Azerbaycan ile Türkiye yeni bir doğalgaz anlaşması imzaladı

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Şah Deniz 1 sahasından Türkiye'ye doğalgaz satışı için yeni bir anlaşma anlaşma imzaladığını söyledi

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Şah Deniz 1 sahasından Türkiye'ye doğalgaz satışı için yeni bir anlaşma anlaşma imzaladığını söyledi / Fotoğraf: AA

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Şah Deniz 1 sahasından Türkiye'ye doğalgaz satışı için yeni bir anlaşma anlaşma imzaladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azerbaycan, sözleşmenin sona ermesi nedeniyle Şah Deniz 1 sahasından Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını Nisan ayında durdurmuştu.

Shahbazov, Şah Deniz 1 sahasından gelecek yıl Türkiye'ye 2.5 milyar metreküp, 2023'te 3.5 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapılacağını söyledi.

Azerbaycan'ın toplam doğalgaz üretiminin önümüzdeki yıl 43 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.

Shahbazov Moskova'da düzenlenen enerji konferansında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Şah Deniz 2'ye ek olarak Şah Deniz 1'den (Türkiye'ye) doğalgaz sevkiyatını artıracağız" dedi.

Reuters'da bu hafta yayımlanan ve iki sektör kaynağına dayandırılan haberde Nisan ayında sona eren yılda 6.6 bcm doğalgaz ithalat sözleşmesinin üç yıllık, yılda 6 bcm'e kadar büyüklükte bir sözleşme ile yenilendiği bildirilmişti.

Türkiye'nin doğalgaz talebinin bu yıl rekor kırması bekleniyor. Yükselen doğalgaz talebi Ankara'yı yüksek fiyatların hakim olduğu uluslararası spot piyasalardan doğalgaz temin etmek zorunda bırakacak görünürken, Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile bu yıl sona eren uzun vadeli ithalat sözleşmelerinin nasıl yenileneceği yakından izleniyor.

Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 sahasından Türkiye'ye yılda 6 bcm doğalgaz sevkiyatını öngören sözleşme ise devam ediyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU