Trump anayasaya aykırı olmasına rağmen iki dönemden fazla başkan olabileceğini söyledi

"İnsanların daha uzun kalmamı talep edeceğini düşünüyor musunuz?"

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin anayasasına aykırı olmasına karşın Amerikan halkının kendisinin iki dönemden fazla Beyaz Saray’da kalmasını isteyebileceğini öne sürdü.

2020 seçimleri için burun buruna yarışılan, kilit önemdeki eyaletlerde seçim yarışını Demokratik Parti’nin öne çıkan adayı Joe Biden’ın önde götürdüğünü gösteren anketleri medyanın haberleştirmesinin ardından Trump, 2024’ten sonra dahi başkanlık ofisinde kalmaya devam edebileceğini açıkladı.

Trump paylaştığı tweetlerde “İyi haber, Amerika’nın yeniden HARİKA bir karar verecek ve güzel Beyaz Saray’ı 6 yılın sonunda terkedeceğim (İnsanların daha uzun kalmamı talep edeceğini düşünüyor musunuz? AMERİKAYI HARİKA TUTALIM)” yazdı.

Trump aynı zamanda kendi kampanyasının anketleri de benzer sonuçlar göstermesine ve verilere erişim halka açık olmasına rağmen Demokrat Parti’de partilerinin adayı olmak için yarışan pek çok ismin gerisinde kaldığını gösteren anketleri haberleştiren  The New York Times ve Washington Post gazetelerine de saldırmıştı.

Gazetelere “kara leke” ve “halk düşmanı” sıfatlarıyla seslenen Trump, gerçekte yakın zamanda yaptırdığı kendi iç anketinin “her yerde kazandığını” gösterdiğini öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan Trump, hem başkan adayı olduğu dönemden ve hem de başkan seçilmesinden bu yana aldığı olumsuz eleştirilere ve basına sürekli olarak sayıp sövüyor.

Bununla birlikte başkanların yalnızca iki 4 yıllık dönem için seçilebileceğini söyleyen ABD anayasasına aykırı olmasına rağmen Trump, daha önce de 8 yılın ardından da Beyaz Saray’da kalması ve başkanlığa devam etmesi yönündeki önerilere sıcak baktığını söylemişti.

Hizmet dönemi sınırlamalarını 1951’de onaylanan ABD anayasasının 22. maddesi getiriyor.

Ocak 2017’de başkanlık koltuğuna oturduğu ilk günden bu yana düşük onay oranları Trump’ın peşini bırakmıyor.

Onaylayanların oranının onaylamayanları geçtiği sadece bir aydan kısa bir dönemi yaşamayı başarabilen Trump’ın onay oranı geri kalan tüm zamanlarda yüzde 40’ın biraz üzerinde değişiklik gösterdi.

 

 

Anket haberleri ve analizleri yapan FiveThirtyEight internet sitesine göre mevcut onay oranı yüzde 42,6 ve Amerikalıların yüzde 53’ü onu bir başkan olarak onaylamıyor.

Onay oranı kabaca yüzde 40 ve 55 arasında dalgalanan  önceki başkan Barack Obama’yla karşılaştırıldığında bu oranlar sıradışı değil.

Obama, Gallup araştırma şirketinin gerçekleştirdiği başkanlığının son anketinde yüzde 59’a varan bir onay oranına ulaşmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU