Yeni Şafak yazarı: Erdoğan neden "operasyon" sinyali verdi?

"Bu oyun bozulur mu? Daha önce bozuldu, yine bozulur. Ama önce oyunun ne olduğunu iyi okumak gerek"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye yeni bir operasyon sinyali vermesinin arkasında Washington-Moskova arasında bir anlaşma olabileceğini işaret etti.

Acet, bugünkü köşe yazısında Erdoğan’ın kullandığı “Suriye’den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır. Buralardan kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkânlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız” şeklindeki ifadeleri hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısının devamında ABD ile Rusya’nın dönem dönem Suriye’de gizli anlaşmalar yaptığını söyleyen Acet, “Suriye’deki Türkiye varlığını hedef alan saldırıların arka planında, yine bir ABD/Rusya paslaşması olabilir mi?” diye sordu.

Acet, şunları söyledi:

PKK/YPG’nin Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki varlığına saldırması halinde, bu durum, ABD’nin işin başından beri gözetmeye çalıştığı “Buradaki YPG varlığı Türkiye için tehdit değil” tezine zarar verebilir. Amerikalılar, bunun yerine, el altından Ruslarla işbirliği yapıp, Fırat’ın batısındaki YPG varlığını harekete geçirmek istemiş olabilirler.

Eğer böyle bir gizli anlaşma var ise, bunun görünür alandaki ipuçları neler olabilir diye bakınca, ABD ve Rus genelkurmay başkanlarının 20 gün önce Finlandiya’da bir araya gelip, 6 saatlik bir görüşme yaptıkları haberini buldum. İki isim, görüşmenin içeriğini açıklamama konusunda bir karar birliğine de varmışlar. Çıkan haberlere göre görüşmenin ana gündem konusu Afganistan meselesi imiş. Ama belki Suriye’yi de konuşup gizli bir plan yapmışlardır.

Şeytana şapkayı ters giydirenlerin cirit attığı bir yerde, her şeyi düşünmek lâzım. Peki, bu oyun bozulur mu? Daha önce bozuldu, yine bozulur. Ama önce oyunun ne olduğunu iyi okumak gerek.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU