Kahire-Riyad… Elektrik şebekesi ve tarihi bir an

Meydan gösterişli vaatlerde bulunmayan, ancak zorluklar ve sıkıntılar ne derece olursa olsun vaatlerini sahadaki başarılara dönüştüren güçlü ve etkili Mısır ve Suudi Arabistan liderlerinin

Suudi Arabistan ve Mısır, iki ülke arasında elektrik şebekesi ara bağlantı projesine imza attı

Ekim ayı her Mısırlı ve hatta her Arap için değerli bir hatıra taşır. Bu, Arap dayanışması ve birliği sürecinde, özellikle ulusun öncüsü olan Suudi Arabistan Krallığı'nın petrolün Arap kanından daha değerli olmadığını ilan ettiği parlak ve aydınlatıcı bir anı temsil eden 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndaki zaferin anısıdır.

İşte ekim ayı bu günlerde Kahire ve Riyad arasındaki ilişkiler düzeyinde "tarihi bir anı" taşımak üzere geri geliyor.

Buradaki "tarihi bir an" ifadesi yaklaşık 1,8 milyar dolar değerinde iki ülke arasında 3 bin megavat kapasitesinde bir elektrik bağlantı projesini başlatmak üzere Mısır ve Suudi Arabistan'ın anlaşma imzalamasının ertesi günü düzenlenen basın toplantısı sırasında konuşan Mısır Elektrik Bakanı bilim insanı Dr. Muhammed Şakir'e ait.

Bu anlaşma, üzerinde şöyle bir durup düşünülmesini hakkediyor. Zira anlaşma, Arap ulusunun çadırının direğini temsil eden iki kardeş ülke arasındaki modern bir eğilimi yansıtıyor.

Anlaşma, küresel enerji piyasalarının çalkantılı olduğu bir zamanda geldi. Avrupa'daki gaz ve petrol fiyatlarına hızlı bir bakış, bu kapsamda herhangi bir temel dengesizliğin önüne geçmek için ortak Arap çabalarının birleştirilmesinin, çizgileri ya da ipleri belirsiz bir dünyada iş birliğinin temellerini ve köklerini derinleştirmenin ve entegrasyonun sınırlarını bölgesel bağlamdan uluslararası çerçevelere taşımanın önemini gösteriyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman'ın da belirttiği gibi Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki dev elektrik bağlantı projesi, daha sonra dünya ülkeleriyle iş birliği düzeyine taşınacak ortak Arap eylemi için bir adım sayılıyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan-Mısır ilişkilerinin bu aşaması ne gibi bir anlam ifade ediyor?

Cafcaflı sloganlar yerine hedefe yönelik işlevsel planlarla çıkar ve hedefleri birleştirmeye yönelik bir durumla karşı karşıya olduğumuz söylenebilir.

Bu durum, iki ülkedeki Arap nesillerinin lehine stratejik planların harflerinin üstüne noktalar koymak için olumlu bir sürecin başladığının kanıtı.

Proje, bölgedeki en büyük iki elektrik şebekesi arasında güçlü bir bağlantıyı temsil ediyor. Bu da hiç şüphesiz iki ülke arasındaki elektrik tedarikinin güvenilirliğinde istikrar ve artış olmasını sağlayacak.

Aynı zamanda birkaç bin megawata varan miktardaki bu elektrik alışverişinin ciddi bir ekonomik ve kalkınma getirisi olacak.

Böylesine dev bir proje, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile kardeşi Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi birleştiren siyasi fikir birliğini ve güçlü kardeşlik bağlarını yansıtmadan bu aşamaya gelemezdi.

Prens Abdulaziz bin Selman her geçen gün iki lider arasındaki eski ve özel ilişkileri sağlamlaştırmanın yollarını arayan, iki kardeş halkın arzularını yerine getirmek ve iki kardeş ülke arasındaki elektrik bağlantısı alanında anlaşma muhtırasını uygulamak için çalışan gerçek bir kardeştir.


Bu dev projeyi takip eden okuyucunun aklında şöyle bir soru canlanır: Bu bağlantının getireceği fayda ne olacak?

Kişi pek çok fayda sıralayabilir. Bunları yazacak alan var ancak kısaca rahatsız edici olmadan gösterilebilecek birkaç nokta var. Bunların başında şunlar geliyor:

-Bu bağlantı, ulusal elektrik şebekelerinin güvenilirliğini artırmaya zemin hazırlayacak, istikrarını destekleyecek ve iki ülkede mevcut üretim kapasitelerinden en iyi şekilde yararlanmanın yollarını açığa çıkaracak.

-Bu bağlantı, Kahire ve Riyad'ın yenilenebilir enerji kaynaklarını elektrik üretimi için en uygun karışıma dahil etmeye yönelik iddialı hedeflere ulaşmasını sağlayacak.

-Söz konusu anlaşma, ticari olarak elektrik enerjisi alışverişini etkinleştirmenin yanı sıra, elektrik bağlantı hattına paralel giden fiber optik hattın iletişim ağlarının güçlendirilmesinde ve bilgi aktarımında kullanılmasına geniş bir alan tanıyacak. Bu, 21. yüzyılda dünyanın metası, yani bilgilerin metası haline gelen bağlantının faydasını artırıyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde bazı iletişim mecralarının birkaç saatliğine çökmesinden dünyanın nasıl etkilendiğini gördük.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman'a göre Mısır ve Suudi Arabistan arasında gerek resmi düzeyde gerekse özel sektörde enerji alanında daha fazla iş birliği yapılacak.

Ayrıca bağlantı projesi Arap dünyasının, başta Asya ve Avrupa kıtalarıyla olmak üzere küresel düzeyde bir bağlantı kurmayı arzuladığı daha büyük ufuklara ulaşmasını sağlayacak.

Prens Abdülaziz bin Selman'ın gördüğü ütopik bir rüya değil, bilakis iki ülkenin tanık olduğu kalkınma çerçevesinde sahada elde edilen bir Arap gerçeğidir.

Suudi Arabistan Krallığı'nda ekonomik, toplumsal ve insani açıdan her geçen gün biraz daha gelişen 2030 Vizyonu'nun ekonomik sıkıntılarla dalgalanan ve küresel petrol piyasalarının çalkalandığı bir dünyada konumunu ve yerini belirleyen bir kalkınmaya şahit oluyoruz.

Küresel petrol piyasaları böyle çalkalanırken, enerji açısından Suudi Arabistan'ın tacında bir inci olan Aramco şirketinin piyasa değeri yaklaşık 2 trilyon dolara ulaştı.

Neredeyse ABD merkezli Apple şirketini küresel şirketler sıralamasındaki bir numaralı yerinden edecekti. Diğer taraftan ulusal ekonomiyi yeniden yapılandırmak ve kaynakları en ideal şekilde yatırımda kullanmak amacıyla büyük bir gelir kaynağı olarak petrole bağımlılık döngüsünü kırmaya yönelik Suudi Arabistan planları tüm hızıyla devam ediyor.


Öte yandan Mısır'a bakarsak düşünmeye teşvik eden yükselişe geçmiş bir ülke görüyoruz. Bu yükselişe uluslararası mali kuruluşlar da tanıklık ediyor.

Zira Mısır yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının iki yılında Afrika kıtasındaki en büyük büyüme oranını elde etti ve kentsel kalkınmanın durumu, yatırım fırsatları ve Mısır lirasının gücü ve yabancı para birimlerine karşı sabit duruşu sorgulanmıyor.

Mısır-Suudi Arabistan güçleri, deneyimleri ve hayalleri sahadaki somut gerçeklere dönüştürüyor…

Meydan gösterişli vaatlerde bulunmayan, ancak zorluklar ve sıkıntılar ne derece olursa olsun vaatlerini sahadaki başarılara dönüştüren güçlü ve etkili Mısır ve Suudi Arabistan liderlerinin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU