CHP, temel gıda ürünlerinde KDV'nin sıfırlanması için kanun teklifi verdi

Teklifin gerekçesinde Anayasa'daki "sağlıklı yaşam" hakkının sağlanabilmesi için gıda fiyatlarında uygulanan KDV oranlarında indirime gidilmesi gerektiği savunuldu

Fotoğraf: AA

CHP, Katma Değer Vergisi (KDV) oranının, temel gıda ürünleri için yüzde 0, diğer gıda ürünleri için yüzde 1, vergiye tabi diğer her bir işlem için yüzde 10 olarak uygulanması için kanun teklifi verdi.

TBMM Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın ilk imza sahibi olduğu Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin gerekçesinde, tarım ve gıda ürünlerinin üretilmesinde tohum, fide, fidan, gübre, ilaç, işçilik, mazot, traktör, hasat makinası, arazi kirası, su ve enerji gibi girdilerin fiyatından dolayı bir maliyet oluştuğu; girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasının da temel gıda ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asgari ücretle geçinen vatandaşların, yüksek fiyatları nedeniyle gıda ürünlerine erişiminin güçleştiği ifade edilen gerekçede, Anayasa'daki "sağlıklı yaşam" hakkının sağlanabilmesi için gıda fiyatlarında uygulanan KDV oranlarında indirime gidilmesi gerektiği savunuldu.

Teklife göre, KDV oranı, temel gıda ürünleri için yüzde 0, diğer gıda ürünleri için yüzde 1, vergiye tabi diğer her bir işlem için yüzde 10 olarak uygulanacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı, dört katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal, hizmetler ve bazı malların perakende safhası ile inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkili olacak.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Kara kış fonu kur, en çok katkıyı beşli çeten yapsın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından dün "Bu bir mücadele çağrısıdır" notuyla paylaştığı videoda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek "Derhal bir kara kış fonu kur. Bu fona en büyük katkıyı 'beşli çeten' yapsın. Onların sildiğin vergilerini al. Ayrıca vergi cennetlerinden gelen milyon dolarlardan hiç vergi almıyorsun. Gel hemen bir kararnameyle halkın hayrına bu kanunu işlet. Yüzde 30 vergi al. Çetelerin yararına kanun çıkarmada çok mahirsin. Bir kere de halk için görelim maharetini" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU