 36 milyon euroluk değer kaybı yaşadı ve 139,5 milyon euroya gerileyerek zirveyi Erling Haaland'a kaptırdı. 

Mbappe'nin değer kaybındaki en önemli etken ise gelecek haziran ayında Paris Saint-Germain ile sözleşmesinin sona erecek olması. 

Borussia Dortmund'da forma giyen Norveçli milli futbolcu Erling Haaland, EURO 2020 finallerinde boy gösteremese de Temmuz 2021'den bu yana değerini 11 milyon euro artırarak 144,2 milyon euro ile zirveye yerleşti.

 

 

En pahalı futbolcular listesinin üçüncü sırasında geçen yaz EURO 2020 finallerinde Birleşik Krallık Milli Takımı ile önemli başarı yakalayan Harry Kane yer aldı.

Tottenham Hotspur'da forma giyen Kane 121,2 milyon euro ile Haaland ve Mbappe'yi takip etti.

Manchester United'ın Portekizli futbolcusu Bruno Fernandes 118,9 milyon ile dördüncü, Chelsea'nin astronomik bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattığı Romelu Lukaku beşinci sıradan listeye ilk kez dahil oldu.

PSG'de forma giyen ve kulüple sözleşmesini Haziran 2025'e kadar uzatan Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, 8 milyon euroluk düşüş yaşadı ve 115,5 milyon euro ile 3. sıradan 6. sıraya geriledi.

Öte yandan De Jong (114,3 milyon euro), Kevin De Bruyne (112,5 milyon euro), Marcus Rashford (110,9 milyon euro), ve Jadon Sancho (110,5 milyon euro) bu isimleri takip etti.

 

Florian Wirtz-Reuters.jpg
Florian Wirtz, bu sezon Bundesliga'da oynadığı 6 maçta 4 gol, 5 asist üretti / Fotoğraf: Reuters

 

Piyasa değeri en fazla artan oyuncu 18 yaşındaki Wirtz

Küresel martek değerini en çok artıran 20 yaş ve altındaki oyuncular da raporda listelendi. İlk 10 sırada Almanya'dan 6 oyuncunun olması dikkatlerden kaçmadı.

Almanya ile 2022 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanan 18 yaşındaki Florian Wirtz, değerini en çok artıran oyuncu oldu. 

Bundesliga ekiplerinden Bayer Leverkusen'de forma giyen Wirtz, 14,8 milyon euro değerini artırarak en çok yükseliş gösteren oyuncu oldu. 

Toplamda 72 milyon euro market değerine ulaşan Wirtz'in Bayer Levevrkusen ile sözleşmesi 2026'da sona eriyor.

 

 

Wirtz'in ardından en çok çıkış yapan oyuncu ise Bayern Münih'li Jamal Musiala.

14,3 milyon euro yükseliş sergileyen 18 yaşındaki Musiala, 54 milyon euroluk market değerine ulaştı.

Listenin üçüncü sırasında Villareal'in genç yeteneği Yeremi Pino 13,8 milyon euro yükselişle değerini 27 milyona çıkarmayı başardı.

20 yaş altının en pahalı oyuncusu ise hala Barcelonalı Pedri. 81 milyon euro market değeri bulunan İspanyol yıldızı Jude Bellingham (74 milyon euro) takip ediyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU