Trump: Rusya ve Çin, ABD'nin Afganistan'da terk ettiği helikopterleri söktü ve incelemeye başladı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Biden yönetimine çok sert eleştiriler yöneltti, Afganistan'da terkedilen helikopterlerin Rusya ve Çin tarafından sökülüp incelendiğini öne sürdü

Donald Trump, ABD’nin Iowa eyaletinde düzenlenen mitingde destekçilerine seslendi / Fotoğraf: Twitter @ryanbeckwith

Kısa süre önce sessizliğini bozan ve Joe Biden yönetimine karşı muhalif tonunu artıran eski başkan Donald Trump, yine Beyaz Saray yönetimini eleştrdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Iowa eyaletinde düzenlenen mitingde destekçilerine seslenen Trump, Afganistan'da terk edilen Amerikan helikopterlerini de hatırlatarak, Rusya ve Çin'in bu helikopterleri çoktan söktüğünü ve incelemeye başladığını söyledi. Trump, "Rusya ve Çin'in elinde artık helikopterlerimizin örnekleri var. Apache'leri çoktan söküyorlar, inceliyorlar ve çok yakında en iyi ekipmanlara sahip olacaklar" diye konuştu.

ABD ordu birliklerinin Afganistan'dan ayrılırken "en yenileri olmasa da birkaç eski helikopteri bozduğuna" dikkat çeken Trump, "Bunlar artık düşmanlarımızın elinde" dedi.

Son Amerikan askerleri 30 Ağustos gecesi Kabil Havaalanı'ndan ayrılarak, ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık askeri varlığına son vermişti.

hj.jpg
ABD'nin Afganistan'dan ayrılırken geride bıraktığı helikopterlerin Taliban'ın eline geçtiği görüntüler ABD kamuoyunda tepk çekmişti / Fotoğraf: Twitter

 

Kendisi de şaşırdı

Sputnik'in haberine göre, Trump'ın iddialarına karşılık bi açıklama yapan Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS), Rus uzmanların ABD'nin Afganistan'da bıraktığı askeri teçhizatı incelediği yönündeki iddiaların "asılsız spekülasyon" olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ı konuşmalarında sıkça yaptığı hatalar konusunda eleştiren Trump, mitingdeki konuşmada bu kez kendisi hata yaparak, "ABD'nin Pakistan'dan çıktığını" söyledi.

Eski başkan, "Hatırlarsınız, Uzay Kuvvetleri hoşlarına gitmemişti. Fakat en önemli (kuvvetlerden) biri olacaklar. Orduyu yeniden düzenledik ve bu, askerleri Pakistan'dan... Afganistan'dan çekmekten daha zordu. Yeri gelmişken, Pakistan bize yardım edebilirdi, fakat biz istemedik. Pakistan'a milyarlarca dolar veriyoruz, onlar ise bizim için hiçbir şey yapmıyor" ifadelerini kullandı.

ABD'nin enerji bağımsızlığını kaybetmesi nedeniyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya ile petrol tedariki konusunda görüşmek zorunda kaldığını savunan Trump, Biden yönetimini bu konuda da eleştiri yağmuruna tuttu. Trump, şöyle devam etti:

"İlk kez kendimize enerji bağımsızlığı sağladık. Şimdi ise onlar, OPEC, Rusya ve diğer ülkelerden bize biraz petrol göndermelerini istiyorlar. Buna son vermiştik. Ben görevden ayrılırken Suudi Arabistan'dan, Rusya'dan daha fazla enerjiye, daha fazla petrole ve gaza sahiptik. Şimdi ise onlardan yardım istiyoruz"

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU