Video yayımlayarak insan iskeleti satan "kemik adam" tartışma yarattı

Jon Pichaya Ferry, "mezar soyguncusu" ithamlarını reddediyor

Sınıf arkadaşları Ferry'e "kemik adam" diyor (Jaytel Provence)

Kafatasları raflarda dizili, yüzü aşkın omurgaysa duvara asılı. Bunların hepsi büyük ihtimalle birbirini tanımayan insanlara ait olsalar da şimdi yan yanalar. 

TikTok'ta JonsBones ismiyle tanınan Jon Pichaya Ferry, bunları kendi internet sitesinde satıyor. 21 yaşındaki genç adam, 500 bini aşkın takipçiye sahip ve paylaştığı videolarla 22 milyon beğeni topladı. Bu görüntülerde bebeklerin kafatasları da var, kedisi Chonk da...

Diğer yandan pek çok kişi insan kemiği satmanın ahlaka aykırı ve hatta yasadışı olduğunu söyleyerek Ferry'i eleştiriyor. O ise bu eleştirilere tıp öğrencileri için öğretim amaçlı satış yaptığı argümanıyla cevap veriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'a konuşan uzmanlar, alıcıların kemikleri mücevhere, avizeye ya da mobilyaya dönüştürdüğünü belirtti. Haberde bu kemiklerin sahiplerinin çoğunun, sağlıklarında bu tarz kullanımlara onay vermediği de vurgulandı. Yokluk içindeki bilim insanlarının, mezardan çalınan kemiklere dahi hayır demediği ifade edildi. 

Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nde dijital beşerî bilimler alanında ders veren Shawn Graham, "Ne kadar fakir ve güçsüzseniz hiyerarşide o kadar aşağı düşersiniz, kemikleri böyle toplananların sizin yakınlarınız olması ihtimali de o kadar artar" dedi. 

Ezilen kesimlerden toplanan kemiklerin sergilenmesinin ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu yeni yeni keşfeden müzelerin bazıları özür dileyerek bunları gömmeye başladı. Bazılarıysa Amerikan yerlilerinin kemiklerini, torunlarına iade ediyor. 

kemik-JonsBones.jpeg
İnsan kemiğine antropologlar, koleksiyoncular ve sanatçılar dışında da talipler var (Jaytel Provence)


Ferry, kemiklerin birilerinin bodrumunda durmasındansa kendisinin tıpçılara satmasının daha faydalı olduğunu söyledi:

Amacımız bunların düzgün bir şekilde korunup doğru amaçlarla kullanılmasını sağlamak.

13 yaşındayken babasının kendisine tam bir fare iskeleti vermesi üzerine merakının arttığını söyleyen Ferry, 2018'de New York'a taşınarak kemik satmaya başlamış. Şimdi 8 kişilik ekibiyle sağdan soldan artık kullanılmayan kemikleri toplayarak her ay 20 ila 80 parça sattığını söylüyor. Parça ya da toplu halde satılan kemiklerin fiyatlarsa 20 dolardan 6 bin dolara kadar çıkabiliyor.

Ferry, bir yandan da üniversitede ürün tasarımı okurken kemikler hakkındaki uzmanlığını kullanıyor. 

Paylaştığı görüntülerse tartışma yaratmaya devam edecek gibi duruyor.

Dikkat: Bu görüntüler sizin için rahatsız edici olabilir!

@jonsbones

I wanted to show you some of the developmental stages that we had at the collection! These are just approximations!

Slip - Elliot Moss


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU