Tanker gerilimi: İran, İngiliz büyükelçiyi Dışişleri’ne çağırdı, Arap Birliği Tahran’a “dikkatli ol” dedi

Arap Birliği Genel Sekreteri, Tahran yönetimini “geri adım atmaya" çağırırken, BM Genel Sekreteri de Körfez'de çatışmadan kaçınma çağrısında bulundu

Fotoğraf: Reuters

Zamira Rahim - The Independent

İran yönetimi, Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine yönelik saldırıdan kendilerini sorumlu tutan İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak izahat istedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın (ISNA) haberinde, “İran, görüşme boyunca asılsız iddiaları sert dille kınadı ve İngiltere’nin bu saldırılar karşısında gösterdiği kabul edilemez duruşu eleştirdi” ifadelerine yer verildi.

Habere göre, İranlı yetkililer yaptıkları toplantı sırasında Macaire’den izahat ve doğrulama istedi.

İngiliz Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, söz konusu gemilere 13 Haziran’da gerçekleştirilen ve içlerinden birinin alev almasıyla sonuçlanan saldırıdan İran’ın sorumlu olduğunu iddia etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada cuma günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşen Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Ortadoğu’da devletler arasındaki gerilimi körükleyen saldırının ardından İran’ı “dikkatli olması ve geri adım atması” konusunda uyardı.

Olayın sorumlularının net bir şekilde tanımlanması gerektiğini kaydeden Ebu Gayt, “Hakikatin ortaya çıkması yalnızca an meselesi, bundan eminim. İranlı kardeşlerime sesleniyorum: Dikkatli olun ve geri adım atın. Zira herkesi, gerçekleşmesi halinde hiç kimse için güvenli olmayacak bir çatışmaya doğru sürüklüyorsunuz” dedi.

Öte yandan, İran ve ABD liderlerinden karşılıklı sert açıklamalar sürerken BM de konuya müdahil oldu.

Umman Körfezi’nde tankerin alev alması konusunda çelişkili haberler gelmeye devam ederken, Guterres, iddia edilen saldırıya dair bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Guterres, “Her ne pahasına olursa olsun Körfez’de büyük bir çatışmadan kaçınmak çok önemli” dedi.

 

 

ABD, stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı yakınlarında tankerlerin alev almasından İran’ı sorumlu tutmuş, Tahran yönetimiyse olayda müdahalelerinin olduğu iddialarını yalanlamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran kuvvetlerinin petrol tankerinden patlamamış bir limpet mayını topladığını ileri sürdüğü bir video paylaşmıştı. ABD Başkanı Donald Trump da Fox News televizyonuna yaptığı açıklamada “Bunu İran yaptı” demişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’nin “yalnızca bölgenin değil, tüm dünyanın istikrarının altını oyan böyle bir durumu radikalize etmek için her fırsatı değerlendirdiğini” söylemişti.

Diğer taraftan olayda adı geçen tankerlerden birinin sahibi olan Japon Kokula Courageous firması, ABD’nin iddialarının aksine, mürettebatın gemiye havadan gelen cisimlerin saldırdığını gördüğünü açıklamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU