Kurtulmuş'tan "muhalefetin ortak adayı" tartışmalarıyla ilgili yorum: Kendilerine engel çıkarmayacak isimler üzerinde konuştuklarını tahmin ediyorum

Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu'nun "siyasi cinayet" açıklamalarıyla ilgili, "Türkiye'de bir daha hiç kimse faili meçhul cinayetleri diriltme dönemine geri dönemeyecektir" dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Kanal 7'de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

2023 seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, seneye bu vakitlerde seçim sath-ı mailine girilmiş olacağını, buna hazırlık döneminde olduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, erken seçim söylentileriyle ilgili soruya, "Siyasal şartlar bakımından da Meclis aritmetiği bakımından da erken seçimin şartlarının oluşmadığı kanaatindeyim" yanıtını verdi.

"6 siyasi parti parlamenter sistemi görüşmek üzere bir araya geldi. Bunu seçim ittifakının ayak sesi olarak görmek mümkün mü?" sorusu üzerine Kurtulmuş, şöyle konuştu:

Masa başında partilerin yöneticileri, liderleri, oturup konuşabilirler. İttifakların oluşması ise masa başındaki konuşmalardan daha çok o partilere gönül vermiş olan seçmenlerin arasındaki iş ve gönül birliğiyle ilgili bir şeydir. Cumhur İttifakı'nı ortaya çıkaran şartlar masa başındaki uzlaşmalar değildi. Cumhur İttifakı'nı ortaya çıkaran şartlar 15 Temmuz gecesinin o vatanseverlik ruhu, milli birlik ruhuydu. Karşı taraftaki ittifakın ise üzerinde anlaştığı yani diyelim 2023'te Türkiye'de yönetimi aldınız. Nasıl bir Türkiye... Sağlıkta, dış politikada, ekonomide, milli savunma sanayisinde ne yapacaksınız? Amerika'yla, Avrupa'yla, Rusya'yla, Çin'le ilişkilerinizi nasıl oluşturacaksınız? Hepsinden önemlisi terör örgütüne karşı nasıl davranacaksınız? PKK'ya, PYD'ye ve DEAŞ'a karşı. Burada bir ortak nokta bulmalarının fevkalade zor olduğunu düşünüyorum. Mesela sınır dışarısından Türkiye'ye gelecek olan PKK, PYD tehditlerine karşı varsayalım ki bir operasyon yapmaya başladıklarında HDP'yi nasıl ikna edeceklerdir? Türkiye'nin içerisinde PKK'yı dizginlemek için her gün yapılan bu operasyonları nasıl sürdürebileceklerdir?

HDP'nin "Biz bir ittifak arayışı içerisinde değiliz." açıklamasını anımsatan Kurtulmuş, "HDP bu ittifakta açık iş birliği gizli müttefiklik yapıyor" dedi.

Mevcut, muhtemel, kuvvetli ve parti tabanları olan adayların bir şekilde kenara çekildiğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aday olmayacağını düşündüğünü dile getiren Kurtulmuş, "Düşük profilli yani siyasal tabanı olmayan, -ola ki Cumhurbaşkanı seçtirebilirlerse- Cumhurbaşkanı seçildikten sonra kendilerinin önünde engel olmayacak isim ya da isimler üzerinde konuşacaklarını ya da konuşmaya başladıklarını tahmin ediyorum" değerlendirmesini yaptı. 

"AK Parti Türkiye'de siyasi cinayetlerin önünü açacak hiçbir adıma müsaade etmez"

Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu'nun "siyasi cinayet" açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Türkiye'de bir daha hiç kimse faili meçhul cinayetleri diriltme dönemine geri dönemeyecektir. Bir daha hiçbir çete, şu ya da bu şekilde kendisini devletin yerine koymaya çalışan hiçbir grup, Türkiye'de bu anlamda siyasi çatışmaların, cinayetlerin, faili meçhullerin işlenmesine yol açamayacak. AK Parti bu anlamda milletimizin içerisinde fitne sokacak, Türkiye'de siyasi cinayetlerin önünü açacak hiçbir adıma, hiçbir teşebbüse müsaade etmez ve etmeyecek" ifadelerini kullandı.

Gıda fiyatlarındaki artış

Hayat pahalılığı ve gıda fiyatlarındaki artışın sorulması üzerine Kurtulmuş, çarşı-pazarın pahalanmasının hem global hem de içerideki nedenlerden kaynaklandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

Ticaret Bakanlığı, bütün denetimlerini sürdürüyor. Fiyatların ucuzlatılması için, milletimizin bu kadar büyük bir fiyat yükünün altında kalmaması için her türlü tedbiri almaya gayret ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın bazı Tarım Kredi Kooperatifleri marketleriyle temel gıda maddelerinin ucuzlatılması yönünde atılacak adımlar gibi. Belki önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde gündeme gelecek market yasasıyla marketlerin fahiş fiyatların konusu olmasından çıkarılması gibi bu alanlarda çok hızlı tedbirlerimizi alarak hayat pahalılığını oluşturmuş olduğu bu halkımızın üzerindeki baskıyı hafifletmeye gayret edeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU