Fenerbahçe-Galatasaray işbirliği, Beşiktaş'ı saf dışı mı bırakıyor? Büyüka: Rekabeti asla hafifletmez, danışıklı dövüşe çevirmez

Galatasaray ile Fenerbahçe'nin ortak projeleri, "Beşiktaş saf dışı kalıyor" iddiasını gündeme taşıdı. Spor yazarı Şansal Büyüka, ezeli rakiplerin işbirliğini ve Beşiktaş'ın anlaşmaların dışında kalmasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray Başkanı Elmas ile Fenerbahçe Başkanı Koç, TSYD'de düzenlenen voleybol gecesine katıldı / Fotoğraf: @merkeztsydorgtr

"Ezeli rekabet ebedi dostluk" mottosuyla yola çıkan ancak bugüne kadar hemen her fırsatta karşılıklı demeçler ve tartışmalarla gündeme gelen Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti, son dönemde farklı yöne evriliyor.

Galatasaray'da Burak Elmas'ın başkanlığa gelmesinin ardından iki kulüp arasında esen dostluk rüzgarları, ezeli rakiplerin sporun birçok alanında birlikte hareket etmesiyle devam ediyor.

Fenerbahçeli ve Galatasaraylı milli kürekçilerinin 23 Yaş Altı Avrupa Kürek Şampiyonası'nda Türkiye adına birlikte yarışmalarıyla ilk adımın atıldığı dostluk göstergelerinin ikinci ayağı "Euroleague Woman" yayınlarının birleşmesiyle devam etti.

Türkiye'yi Kadınlar Euroleague Woman'da temsil edecek Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ortak girişimleriyle, maçların dönüşümlü olarak TRT Spor Yıldız ekranlarından yayınlanacağının duyurulması, iki kulüp arasındaki girişimlerin devam edeceğini gösterdi.

Ortak yayın projesinin ardından iki kulüp, bu kez ortak sponsorluk paketiyle yan yana geldi. 

Galatasaray Başkanı Burak Elmas'ın, 100 günlük faaliyet raporunu açıkladığı yayında sarı-kırmızılı kulübün, sarı-lacivertli ekiple ortak sponsorluk projesinden bahsedildi.

Galatasaray Kurumsal İletim Direktörü Ahu Özyurt, Galatasaray-Fenerbahçe ezeli rekabet, ebedi dostluk sponsorluk paketi hazırlandığını ve yakında açıklanacağını duyurdu.

İki kulüp ortak mağaza mı açıyor?

Son olarak Milliyet gazetesinde yer alan habere göre iki kulübün ortak mağaza açma hazırlığında olduğu öne sürüldü.

İki kulübün lisanslı ürünlerini beraber açacakları mağazada satacakları, bunun taraflar arasında fikirlerin masaya yatırıldığı belirtilirken bu durumun ekonomik yönden getirilerinin konuşulduğu aktarıldı. İlk mağazanın da Londra'da açılması ile ilgili görüşlerin ön plana çıktığı iddia edildi. 

Bu işbirliğinin Türkiye'de Galatasaray Store veya Fenerium'la ilgili olmadığı, mağazalarda kulüplerin sadece kendi lisanslı ürünlerini satacakları belirtildi.

Taraflardan konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmezken, Avrupa'da ortak mağaza fikrinin hayata geçmesi durumunda iki kulübün de mali yönden büyük beklentiler içinde olduğu da haberde yer aldı.

 

Ahmet Nur Çebi - AA.jpg
Ahmet Nur Çebi / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş Başkanı Çebi: İnşallah yapacakları ilk maçtan sonra da devam eder!

İki kulüp arasındaki işbirlikleri devam ederken Beşiktaş'ın Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un siyah-beyazlı ekibi ima eden sözleri nedeniyle Beşiktaş cephesinden açıklama geldi.

Siyah-beyazlı kulübün başkanı Ahmet Nur Çebi, TRT Spor'da katıldığı canlı yayında Fenerbahçe ile Galatasaray'ın dostluk adımlarını şöyle değerlendirdi:

Bizim böyle bir sorunumuz yok. Her kulüple dostluk ilişkimiz var zaten. Devam etmesini arzu ederiz. Kasımpaşa maçından sonra hissetmiştim durumu, Ali Koç'un sadece Beşiktaş için konuşmasıyla. Rize maçından sonra Galatasaray için hiç konuşmadı. Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki dostluk anlaşması, inşallah yapacakları ilk maçtan sonra da devam eder!

Çakar: Fenerbahçe-Galatasaray dostluk anlaşması, Beşiktaş'a karşı operasyondur

Eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar'ın Beyaz TV'deki iddiaları ise tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı. 

Çakar, siyah-beyazlı kulüple ilgili şu iddiayı ortaya attı:

Beşiktaş, taraftar sayısı ve parasal değil belki ama bugün Türkiye'nin en önemli süper güç takımıdır. Fenerbahçe-Galatasaray dostluk anlaşması, Beşiktaş'a karşı operasyondur.

Fenerbahçe ile Galatasaray'ın geçmiş yıllardaki tartışmaları hafızalardaki yerini korurken son dönemde yapılan işbirlikleri ve ortak adımlar "Rakip kulüplerin ortak proje geliştirmeleri doğru mu" sorusunu akıllara getirdi.

 

Şansal Büyüka-Milliyet.jpg
Şansal Büyüka / Fotoğraf: Milliyet

 

"Futbolun kültürü, dostluğu ve ticari kazanımları adına çığır açacak bir girişim"

Spor yazarı Şansal Büyüka, iki ezeli rakibin işbirliğini ve Beşiktaş'ın bu anlaşmaların dışında kalmasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

İki ezeli rakibin işbirliğini olumlu bulduğunu söyleyen Büyüka, İstanbul'da oynanan UEFA Süper Kupa finalinde Chelsea ile Liverpool'un karşı karşıya geldiğini hatırlatarak, Chelsea yöneticisiyle aralarında geçen diyaloğu aktardı:

İki yıl önce İstanbul'da oynanan UEFA Süper Kupa final maçında iki İngiliz takımı Chelsea ile Liverpool karşı karşıya gelmişti. O maç öncesi Chelsea Genel Sekreteri aynen şunları söylemişti: Biz, Liverpool ve diğer takımlarla haftada bir gün sahada rakibiz ama haftanın 6 günü ortak menfaatlerimiz için aynı masanın etrafındayız... Bu son derece çarpıcı, gerçekçi ve kulüplerin yararına diye düşünüyorum. Bu bakımdan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki işbirliğini son derece önemsiyorum, doğru buluyorum hatta Türk futbolunda futbolun kültürü, anlayışı, dostluğu ve ticari kazanımlar adına çığır açacak bir girişim diye düşünüyorum.

"Bugüne kadar hiç ortak adım atmayı düşünmemişlerdi, geç oldu ama doğru oldu"

İki takımın lig ve kupa yarışında rakip olduklarını ancak rekabetin sadece saha içinde kalması gerektiğini dile getiren Büyüka, yapılacak işbirliklerinin kulüplere sağlayacağı menfaatleri şöyle sıraladı:

Sonuçta rakipler. Rakip olmak sahada kalıyor. Bir yığın menfaati var kulüplerin. Yayın gelirlerini başa koyarak sponsorlar, seyircinin artırılması konularında, Spor Toto haklarında sayın sayabildiğiniz kadar. Bugüne kadar birbirlerini yemekten, birbirlerini tökezlemekten hiçbir zaman ortak adım atmayı düşünmemişlerdi. Geç ama doğru bir adım oldu.

"Daha fazla kazanıp daha güçlü olacakları için daha ciddi rekabete tanık olacağız"

Ezeli rakiplerin saha dışında yaptıkları ve bundan sonra gerçekleştirecekleri işbirliklerinin rekabeti asla etkilemeyeceğini belirten Büyüka, "Rekabeti neden etkilesin? Sonuçta rekabet sahada başlıyor, sahada bitiyor. Baktığınızda 90 dakikalık bir mücadele var veya salonlarda basketbolda, voleybolda var. Rekabetle hiç ilgisi yok aksine daha fazla kazanç sağlayıp daha güçlü olacakları için sahalarda çok daha ciddi rekabete tanık olacağımızı düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

"İşbirliği saha içindeki rekabeti asla hafifletmez ya da danışıklı dövüşe çevirmez"

Ahmet Nur Çebi'nin Beşiktaş-Kasımpaşa maçının hakemiyle ilgili yorum yapan ancak Rizespor-Galatasaray müsabakasının hakemiyle ilgili yorum yapmayan Ali Koç'u eleştiren sözlerini de değerlendiren Büyüka, görüşlerini şöyle paylaştı:

Ahmet Nur Çebi'nin açıklamalarını dinlemedim ama şu var: Saha dışında bir işbirliği yapacak olmaları saha içinde danışıklı dövüş yapacakları anlamına asla gelmez. Buna camialar izin vermez, tribündeki insanlar izin vermez, kimse izin vermez. Ayrıca bu saha ve salonlarda rekabeti sürdürenler de danışıklı dövüş yapacak kadar sportif kişilikten uzak olamazlar. Bunu asla kabul etmiyorum, böyle bir şey olamaz. Rekabet son noktaya kadar devam eder. İşbirliği asla saha veya salon içindeki rekabeti hafifletmez ya da danışıklı dövüşe çevirmez.

"Zaman içinde Beşiktaş'ın da bu ikili anlaşmalara dahil olacağını düşünüyorum"

Büyüka, "Beşiktaş, Fenerbahçe-Galatasaray işbirliğinde devre dışı bırakılıyor iddiaları var. Buna katılıyor musunuz" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

Beşiktaş'ın da bu konuda Galatasaray ve Fenerbahçe ile ortak noktaları var. Kulüpler Birliği'nin de var. Önemli olan sadece bizdeki bu futbol kültürünü, anlayışını sahaya indirmeden, tribünleri ortaya atmadan, tribünlere yatırım yapmadan gerçekçi biçimde çözebilmek ve yaklaşabilmek. Zaman içinde Beşiktaş'ın da bu ikili anlaşmalara dahil olacağını en azından bir bölümünde birlikte hareket edeceğini düşünüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU