Erdoğan: Türkiye, zengin biyolojik çeşitliliğini kara ve denizlerinde korumakta kararlı

İklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin belli ülkelere havale edilemeyeceğini söyleyen Erdoğan, tüm ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı"na (COP15) video mesaj gönderdi.

İnsanlık olarak iklim değişikliği ve çevre felaketleri gibi birçok sınamayla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Erdoğan, "Tabii afetler çevreye ve ekosisteme verdiği zararlar yanında insanların can ve mal güvenliğini de doğrudan tehdit ediyor. Şu gerçeği hepimiz biliyoruz; tabiattaki her şey zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Tahrip olan biyolojik çeşitlilik, kirletilen çevre, yok olan gıda ve su demektir" dedi.

Bu durumun çatışmalara yol açtığını ve insanları göçe zorladığını anlatan Erdoğan, "Medeniyetler beşiği olan Akdeniz'i büyük bir mülteci kabristanına çeviren sebeplerden biri de çevrenin tahrip olmasıdır. Geleceğimizi etkileyen bu tehdit karşısında elbette öncelikle adım atması gerekenler iklim değişikliğine yol açan sıkıntıların ortaya çıkmasında tarihi mesuliyeti bulunanlardır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin belli ülkelere havale edilemeyeceğini ve tüm ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

"12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyoruz"

Türkiye'deki biyolojik çeşitliliğe de vurgu yapan Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye 'yaratılanı sev yaratandan ötürü' anlayışıyla zengin biyolojik çeşitliliğini hem karada hem de denizlerinde korumakta kararlıdır. Bunu yaparken yaşam hakkına sadece biz insanların değil tüm canlıların sahip olduğu anlayışını esas alıyoruz. 2030'a kadar biyolojik çeşitlilik kaybını en aza indirmeyi temel alan, 2020 Sonrası Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi sürecinin bu amaca hizmet edeceğine inanıyoruz. 

Dünyadaki 8 bitki gen merkezinden 3'ü Türkiye'de kesişmektedir. Anadolu buğdayın, mercimeğin, nohudun, zeytinin, elmanın, kirazın ve daha sayamadığımız yüzlerce bitkinin ana vatanıdır. Avrupa kıtasında yaklaşık 12 bin bitki türü bulunurken, Türkiye'nin yaklaşık 4 bini endemik olmak üzere 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Envanteri yapılan türlerden 428'i yerel endemik, 3 bin 275'i de endemik tür olup bu türler dünya üzerinde sadece Türkiye'de bulunuyor.

Erdoğan, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmanın kendilerine ayrı bir mesuliyet yüklediğine vurgu yaparak, "Bu kapsamda biyoçeşitliliğin korunmasını, sürdürülebilirliğinin teminini ve ekonomiye entegrasyonunu uzun vadeli ve gerçekçi politikalarla planlıyor ve hayata geçiriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan gündemiyle toplanacak G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katılarak açıklamalarda bulundu.

Afganistan'da yaşanan gelişmelerin, siyasi ve insani boyutunun yanı sıra ekonomik ve finansal yansımalarının da olduğunu söyleyen Erdoğan,  "Afganistan'da yeni bir siyasi hakikatle karşı karşıyayız. Afganistan'da güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel değil düzeyde uluslararası ölçekte de kritik önemdedir" dedi.

"Diyalog kanallarının açık tutarak Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz" diyen Erdoğan, "Bugün Afgan halkı siyasi belirsizlik yanında 40 seneyi aşan çatışma ve terörün yıkıcı sonuçları ile de mücadele diyor. Böyle bir dönemde uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme, bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur. Bu zor günlerinde Afgan halkına karşı kardeşlik görevimizi yerine getirmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Afganistan'dan gelecek yeni bir göç yükünü taşıyamaz"

Afganistan'dan gelen göçmen dalgalarıyla ilgili de uyarılarda bulunan Erdoğan şöyle devam etti:

Kabil Havalimanı'nda DEAŞ tarafından gerçekleştirilen saldırılarda görüldüğü gibi terör tehdidi halen sürmektedir. Afganistan'daki gelişmelerin göç akını riskini arttırdığı da malumunuzdur. 3.6 milyonu Suriye'den gelenler olmak üzere yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan ülkemiz Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamaz. Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır. 

Erdoğan, Afganistan ve göç konusunda G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını önererek, "Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibiz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU