Irak'ta genel seçime katılım yüzde 41 oranında kaldı

En son 2018 yılında gerçekleşen genel seçimlerde katılım oranı yüzde 44.5 olarak gerçekleşmişti

Irak Seçim Komisyonu,  dün gerçekleşen parlementer seçimlere katılım oranının yüzde 41'e ulaştığını açıkladı / Fotoğraf: Reuters

Seçim komisyonu, Irak'ta dün gerçekleşen parlementer seçimlere katılım oranın yüzde 41'e ulaştığını açıkladı. Katılım, seçim yetkililerinin beklediği kadar düşük olmasa da, siyasi liderlere güvenin azaldığına işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimleri siyasi seçkin sınıfı oluşturan Şii İslamcı partilerin kazanması bekleniyor. Irak'taki Şii partilerin hepsinin kendine ait silahlı güçleri bulunurken en çok oyu tüm dış müdahalelere karşı çıkan popülist Şii din adamı Mukteda el-Sadr liderliğindeki hareketin alması bekleniyor.

Iraklı yetkililer, analistler ve diplomatlar bu sonucun ülkede veya Ortadoğu'da güç dengelerinde büyük bir değişime yol açmayacağını belirtse de Irak için eski bir isyan lideri ve muhafazakar İslamcının, hükümet üzerindeki hakimiyetini artırması anlamına gelebilir.

En son 2018 yılında gerçekleşen genel seçimlerde toplam katılım oranı yüzde 44.5'ti. Seçim komisyonu en düşük katılımın Bağdat'ta görüldüğünü açıkladı. Bağdat'ta katılım oranının yüzde 31 ile yüzde 34 arasında olduğu belirtildi.

İki seçim komisyonu yetkilisi Pazar günü Reuters'a yaptığı açıklamada, ülke çapında uygun seçmen katılımının öğlene kadar yüzde 19 olduğunu belirtirken, Reuters'ın ziyaret ettiği ülkenin çeşitli yerlerinde sandıklara katılım düşüktü.

Komisyon yetkilisi Muhammad Mustafa, katılımın oylamanın son saatlerinde toparlandığını belirtti.

Seçimlerde ilk sonuçların bugün açıklanması bekleniyor.

Seçim komisyonuna göre, parlamentodaki 329 koltuk için en az 167 siyasi parti ve 3,200'den fazla aday yarıştı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU