Haksız yere işten çıkarıldığını öne süren 3 işçi, CHP önünde dönüşümlü açlık grevi başlattı

İşçilerden Ramazan Çelik "Bizler defalarca dile getirdik ama maalesef sorunu ötelemekten başka hiçbir şey yapmadığı için bizler de genel merkezin önüne gelerek dönüşümlü bir şekilde ikaz amaçlı açlık grevimize başlayacağız" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter @mehmetdersulu

CHP'li Şişli Belediyesi'nden haksız yere işten çıkarıldığını iddia eden ve geçen günlerde İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen 4 işçiden 3'ü, CHP Genel Merkezi önünde "dönüşümlü açlık grevi" başlattı.

İşçilerden Kakil Yazar, açlık grevine başlamadan önce yaptığı açıklamada, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in, işçilere haklarının ödendiği yönündeki açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını öne sürdü.

Yazar, İstanbul'dan 15 Eylül'de başlattıkları ve 27 Eylül'de Ankara'da tamamladıkları yürüyüşte CHP Genel Merkezi'ne, Şişli Belediyesinde uygulanan "yanlış siyasetin teşhiri ve bilgilendirme amaçlı" geldiklerini, ancak CHP'nin kendilerini "başından savdığını" söyledi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un, konu hakkında bilgisinin bulunduğunu ve Ankara'ya döndüğünde konuyla ilgilenileceğini kendilerine söylendiğini belirten Yazar, geçen süre zarfında herhangi bir görüşmenin ve çalışmanın yapılmadığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP'nin konuya kayıtsız kaldığını söyleyen Yazar, "Bugün dönüşümlü açlık grevindeyiz, yarın bunu süresiz açlık grevine dönüştürebiliriz ama bütün bunların olmaması için talebimiz, öncelikle 4 işçi arkadaşımızın en temel insani hak olan işinin, aşının ve haklarının ödenmesidir. Bundan başka istediğimiz bir şey yok." ifadesini kullandı.

"İkaz amaçlı açlık grevimize başlayacağız"

Ramazan Çelik de işten çıkarılmalarına ilişkin süreci anlatarak, "Bizler defalarca dile getirdik ama maalesef sorunu ötelemekten başka hiçbir şey yapmadığı için bizler de genel merkezin önüne gelerek dönüşümlü bir şekilde ikaz amaçlı açlık grevimize başlayacağız." diye konuştu.

Şişli Belediyesinde haksız yere işten çıkarıldığını iddia eden Turan Aktaş, Kakil Yazar, Ramazan Çelik ve Salih Bitner, İstanbul'dan 15 Eylül'de başlattıkları yürüyüşü, 27 Eylül'de Ankara'da tamamlamış ve CHP Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapmıştı.

CHP Şişli Belediyesi ise bir açıklama yaparak, işçilerin iddia edildiği gibi haksız yere işten çıkarılmadıklarını savundu. İşçilerden birinin disiplinsizlik ve çalışma kurallarına aykırılıktan, bir diğerinin ise bir kadın çalışana tacizi nedeniyle işine son verildiği, iki işçinin de süreleri dolduğu için emekliliğe sevk edildiği belirtildi. Belediye açıklamasında şunlar kaydedildi:

Şişli Belediyesi:  Haksız yere işten çıkarılmadı

Şişli Belediyesi konuya ilişkin yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada işçilerin iddia edildiği gibi haksız yere işten çıkarılmadıklarını öne sürmüştü.

Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

Şişli Belediyesi önünde bir süredir 4 işçi tarafından, 'haksız yere işten atıldıkları' gerekçesiyle bir eylem sürdürülmektedir. Eylemci işçilerden Turan Aktaş’ın belediyemizin iş disiplini ve çalışma kurallarına aykırı davranışları nedeniyle işine 06.11.2019 tarihinde son verilmiştir. Kakil Yazar ve Salih Bitnel, emeklilik sürelerinin gelmesi nedeniyle emekliliğe sevk edilmişlerdir. Eylemci işçilerden Ramazan Çelik’in ise bir kadın çalışanımıza yönelik taciz eylemi gerçekleştirmesi nedeniyle iş akdi feshedilmiştir. Kadın haklarının yanında ve savunucusu bir kurum kültürüne sahip yerel yönetim olarak, bu davranışa sesiz kalmamız söz konusu olamayacaktır. Bu konuya dair hukuki süreç de devam etmektedir.

Şişli Belediyesi olarak, mahkeme kararlarının da belirttiği üzere bu işçilerimizin tüm hak ve alacakları kendilerine ödenmiştir. Yapılan eylemin hak ve alacakların tesliminden ziyade hukuksuz bir davranış olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Yaklaşık 3 bin çalışanıyla toplumcu, hesap verebilir ve şeffaf belediyecilik anlayışı doğrultusunda tüm Şişli halkına hizmet veren Şişli Belediyesi, bu kötü niyet ve amaçlar karşısında da adil duruşunu korumaya devam edecektir.

 

 

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU