Altı yaşındaki çocuk dev bir mastodon dişi buldu: "Paleontoloji kariyeri başladı"

Keşfi karşılığında müze gezisi kazanan küçük çocuk büyüyünce arkeolog veya paleontolog olmak istiyor

Julian isimli küçük kaşif çoğu yaşıtı gibi doğada bulduğu nesneleri ve taşları biriktirmeyi seviyor (fotoğraflar: Michigan Lives / Click on Detroit)

ABD’nin Michigan eyaletinde yaşayan 6 yaşındaki bir çocuk, Dinosaur Tepesş Doğa Koruma Alanı'ndaki bir nehrin kenarında ailesiyle yürüyüş yaparken büyük bir diş buldu.

Julian Gagnon isimli çocuk, ilk başta bunun bir dinozora ait olduğunu düşündü ama devreye giren paleontologlar bunun bir mastodona ait azı dişi olduğunu tespit etti.

Yerel basına konuşan Julian, dişi keşfettiği anları, "Ayağımın bir şeye çarptığını hissettim ve onu yakaladım" diye anlattı.

Küçük çocuğun annesi Mary Gagnon ise oğlunun büyüyünce arkeolog veya paleontolog olmak istediğini aktardı.

Julian’ın paleontoloji kariyerinin bu keşifle başladığını söyleyen Gagnon, "Bu keşif arkeoloji ve paleontoloji tutkusunu körükledi" dedi ve ekledi:

Jualian’a kalırsa bu onun kariyerindeki ilk keşfi oldu. Artık onu doğada gördüğü nesneleri toplamaktan vazgeçiremeyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ailesiyle eve geldiğinde internet üzerinden araştırma yapan Julian, dişin boyutunun mastodon dişleriyle örtüştüğünü gördü. Michigan Üniversitesi Paleontoloji Müzesi’nden bilim insanlarının analizi de bunu doğruladı.

Genç kaşif, bulduğu bu azı dişi sayesinde ne kazanacağını merak ederken, müze yetkilileri, ona paleontologların eşliğinde özel bir gezi armağan etti.

Müzenin koleksiyon müdürü Adam Rountrey, çocuğun keşfettiği azı dişinin tacının (dişin diş eti üzerinde kalan ve gözle görülen kısmı) yetişkin bir insanın yumruğu kadar olduğunu açıkladı.

Rountrey, tacın tepesinde onu mamut dişinden ayıran "uzun çıkıntılar" bulunduğunu da ekledi.

Mastodonlar ve mamutlar

Modern fillerin eski akrabaları diye bilinen mastodonlar 27 ila 30 milyon yıl önce ortaya çıktı ve soyları yaklaşık 10 bin yıl önce tükendi.

Başta Kuzey ve Orta Amerika olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ormanlarda yaşayan mastodonların uzunluğu 2,5 ila 3 metreye, ağırlıkları ise 5,4 tona ulaşıyordu.
 

Knight_Mastodon.jpg
Görselde resmedilen Amerikan mastodonu, mamutlarla benzerliğiyle dikkat çekiyor (Wikimedia Commons)
​​​​​​​


Mastodonlar ve mamutlar sıklıkla karıştırılsa da uzmanlar bu iki canlı grubunun zaman içinde birbirinden çok farklılaştığını belirtiyor.

Evrim Ağacı’na göre mastodonlar, Mammutidae isimli bir aileye ait ve fillerle mamutlardan epey farklı.

Asya fillerinin yaşamış en yakın akrabaları olan mamutlar ise bilim camiasında Mammuthus cinsi diye biliniyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Michigan Lives, Evrim Ağacı

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU