Uluslararası Af Örgütü'nden BM'ye Doğu Türkistan için "Çin'e karşı harekete geçilmesi" çağrısı

Örgüt çağrısında, BM üyesi devletleri, Çin'in bölgedeki ciddi insan hakları ihlallerini güçlü şekilde kınamaya ve hesap verebilirliği sağlamak için bağımsız ve uluslararası soruşturma mekanizması kurmaya davet etti

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletlere, Çin'in, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Birleşik Krallık merkezli örgütün, BM üyesi devletlere hitaben yazdığı açık mektupta, Çin'in, Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlallerinin soruşturulması gerektiği vurgulandı.

Örgüt, Haziran 2021'de Doğu Türkistan'da devlet eliyle yürütülen ve insanlığa karşı suçlar kapsamına giren işkence ve zulüm politikalarını belgeleyen bir rapor yayımladığını hatırlatarak BM organları ve üye devletlerin ihlallere yanıt vermekte yavaş olduğu eleştirisinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta sona eren BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda dahi Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki ihlallerin gündeme getirilmesi için hiçbir resmi adım atılmadığına işaret edildi.

Örgüt, BM üyesi devletleri bir araya gelerek Çin'in bölgedeki ciddi insan hakları ihlallerini güçlü şekilde kınamaya ve hesap verebilirliği sağlamak için bağımsız ve uluslararası soruşturma mekanizması kurmaya davet etti.

Uluslararası Af Örgütü destekçileri, dünyanın dört bir yanındaki 10 farklı şehirde "Sincan'da alıkonulanlar serbest bırakılsın" başlıklı dilekçe metinlerini Çin büyükelçiliklerine teslim etti.

"Her imza Çin'e, bu sistematik zulme son vermesi için yapılmış doğrudan bir çağrı"

Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, yaptığı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara karşı işlenen insanlığa karşı suçlar ile diğer ciddi insan hakları ihlallerine ilişkin kanıtların ardından dünyanın dört bir yanından yüz binlerce kişinin tepkisini ifade etmek için imza kampanyasına katıldığını belirtti.

Callamard, şu ifadeleri kullandı:

Bu, dünya genelinde insanların, Çin'in muhalifleri susturma çabalarını ve Sincan'daki zulmü anladığının açık bir işareti. Her imza, Çin'e, bu sistematik zulme son vermesi için yapılmış doğrudan bir çağrıdır. Çin hükümeti kamplarda ve cezaevlerinde keyfi şekilde alıkonulan herkesi acilen serbest bırakmalı, kamp sistemini ortadan kaldırmalı ve Sincan'da çoğunluğu Müslüman etnik gruplara yönelik sistematik saldırılara son vermeli.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU