Ev sinemasından vizyona bu hafta: Kalp kırıklığı ve korkunun travmatik bir karışımı; Sansür

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Korkunun ne kadar baskın olabileceği ve kişinin dünyayı nasıl gördüğünü, nasıl çarpıtabileceğini şık bir sinematografiyle ele alan Sansür'ün teması, 70'ler ve 80'lerden kalma şeylerden büyük haz alan biri olarak beni açıkçası çok etkiledi.

Ki ne yalan söyleyeyim bu film bana, gençliğimde korku türüne merak saldığım dönemlerde en merak ettiğim yapımlardan olan "Cannibal Holocaust", "Freaks", "Hausu", "Häxan", "Nosferatu", "Salò, or the 120 Days of Sodom" ve "Un Chien Andalou" gibi filmleri sansürlenmemiş yönetmenin kendi kurgusuyla seyredebilmek için tezgâh altından edindiğim günleri yeniden hatırlattı.

Ve elbette, filmin yönetmenliğini üstlenen Prano Bailey-Bond'un da filmde değindiği bir konunun, yani "sansüre HAYIR" sloganının bir kez daha altını çizmek gerekir.

Nihayetinde filmler şiddeti kışkırtmaz, aklı başında olmayan insanlar şiddet uygular, öyle değil mi?


Kalp kırıklığı ve korkunun travmatik bir karışımı; Sansür

Yönetmen: Prano Bailey-Bond / Oyuncular: Niamh Algar, Michael Smiley, Nicholas Burns, Vincent Franklin, Sophia La Porta, Adrian Schiller, Clare Holman, Andrew Havill, Felicity Montagu, Danny Lee Wynter, Clare Perkins, Guillaume Delaunay, Richard Glover, Erin Shanagher, Beau Gadsdon, Amelie Child Villiers, Matthew Earley, Ric Renton, Bo Bragason, Amelia Craighill, Madeleine Hutchins, Robert Vernon, Lucy Mizen, Joanne Gale, Clare Noy, Louise Hadley, Lisa Ronaghan, Francesca Reid, Albie Marber, Chris Dale, Jacob Ward, Guy Slocombe, Jonathan Rushby-Taylor, Garry Molyneux, Sean Buchanan, Emma Eckton, John Ward, Joe Walker, Peter Pedrero, Alice May Eadson, Steve O'Rourke, Sam Goodland, Charlie Langridge, Emile James, Tina Louise Owens, John Alan Roberts, Sharon Taylor, Mike Bargh, Jean-Pascal Heynemand, Prano Bailey-Bond, Severin Black, Nick Brimble, Haroun Butt, Grant Crookes, Fiona Goldman, Kelsey Greaves, Al Gregg, Joseph Henshaw, Alex Kassab, Nikki Marshall, Joe Murphy, Pippa Nixon, Emerald O'Hanrahan, Evelyn Pelayo, Trish Pope, Abigail Stokes, Bridie Tyler, Mark Fisher, Adele Lupton, Margaret Thatcher / Süre: 84 dakika
 

 

Geçmişin korku klasiklerine merak uyandıran, atmosferik bir aşk mektubu…


Uluslararası prömiyerinden sonra 40'ıncı İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma filmleri arasında Altın Lale için yarışan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Censor adlı bu filmde; genç bir kadın olan Enid Baines, İngiliz Film Sansür Kurulu'nda film sansürcüsü olarak çalışan, 1980'lerde her yanı saran kasaplık, sadistlik, cinayet, ahlaksız ve yozlaşmış slasher türündeki korku videoları dalgasıyla ortaya çıkmış filmlerin aşırı sahnelerini kesmekle sorumlu olan bir kurgucudur.
 


Çevirmeli telefonların, VHS kiralamalarının revaçta ve kapalı mekanlarda sigara içmenin serbest olduğu, acımasız yönetici sınıfların madencilerin grevini sonlandırmasını beklediği ve basının "video pislikleri" konusunda panik içinde olduğu 80'li yılların başlarında, hangi filmlerin vizyona gireceğine ve hangi filmlerin asla gün ışığına çıkmayacağına karar veren bir ekibin parçası olan ve yaptığı titiz çalışmalarından gurur duyan Enid, izleyicileri birçok zararlı etkiden korur.
 


Uyguladığı bu sansürle, paranoyak bir toplumda gençleri ve çocukları filmlerin sunduğu bu dehşetlerden koruduğuna inanıyordur.

Ancak onun korumaya yönelik bu tutumu aslında, kısa bir süre önce gıyaben öldüğü ilan edilen kardeşinin ortadan kaybolmasının ayrıntılarını hatırlayamamasından kaynaklanan suçluluk duygusuyla bağlantılıdır.
 

 

Filmler psikopat yaratmaz. Filmler psikopatları daha yaratıcı kılar…


Enid her zamanki rutin günlerinden birinde önüne konulan filmlerden en korkunç, kanlı anları not ederek hangilerinin çizgiyi aştığını belirlediği sırada onay verdiği filmlerden birindeki yöntemle korkunç bir dizi cinayet işlendiğini öğrenir ve bu haber sonrasında oldukça sarsılır.

Ama asıl şoku, onay için gelen filmlerde kendi geçmişiyle ilintilendirdiği feci sahneler gördüğünde yaşar; çocukluğundan kalma travmatik bir olayı yeniden canlandıran bu korku filmini seyrettiğinde hayatı birden altüst olur.
 


Üstelik yerel korku ustası Frederick North'un geçmişi ve kız kardeşinin kayboluşuyla benzer unsurlar barındıran bu son filminde ortaya çıkan bir aktrisi keşfettiğinde kız kardeşinin yaşamaya devam ettiğine inanmaya başlar, ama gördüklerinin gerçek mi yoksa hayal mi olduğunu söylemek zordur.

Enid, kendini sapık, küçük çaplı bir film yapımcısı olarak tanıtan Frederick North adlı kötü şöhretli bu yönetmenin ablasının kaderinin sırlarını çözmenin anahtarı olduğuna ikna eder.

Böylelikle filmin ardındaki gizemi çözmeye çalışırken kendini gerçek ve kurgu arasında kalan bulanık ve çarpık bir masalın içinde bulur.
 

 

İnsan beyni gerçekle başa çıkamayınca neleri siliyor, bilsen şaşardın…


Uzun süredir kayıp olan kız kardeşinin bir sinema oyuncusu olduğuna inanmaya başlayan Enid üst üste yaşadığı bu olaylardan çok etkilenir, çünkü korkunç bir sırrı vardır: Çocukluğunda yaşadığı bir kaybın travması onun peşindeyken, artık polisin bile çoktan vazgeçtiği ve kendisinin de zihninden çoktan çıkardığı kapanmış bir dosyada cevapsız kalan şeyler aslında onun bilinçaltındadır.

Onun son zamanlarda yaşadığı bu olaylar travmalarını tetikleyip eski yaralar yeniden açılırken Enid, ebeveynlerinin ızdırabına rağmen, çocukluğundan beri bastırdığı hatıralar tarafından tüketilirken şimdi bu gizemi ortaya çıkarmak için doğru zamandır.
 


Böyelikle Enid fikirlerinin nadiren ağırlık kazandığı acımasız, erkek egemen bir çalışma ortamıyla mücadele ederken, kalp kırıklığı ve korkunun travmatik bir karışımı filme zarif bir atmosfer kazandırır.

Nihayetinde bu gizemli olay örgüsü filmin sonlarına doğru tuhaf bir hal alır.
 


Heavyhorror.com'da "gerçeküstü ve çarpıcı olduğu kadar tuhaf şekilde rahatsız edici" sözleriyle övdüğü, yenilikçi diliyle dikkat çeken bu film hem Sundance'te Geceyarısı bölümünde hem de Berlin'de Panorama bölümünde gösterildi.

Travma sonrası sorunları 1980'ler video estetiğinden ödün vermeden ekrana en iyi yansıtan filmlerden biri olan Sansür; David Lynch, Harmony Korine, Quentin Tarantino ve Douglas Sirk hayranı Prano Bailey-Bond'un yönettiği ilk uzun metrajlı filmi.
 


Bailey-Bond'un filminin sisli, kasvetli dokusu, korkuyla ilgili pek çok duyusal hatıraya da sahiptir: Joe D'Amato'nun İtalyan slasher filmleri, Michael Powell'ın Peeping Tom'unun tezgâh altı sleaze ve Harmony Korine'in video-fetiş uzmanlığı, Brad Miska'nın V/H/S korku antolojisi ve Hideo Nakata'nın kült korku filmi Ringu'ya varıncaya kadar korku türünün en has filmlerinden izler taşıması da benim açımdan oldukça ilgi çekiciydi.


Haftanın diğer filmleri

Ekim ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Kurye (The Courier), Sansür (Censor), Peter Rabbit: Kaçak Tavşan (Peter Rabbit 2: The Runaway), Paranormal Hikâyeler (Asylum: Twisted Horror and Fantasy Tales), Fulya, Hakikat Şeyh Bedreddin, Defin-Ecin Zulman, Milyonda Bir, Cinni Kabus ve Sinsi gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Angeliena

Yönetmen: Uga Carlini / Oyuncular: Caleb Arnolds, Schalk Bezuidenhout, Neo Carlini-Vidulin, Roka Carlini-Vidulin, Megan Choritz, Francois Coertze, Donovan Copley, Mohammad Basier Daniels, Robin de Bruyn, Toya Delazy, Chad Esau, Gary Green, Rushdiah Hendricks, Shirley-ann Mcquade Henry, Chantal Herman, Marciel Hopkins, Francois Immelman, Kira Inanna, Rodney Jansen, Success Lekabe, Deon Lotz, Antoinette Louw, Lindsey Macsymon, Nicole Amy Madell, Enver Marais, Lascelles Marais, Taryn Markus, Celeste Matthews, Odidi Mfenyana, Sean Cameron Michael, Thapelo Mokoena, Zwelakhe Moni, Anlezia Moné, Colin Moss, Bernado Napoli, Tegwen Norgarb, Liz Ogumbo, Sandra Prinsloo, Maite Rakabe, Kuli Roberts, Renè Ronge, Euodia Samson, Tshamano Sebe, Devonecia Swartz, Elisha Theodore, Leroux van Diemen, June van Merch, Mickylo Williams, Gareth Woods, Sanele Xaba / Süre: 95 dakika
 

 

Hayalleriniz sizi korkutmuyorsa, yeterince büyük değillerdir…


Netflix'in Güney Afrika Dramaları kategorisinde bu hafta gösterime giren Angeliena adlı bu film; Güney Afrika'da lüks bir hastanede otopark görevlisi olarak çalışan Angeliena'nın hikayesini anlatıyor.

Yerel bir hastanenin otopark görevlisi olan Angeliena, küçük kulübesini uzak ülkelerden gelen turist posterleriyle süsler ve onlara bakarak dünyayı gezme hayali kurar.

Herkes tarafından çok sevilen Angeliena'ya günün birinde ölümcül bir hastalık teşhisi konduğunda hayatı boyunca hayalini kurduğu bu dünya turu için harekete geçmeye karar verir.

Nelson Mandela, kendini sevme, hayaller, para kazanma, zorluklar ve cesaret hakkında verdiği mesajlarıyla film Angeliena'nın başından geçenleri izleyiciye aktarırken, Angeliena arkadaşlığa dair önemli şeyler keşfeder.


Aşksız Dünya

Yönetmen: Nia Di Nata / Oyuncular: Joko Anwar, Chicco Jerikho, Asmara Abigail, Amanda Rawles, Jerome Kurnia, Maizura, Ayushita, Richard Kyle, Dira Sugandi, Dhimas Danang, Shalom Razade, Galabby Thahira / Süre: 106 dakika
 

 

Hayallerinizi ve arzularınızı sizin için gerçekleştiren yeni bir gelecek…


Netflix'in Endonezya Yapımı Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde 14 Ekim'de gösterime girmesi beklenen A World Without adlı bu gençlik filminde; flörtün yasak olduğu bir ülkede mutluluğu arayan üç genç kız, karizmatik bir lider önderliğindeki gizli bir topluluğa katılmaya karar verir.

Ancak kısa bir süre sonra bu topluluğun liderleri gençlerin her şeylerini kontrol etmeye başlayınca gençlerin bu topluluktan çıkabilmek için birlik olup mücadele etmeleri gerekir.


Bağlar

Yönetmen: Daniele Luchetti / Oyuncular: Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini, Linda Caridi, Giulia De Luca, Joshua Francesco Louis Cerciello, Sveva Esposito, Giovannino Esposito, Francesca De Sapio, Vito Vinci, Antonella Monetti, Adele Gallo, Ignazio Senatore, Simona Tabasco, Sofia Luchetti, Vittoria Leone, Antonio Palmese, Raffaele Parisi / Süre: 100 dakika
 

 

Duygusal bir polisiye, sadakat ve ihanet, hınç ve utanç öyküsü…


İtalya'nın en önemli edebiyatçılarından Domenico Starnone'nin Türkçe'ye de çevrilen romanından uyarlanan ve MUBI'nin ekim ayı gösterim programında bu hafta gösterime giren The Ties (Lacci) adlı bu film; sorunlu bir evlilikleri olan bir çiftin hayatına odaklanıyor.

Bir ailenin farklı üyelerinin perspektifinden, bir türlü kestirilip atılamayan bağları, yıllar ilerledikçe zehir yaymaya başlayan bir evliliğin farklı evrelerini anlatıyor.
1980'lerin başında Napoli'de yaşayan Aldo ve Vanda, aşk ve bağımsızlık arzusu ile genç yaşta evlenir, bir süre sonra da çiftin Sandro ve Anna adında iki çocuğu olur.

Ancak Aldo kendisini boğulmuş hissetmeye başlar ve evliliğin onun özgürlüğünü kısıtladığına inanır.

Bu sırada başka bir kadından etkilenen Aldo, otuz yıllık karısını ve çocuklarının terk ederek Roma'ya gider.

Yaşadığı bir maceranın bir geleceği olmayacağını anlayan Aldo, birkaç yıl sonra eve geri dönse de çift, çalkantılı evliliklerinde yaşadıkları sorunların üstesinden gelmesi gerekir.


Banyo Duvarındaki Kelimeler

Yönetmen: Thor Freudenthal / Oyuncular: Charlie Plummer, Andy Garcia, Taylor Russell, AnnaSophia Robb, Beth Grant, Devon Bostick, Lobo Sebastian, Molly Parker, Walton Goggins, Aaron Dominguez, Reinaldo Faberlle, Jeris Donovan, Iain Tucker, Sean Michael Weber, Drew Scheid, Anthony J. Police, Ellie Dusek, Blaque Fowler, Cruz Abelita, Evan Whitten, Shea Brianne Wixson, Pam Smith, Justin Matthew Smith, Robert Ashmore, Kayla Austin, Mary Austin, Jared Bankens, Julianna Barkas, Sterling Santiago Baron, Peyton Belcher, Austin Blackburn, Antosia Burchett, Malcolm Burchett, Tori Carlson, Justin Z. Cole, Alison Maccherone Gomez, Linzi Gray, William Hutchings, Kellan Jackson, Brin Jarman, Zachary Jones, Ian Kubly, Isaac March, Kerry McCoy, Latifa Mclaney, R.J. Miller, Gregory Myers, Zaida Lynch Newton, Cheyenne Puga, Darrell Rackley, Sherri Robinson, Noah Sudduth, Ashley Victoria, Lindsey Whitus, Jimmy Willis III / Süre: 110 dakika
 

 

Gerçek ile hayali dünya arasındaki ince çizgi…


Tivibu'nun SinemaTV yayın kuşağında bu hafta gösterime giren Words on Bathroom Walls adlı bu film; dram ve romantizm öğelerini içinde barındırsa da aslında toplumda pek bahsedilmeyen ancak yeni çağın büyük yaralarından biri olan ağır bir konuya, şizofreni konusuna değinmektedir.

Adam için hayat demek yemek yapmak demektir ve ileride de çok iyi bir şef olacağı açıktır.

Lisenin son senesinde zihinsel bir hastalığı olduğunu öğrenen Adam, bu rahatsızlığından dolayı birtakım halüsinasyonlar görmektedir.

İlk bakıldığında genç, yakışıklı ve hayat dolu birisi gibi görünen Adam, bu rahatsızlığını bir yandan okulundaki arkadaşlarına belli etmemek için uğraşırken yeni okulunda Maya isimli oldukça zeki bir kız ile tanışır ve ona kısa süre içinde âşık olur.

Maya'dan özel dersler almaya başlayan ve kendisini çok iyi hisseden Adam'ın mutluluğu çok uzun sürmez çünkü Adam hastalığını Maya'dan da gizler.

Bu sırada psikotik nöbetler peşini bırakmadığı için henüz onaylanmayan deneysel bir ilaç kullanmaya başlayan Adam, ilacın yan etkileri ve üzerindeki baskıyla mücadele ederken, aşkı sayesinde hastalığının ona egemen olamayacağı konusunda umudunu kaybetmemeye çalışır.


Bright: Samurai Soul

Yönetmen: Kyohei Ishiguro / Oyuncular: Yuki Nomura, Daisuke Hirakawa, Shion Wakayama, Miyavi Maaya Sakamoto, Kenjiro Tsuda, Chafurin, Mamoru Miyano, Kenichi Suzumura, Simu Liu, Fred Mancuso, Yuzu Harada, / Süre: 80 dakika
 

 

Işıkla karanlık arasında…


David Ayer yönetmenliğinde 2017'de çekilen ve başrollerinde Will Smith ve Joel Edgerton'un yer aldığı bir Netflix orijinal filmi olan Bright'ın anime spin-off'u olan ve Netflix'in Japonya Yapımı Fantastik Animeler kategorisinde 12 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Bright: Samurai Soul adlı bu filmde; Samuray Iza ve ork Raiden, küçük bir elf kızını ve onun taşıdığı asayı kuzeydeki elf diyarına götürmeye çalışır.

Şogunların çöküşü ile Meiji çağının yükselişi arasındaki zamanda sihirli bir asadan çıkan güçlü ve parlak ışık, Japonya yeni bir döneme girerken daha fazla kan dökülmesini önlemek için uzun süredir devam eden Şogun dönemine son verir.

Kyoto'dan Yokohama'ya uzanan Tokaido yolunda seyahat eden Izou ve Raiden, asayı korumak için bir serüvene atılır.

Bu koşulların ortasında Izou adlı tek gözlü samuray ile cinayetten nefret eden ve hırsızlıkla dolu hayatını geride bırakmayı uman Raiden adlı bir ork, yaklaşık aynı vakitlerde birbirlerinden habersiz Sonya adlı küçük bir elf kızıyla karşılaşır.

Birlikte, Sonya'yı ve taşıdığı asayı güvenli şekilde kuzeydeki elf diyarına ulaştırmak için Tokaido yolunda bir yolculuğa çıkarlar, ancak asayı ele geçirip, tüm yaratımların efendisi olmak isteyen Karanlık Lordu'nu canlandırmayı hedefleyen gizemli örgüt Inferni ile yolları kesişir.

Japonya'daki Meiji Restorasyon Dönemi'nin bu ilk yıllarında bir insan samuray, bir ork suikastçıyla birlik olup Sonya adlı bu yetim kızı ortak düşmanlarından kurtarmaları gerekir.

Bu anime filmi her ne kadar Bright'ın dünyasına dayanıyor olsa da yeni bir zaman dilimi ve daha önce hiç görülmemiş karakterlerle birlikte hayranların yeni ortamları keşfetmesini sağlayacak ve estetik anlamda farklı bir bakış açısı sunacak.


Cinni Kabus

Yönetmen: Mehmet Kütük / Oyuncular: Çimen Çetin, Cemre Cansaatçi, Hakan Karakuş, Yusuf Delibaş, Nizamettin Kalkan, Oğuzcan Ulu, Savaş Özkul, Özgür Çimen, Uğurcan Cengiz / Süre: 70 dakika
 

 

Gerçeğin peşinde…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Cinni Kabus adlı bu film; sürekli kabuslarla uyanan ve babasının ölümünü aydınlatmaya çalışan genç bir kadına Cinlerin musallat olmasıyla gelişen olayları anlatıyor.

Sürekli gördüğü kabuslarla uyanan Ezgi, içinden çıkılmaz bir halde kendini bulunca aklını kaybetmekle gerçeği aramak arasında bir seçim yapmak zorunda kalır ve rüyalarında kendisine verilmek istenen mesajı araştırmaya başlar.

Babasının ölümünün arkasındaki sır perdesini aralamaya çalışırken Cinlerin odak noktası haline gelir.


Defin-Ecin Zulman

Yönetmen: Cengiz Kaplan / Oyuncular: Cengiz Kaplan, Tuğba Gökhan, Melih Çardak, Sefa Zengin, Vural Buldu / Süre: 88 dakika
 

 

Nefesinizi kesecek bir gerilim, tüyler ürpertici bir hikâye…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Defin-Ecin Zulman adlı bu film; kadim bir Cin topluluğunun definesi etrafında gelişen olayları anlatıyor ve Hazreti Süleyman zamanına dayanan Zulman Kabilesi'nden günümüze kadar gelen Zulman definesiyle ilgili 1991 yılında yaşanan bir olayı kadrajına alıyor.

Hikâye altı aylık evli olan Hakan ve Zeynep'in, Hakan'ın borçları yüzünden tefecilerin eline düşmesi ile başlıyor.

Kocasına yardım etmek isteyen Zeynep, bodrum katındaki babasından kalan sandığın içindeki haritayı Hakan'a göstermesi ile kendilerini lanetin ve kâbusun içinde bulurlar.

Artık hayatları eskisi gibi olmayacaktır çünkü Cinlerin etkisi ile dost ve düşman, gece ve gündüz, hayaller ve gerçekler ayırt edilemez bir hale gelir.


Devadas Brothers

Yönetmen: Janakiraman / Oyuncular: Dhruvva, Hari Krishnan, Ajay Prasath, Bala Saravanan, Sanchita Shetty / Süre: 99 dakika
 

 

Kaderlerinde aşkta kaybetmek olan dört erkeğin hikayesi…


Netflix'in Tamilce Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Devadas Brothers adlı bu filmde; ilk kalp kırıklıklarından sonra, terkedilmiş dört genç adam, onları terk eden kadınlardan intikam almak için sert planlar yapar.

Her nasılsa hepsi bir barda tanışan bu dört adam hepsinin aynı kadere sahip olduklarını fark ettiklerinde birbirleriyle daha da yankınlaşırlar ve arkadaş olurlar.

Sevdikleri kızlar iyi bir hayat yaşarken kendi hayatlarını mahvettiklerini fark eden dört arkadaş böylelikle ayrıldıkları kızlardan intikam almaya başlarlar.


Eleştirel Düşünme

Yönetmen: John Leguizamo / Oyuncular: John Leguizamo, Rachel Bay Jones, Michael Kenneth Williams, Corwin C. Tuggles, Jorge Lendeborg Jr., Angel Bismark Curiel, Jeffry Batista, Will Hochman, Zora Casebere, Ramses Jimenez, Isaac Beverly, Todd Allen Durkin, Dave Baez, Dre C., Sydney Arroyo, Mike Benitez, Kizra Deon, John Manzelli, Betsy Graver, Landon Price, Gabriel Bonilla, Ruben E. A. Brown, Michele Lepe, Gene Harding, Tatum Price, Brandon Somers, Christy Antonio, Aden Karp, Mario Martinez, Sedrick Roundtree, Oelmy Paniagua, Marcel Martinez, Gil Luna, Rodelay Medina, David Brownstein, Joshua Ritter, Daniel Augustin, Emily Leguizamo, Fernando Morales, Carlos Guerrero, Danitza Vazquez Maccarini, Hotty Mathias, Abigail Cannon, Celine Alva, Gabrielle Barlatier, Alex Bernadotte, Angela Herrera, Brandi Huzzie, Monica Kaufer, Julia Kay, Darcy Klebs, Ezell Willis, Francis Allen, Sidnei Barboza, Santos Caraballo, Bryan Cobaris, K.C. Colebrooke, Patrick H. Fox, Burton Gazzara, Joseph Giambrone, Francisco D Gonzalez, Kyera Greene, David W. LeBlanc, P.J. Martinez, Eneida Mascetti, Nelisa Nieto, Darrell Nutter, Carmen Pelaez, Mitch Silver, Andrea Terrasa, Dondre Tuck / Süre: 117 dakika
 

 

Dünyada herkesi eşitleyen bir şey; satranç…


John Leguizamo'nun hem yönettiği hem de başrolde yer aldığı, Türkiye'de ilk kez beIN CONNECT ile bu haftadan itibaren televizyon ekranlarına gelen Critical Thinking adlı bu film; ABD Ulusal Satranç Şampiyonası'nı kazanan ilk şehir içi takım olan Miami Jackson Lisesi Santranç Takımı'nın gerçek hikayesini anlatıyor.

Mario hem kendi eğitimciliğine hem de öğrencilerine güvenen bir öğretmendir.

Mario satranç turnuvasının yaklaştığını bilmektedir ve bu turnuvaya dört öğrencisi ile birlikte katılmak istemektedir.

Ancak Mario istediği ya da umduğu gibi bu turnuva için gerekli finansal desteği okuldan sağlayamaz.

Bunun nedeni ise bu öğrencilerinin beyaz olmaması veya göçmen ya da İspanyol olmalarından kaynaklanmaktadır.

Mario bu duruma çok sinirlenir ve ne olursa olsun bu yola çıkmaya karar verir.

Tüm masraflar kendisinden ve öğrencilerinden karşılandığı sürece okul bu duruma karışmamaktadır.

Miami'de zor koşullarda yaşayan gençler, kendilerine ilham olan bu öğretmenlerinin desteğiyle Ulusal Satranç Şampiyonası'na girmeye ikna olurlar.

Öğretmen Mario Martinez, öğrencilerinin turnuvayı kazanabilmesi için elinden geleni yapar ama daha da önemlisi Mario, derslerinde satrancı öğretmeye başladığında bunun sadece bir oyun olmadığını ve bu oyunda uygulanan kuralların, gerçek hayatta da uygulanabileceğini tüm öğrencilerine anlatır.

Gençler, Mario'nun verdiği güç ve motivasyona olasılıklara meydan okuyup, karşılarına çıkan zorlukların üstesinden gelmeye çalışır.


Fulya

Yönetmen: Aykut Taşkın, Tahir Tahiroviç / Oyuncular: Fulya Öztürk, Halil Kahraman / Süre: 60 dakika
 

 

Bir savaşın ortasında; canlı ve kanlı…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, belgesel türündeki Fulya adlı bu film; Azerbaycan'ın kırk dört günlük Vatan Savaşı zamanında görev yapan muhabir Fulya Öztürk ve kameraman Halil Kahraman'ın yaşadıklarını anlatıyor.

Muhabir Fulya Öztürk ve kameraman Halil Kahraman savaş süresince yaşadıklarını, hiç yayınlanmamış görüntülerle Azerbaycan halkının çektiği acılar, üzüntüler, yıkımlar ve sonunda gelen zafer bu belgesel ile gözler önüne seriliyor.


Hakikat Şeyh Bedreddin

Yönetmen: Hakan Alak / Oyuncular: Suavi, Bülent Emrah Parlak, Saygın Soysal, Elif Nur Kerkük, Ali Barkın, Kerem Fırtına, Orhan Alkaya, Ezgi Esma Kürklü, Bülent Keser, Teoman Gelmez, Sinan Tuzcu, Sabriye Günüç, Serkan Genç, Rıza Akın, Ruges Kırıcı / Süre: 100 dakika
 

 

Toprak, kurdun, kuşun, köylünündür; yani bizimdir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Hakikat Şeyh Bedreddin adlı bu film; Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama döneminde önemli bir yere sahip olan düşünce insanı Şeyh Bedreddin'in hayatına odaklanıyor.

Üzerinde yaşadığımız topraklardaki ilk eşitlikçi isyanı başlatan, sürgünde idam edilen ama üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen toplum hafızasında hâlâ yaşayan Simavna Kadısı Şeyh Bedreddin hakkında onlarca kitap yazılıp belgesel çekilse de ilk kez beyazperdede izleyiciyle buluşuyor.

600 yıl önce yaşamış olan Şeyh Bedreddin, 1415 yılında Çelebi Mehmet'in tahta geçtiği dönemde İznik'te sürgündedir.

Anadolu'da kargaşanın hüküm sürdüğü sırada Bedreddin müridi Börklüce Mustafa, kendisine Karaburun'da yeni bir hayat kurar.

Manisa Valisi'nin komutasında yaya azap askeri olan Ali Ferid ise Börklüce'yi öldürmeye çalışmaktadır ve bunu gerçekleştirmeye çalışırken esir düşer.

Zeynep, ağabeyini öldürdüğü için Ali Ferid'in sağ olarak tutulmasına karşı çıkar.

Ait olmadığı bir yerde yaşamak zorunda kalan Ali Ferid, burayla arasında kopmaz bir bağ oluşturur.

Ali Ferid, Karaburun'a yönelen Osmanlı ordusunun karşısına çıkılcak olan savaşta hakikat için savaşanlar arasında yer alır.


Kardeş Kardeş

Yönetmen: Roberto Capucci / Oyuncular: Caterina Murino, Alessandro Preziosi, Frank Gerrish, Ludovica Martino, Claudia Pandolfi, Stella Egitto, Fausto Morciano / Süre: 110 dakika
 

 

Bazen tekar bağ kurmak için önce kaybolmak gerekir…


Netflix'in İtalya Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren My Brother, My Sister adlı bu filmde; Nik babasının vasiyeti üzerine kardeşi Tesla ve yeğenleriyle beraber yaşamak zorunda kalır, sonrasında ise bu iki kardeş ve çocuklar, aile olabilmek için farklılıklarını aşmaya çalışır.


Kin

Yönetmen: Türkan Derya / Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Cem Yiğit Üzümoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan, Rüzgar Aksoy, Duygu Sarışın / Süre: 106 dakika
 

 

Tüm şüpheler giderilinceye kadar herkes biraz suçludur…


Netflix'in Türk Yapımı Gizem Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Kin adlı bu filmde; dürüstlük abidesi olarak bilinen Başkomiser Harun terfi için gün saymaktadır, ancak akılalmaz olaylar onu kin ve nefret dolu bir intikam hikâyesinin içine sürükler.

Başkomiser Harun, mesleğinin en büyük ödülünü aldıktan sonra ekip arkadaşlarıyla kutlamaya gider.

Ödülden sonra terfi alacağına emin olan Harun, o gece eve dönerken bulunduğu taksideki şoförün saldırısı sonucu kendini savunurken cinayet işler.

Ertesi sabah bu cinayet vakası emniyete ulaşır ve Harun, kendi işlediği cinayetin failini aramaya başlar.

Hem kaçan ve hem de kovalayan olmanın stresiyle başa çıkmaya çalışırken, bulduğu her ipucu onu çok daha karmaşık bir olayın içine çeker.

Bir başkomiserin kendisini içerisinde bulduğu ikilemlerle dolu zorlu bir durumu anlatan Kin'in uyarlama senaryosunda, filmin başrolünde de yer alan Yılmaz Erdoğan'ın imzası bulunuyor.


Kurye

Yönetmen: Dominic Cooke / Oyuncular: Vladimir Chuprikov, Merab Ninidze, James Schofield, Fred Haig, Emma Penzina, Mariya Mironova, Rachel Brosnahan, Anton Lesser, Angus Wright, Benedict Cumberbatch, David Bark-Jones, Miles Richardson, Keir Hills, Jessie Buckley, Kirill Pirogov, Petr Klimes, Benny Maslov, Harry Carr, Rustam Khadzhiev, Yuri Klimov, Marian Lorencik, Dimitri Vorontsov, Jack Walters, Zeljko Ivanek, Marián Chalany, Alice Orr-Ewing, Oliver Johnstone, Andruscha Hilscher, Alexey Ponomarev, Rostislav Shabalin, Eysteinn Sigurðarson, Jonathan Harden, Elina Alminas, Olga Koch, Richard Glaves, Laurel Lefkow, Jed Aukin, Ales Bílík, Andrey Kurganov, Ondrej Malý, Alexander Kotjakov, Zdenek Pecha, Jonathan Addis, Shenoah Allen, Alex Batareanu, Bern Collaço, Stuart Cooke, Nick Davison, David Evestaff, Diane Halling, Kate Handford, Tomas Karel, John F. Kennedy, Denis Khoroshko, Vladan Kolar, Sergei Lebedev, Deano Mitchison, Richard Price, Pippa Rathborne, Paul Riddell, Karina Salieva, Kemal Shah, Iva Sindelková, Charles Walters, Arthur Wilde / Süre: 112 dakika
 

 

Baştan sona zorlayıcı, güçlü bir soğuk savaş gerilimi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren The Courier, Ironbark adlı bu film; sade bir iş insanıyken MI-6 ve CIA tarafından, Soğuk Savaş'ın en gergin döneminin merkezinde yer alan Küba Füze Krizi'nin daha büyük bir felakete dönüşmemesi adına Sovyetlerden istihbarat toplamakla görevlendirilen Greville Wynne'nin hikâyesini anlatıyor.

MI-6 ajanı olarak görev yapan İngiliz iş insanı Greville Wynne ile 1962'deki Küba füze krizini etkisiz hale getiren bilgiyi Batı'ya veren Rus casusu Oleg Penkovsky arasındaki ilişki eğlenceli ve ilginç bir şekilde izleyiciye aktarılıyor.


LOL Surprise: The Movie

Yönetmen: / Oyuncular: Queen Bee, Royal Bee, Starlette, Ms. Direct, Gamma Babe, Spirit Queen / Süre: 47 dakika
 

 

İçindeki kahramanı bulmak için muhteşem bir yolculuğa çıkan bir kız…


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen LOL Surprise: The Movie adlı bu filmde; Queen Bee ve Royal Bee adlı göz kamaştırıcı bebek kız kardeşler, bu benzersiz büyülü macerada modaya uygun arkadaşlarının yardımıyla ilk filmlerini çekiyor.

Bu süper komik, türünün tek örneği, fantastik, aksiyon, ürkütücü, bilim kurgu ve vahşi batı macerasında Bee kardeşler ilk filmlerini gala gecesinden önce bitirmek için çabalarken müzik, dans ve birçok sürprizle birlikte ışıklar, kamera ve aksiyon dünyasını keşfediyor.


Malinche: Bir Müzikalin Perde Arkası

Yönetmen: Marta Hermida / Oyuncular: Nacho Cano, Melissa Barrera, Thaddeus Pearson / Süre: 105 dakika
 

 

Güneş, deniz, tarih ve dostluktan alınan ilhamla ortaya çıkan bir müzikal…


Netflix'in İspanya Yapımı Tarihi Belgeseller kategorisinde 12 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Making Malinche: A Documentary by Nacho Cano adlı bu müzikal filmde; Malinche ve Hernán Cortés'in iki farklı dünyayı bir araya getiren aşk öyküsünden uyarlanan Nacho Cano imzalı yeni müzikalin ardındaki yaratıcı süreci ekranlara getiriyor.

Mecano'nun kurucularından Nacho Cano'nun sunduğu belgesel Hans Zimmer ve Armando Manzanero ile röportajlara da yer veriyor.


Milyonda Bir

Yönetmen: Semra Dündar / Oyuncular: Bestemsu Özdemir, Melih Selçuk, Suzan Aksoy, Ali Erkazan, Özge Özkaplan / Süre: 115 dakika
 

 

Aşk sandığın kadar değil yandığın kadardır…


Patron Film'in yapımcılığını üstlendiği, çekimleri 2021'in Nisan-Mayıs aylarında Adana ve İstanbul'da gerçekleşen, sinemalarda ise bu hafta gösterime giren Milyonda Bir adlı bu film; şehir hayatını bırakıp yollara düşen bir kadın ile antika arabasıyla uzun yola çıkmış bir adamın hayatlarının kesişmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.

Issız Adam, İncir Reçeli, Delibal gibi muadili filmlerden farklı olarak kadın bir senarist-yönetmenin elinden çıkan ve kadın gözüyle aşka bakan bu film; hızla değişerek gittikçe daha da dijitalleşen dünyamızda, asıl ihtiyacımız olan özgürlüğe, öze dönmeye, bireyselliğe, doğaya, doğal hayata, en çok da "aşk"a farklı bir bakış açısı getiren hikayesiyle dikkat çekiyor.

Şehir hayatını terk edip yollara düşen, yaşamını doğada sürdüren modern derviş bir kızın, antika arabasıyla uzun yola çıkmış bir şehir delikanlısına rastlamasıyla gelişen olaylar, aşk ve Mesnevi ekseninde dönerek seyirciyi şaşırtıyor.

İki gencin kendilerini arayış serüveninde yaptıkları içsel yolculuğun yol hikayesiyle bütünleşmesi ise filmin farklı anlatımlarından sadece bir tanesi.

Günümüz ilişkilerine kıyasla yaşadıkları farklı duygular, karşılarına çıkan ‘milyonda bir' olasılıklar ve Mevlana'nın aşka, hayata dair evrensel mesajlarıyla acaba üç ayrı genç, gerçek aşkı, hayattan beklentilerini, kendilerinde ve birbirlerinde aradıklarını bulabilecekler mi?

Gözyaşlarınızı tutamayacağınız sahneleri ve müzikleri ile hafızalarda iz bırakacak olan filmde Tuğkan'ın milyonların kalbinde taht kuran, en çok bilinen ve en sevilen aşk şarkısı Kusura Bakma, sezonun bu ilk "aşk" filmine de hayat veriyor.

Ayrıca filmin orijinal müziklerinde, yıllarca şarkılarıyla Yeşilçam filmlerine hayat vermiş olan Bora Ayanoğlu'na ait 70'lerin plak kaydı şarkıları da yer alırken, bu şarkılarla filmde baştan sona eski, nostaljik ve romantik rüzgarlar esiyor.


Occupation: Rainfall

Yönetmen: Luke Sparke / Oyuncular: Dan Ewing, Temuera Morrison, Daniel Gillies, Lawrence Makoare, Zac Garred, Jet Tranter, Mark Coles Smith, Trystan Go, Ken Jeong, Jason Isaacs, Izzy Stevens, Dena Kaplan, David Roberts, Vince Colosimo, Katrina Risteska, Eliza Matengu, Madison Haley, Geoff Imrie, David Becconsall, Jacob Paint, Chloe De Los Santos, Tara Wraith, James Straiton, John Reynolds, Memphis Sargeant, Tony Nixon, Angel Reid, Sam Sidhu, Brad McMurray, Erin Connor, Rhylan Jay Bush, Ben Chisholm, Elphie Coyle, Peter O'Hanlon, Brendon Jones, Riley Armstrong, Jessica Ayesha, Oliver Bailey, Orlando Bailey, Oscar Bailey, Carlo Boumouglbay, Mikaela Bradshaw, Jessica Britt, Simon Browne, Kyle Byrne, Jeff Campbell, Scott D Clark, Taylah Clements, Oliver De Los Santos, Hal Dienemann, Tahlia Downs, Maximilian Drummond, Roger Dvorak, Tina Fietz, Shaylee Gear, Ellyse Gough, Remidee Hayes, Bo-Michael Hignett, Savana Kelly, Fern Beth Kleinhans, Kent Lee, Racheal Leigh, Braden Lewis, Jordan Lewis, Maja Lott, Ruby Lott, Cyndi Missen, Patrick Moroney, Cassidy-Rae Nicholson, Scott Nielsen, Amanda O'Dempsey, Tyson Palmer, Hristijan Petkov, Cienna Plant, Alex Radu, Laura Reid, Troy Richardson, Jake Rist, Phoebe-Violet Robertson, Lynne Rose, Veronica Lux Rose, Stephanie Ross, Donovan Stender, Monica Stroud, Tommie Thomas, Jed Vinson, Tiffany Willemsen, Hannah Wyatt, Polina Ziuzina / Süre: 128 dakika
 

 

İnsanlığın ayakta kalmak için mücadele ettiği dünyanın en karanlık saatleri…


Netflix'in Bilim Kurgu ve Aksiyon Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen ve 2018 yılına ait bir önceki filmde Dünya'nın galaksiler arasında istilaya uğramasından iki yıl sonrasını anlatan Occupation: Rainfall adlı bu devam filminde; Avustralya'nın Sidney kentinde hayatta kalmayı başaran insanlar, kayıpların sayısı artmaya devam ederken çaresizce mücadele etmek zorunda kalır.

İlk film Occupation'dan bu yana geçen yıllarda direniş hareketi, yamaçtaki kasaba ve köylerden Sydney'in kalbine kadar ilerlemiştir.

Bu, şehri her seferinde küçük bir bölümü geri almaya çalışan, caydırma ve küçük vur-kaç operasyonlarından oluşan bir savaştır.

Matt Simmons için bu asla taviz veremeyeceği bir savaştır çünkü dünyanın kaderi onun ellerindedir, ancak Amelia Chambers için diplomatik bir cevap bulmaya ya da diğer boyun eğdirilmiş uzaylılarla birlikte çalışmanın ortak bir yolunu bulmaya çalışmaktadır.

Bununla birlikte, Filo Komutanı Hayes geri çekilme çağrısında bulunduğunda ve tüm umutlar kaybolduğunda, Rainfall adında yeni bir silahla ilgili bir söylenti yayılmaya başlar.

Rainfall onların tek umudu ya da tüm insan ırkının nihai çöküşü olabilir ama gün geçtikçe zayiatlar artar ve direniş onların beklenmedik müttefikleri olarak savaşın kesin olarak sona erdiğini gösteren bir komployu ortaya çıkarır.

Uzaylı istilacılar dünyayı yeni evleri haline getirmeye çalışırken, sağ kalanlar insanlığı kurtarmak için zamana karşı savaşır.

Dünyayı uzaylı istilacılardan kurtarmak için ele geçirilen uzaylıları kullanırken bir taraftan da insan ırkının ihanet eden üyeleri ile başa çıkmak zorunda kalınır.


Ortak Mücadele: Krizi Birlikte Göğüslemek

Yönetmen: Einsiedel, Hassan Akkad, Lieven Corthouts, Mohammad Reza Eyni, Amber Fares, Guillermo Galdos, Lali Houghton, Sara Khaki, Wenhau Lin, Mauricio Monteiro Filho, Juhi Sharma / Oyuncular: / Süre: 113 dakika
 

 

Daha iyi bir sonuç için yalnız değil, birlikte uğraşmalısınız…


Netflix'in Sosyal ve Kültürel Belgeseller kategorisinde 12 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Convergence: Courage in a Crisis adlı bu filmde; Oscar ödüllü Orlando von Einsiedel, Kovid-19 krizinde dünyanın dört bir yanındaki insanların mücadelelerine ışık tutuyor.

Kovid-19 dünya genelinde sorunları artırırken toplumun her kesiminden isimsiz kahramanlar daha parlak bir gelecek için olayların gidişatını tersine çevirmeye çalışır.


Ön Cephe

Yönetmen: Razif Rashid / Oyuncular: Farah Ahmad, Beto Kusyairy, Emma Maembong, Wan Maimunah, Azhan Rani / Süre: 89 dakika
 

 

Görünmez bir düşmana karşı bir savaş…


Netflix'in Malezya Yapımı Drama Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Frontliner (Tuyến đầu chống dịch) adlı bu film; Malezya'nın ilk birkaç ayında Kovid-19 pandemisiyle başa çıkmasında rol oynayan sağlık personeli ve gıda dağıtımcıları da dahil olmak üzere birçok ön cephede mücadele eden toplum kahramanlarını kadraja alıyor.

Bu salgın boyunca, Doğu'dan ve Batı'dan ve hayatın her kesiminden tüm kast ve inançlardan yüzlerce hikâye duyduk; bazıları trajik, bazıları iç açıcı ve hayata bağlayıcı, hayatta kalmak için her şeye rağmen mücadele eden bireylerin, ellerinden geldiğince yardım etmek için harekete geçenlerin hikayeleri.

Ancak Frontliner bunların hiçbirini yakalamayı başaramıyor.


Paranormal Hikâyeler

Yönetmen: Caye Casas, Alejandro Damiani, Kheireddine El-Helou, Carlos Goitia, Mat Johns, Damien LeVeck, Vincent Paronnaud, Albert Pintó, Denis Walgenwitz, Hendryk Witscherkowsky, Adam O'Brien, Nicolás Onetti / Oyuncular: Raymond E. Lee, Clara Kovacic, Cristian Majolo, Bruno Giacobbe, Ariadna Asturzzi, Claudio Rusiecky, Claudio Medina, Gustavo Dalessanro, Pablo Vilela, Germán Baudino, Papin Canosa, Fernando Palacios, Nicolas Melian, Hernan Bayones, Agustín Diéguez, Griselda Ferrelli, Emilia Pasquale, Itziar Castro, Josep Maria Riera / Süre: 117 dakika
 

 

Deliliğin sınırı olmadığını gösteren bir antoloji…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Asylum: Twisted Horror and Fantasy Tales adlı bu film; son bir şov için sahneye çıkan komedyen Brandon'ın, geçmişinden izler taşıyan hikâyelerini odağına alıyor.

Kötü bir hayatı olan ve hayatını stand-up gösterileriyle devam ettiren Brandon, son komedi gösterisine çıktığı akşam, hikâyeleri ve esprileri anlattıkça, bu hikâyelerin geçmişiyle güçlü bir ilişkisi olduğunu keşfeder.

Her anlattığı hikâyeden sonra henüz tamamlanmış hikâyeden ilham alan makyajıyla yeniden ortaya çıkar ve anlattığı hikâyelerin sonunda birbiriyle bağlandığını fark eder.

Her hikâye geçmişinden izler taşımaktadır.


Peter Rabbit: Kaçak Tavşan

Yönetmen: Will Gluck / Oyuncular: Rose Byrne, Domhnall Gleeson, David Oyelowo, James Corden, Colin Moody, Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Aimee Horne, Lennie James, Hayley Atwell, Damon Herriman, Rupert Degas, Sia, Sam Neill, Ewen Leslie, David Wenham, Will Reichelt, Matt Villa, Stewart Alves, Tim Minchin, Tara Morice, Dave Lawson, Alex Blias, Jude Hyland, Neil Hayes, Neveen Hanna, Shona Tough, Tom Golding, Tina Maskell, Andy Gathergood, Nigel Cooke, Will Irvine, Thomas Nelstrop, Vivienne Awosoga, Kevin MacIsaac, Lily Hall, Raelee Hill, Owen Beamond, Jonathan Elsom, Jack Andrew, Harry Peek, Matt Newport, John Batchelor, Eliza Logan, Maddison-Cleo Musumeci, Joshua Kim, Ingrid Macaulay, Zoe Cash, Chika Yasumura, Callum Macgown, Simon Edds, Rowan Chapman, Andrea Berchtold, Dalip Sondhi, Chantelle Jamieson, Megan Smart, Taylor Ferguson, Nick Chopping, Lance Kerfuffle, Buckminster Kerfuffle, Alexandra Gluck, Taryn Gluck, Anthony Vercoe, Anton Grimus, Mia Willis, Russell Penton, Isla Hawkins, Gordon Waddell, Dean Gould, Yasca Sinigaglia, Stephen Murdoch, Philip Partridge, Mike Duncan, Connor Van Vuuren, Omar Alboukharey, Neilesh Ambu, Boxer, Victoria Ferrara, Akira Fujii, Bruce Guo, Clement Hicks, James Dobbins Jones, Fen Leon, Buffy Anne Littaua, Genna Merrin, David Nash, An Ngo-Lang, Ceren Ocal, Nick Owenford, Sam Sahota, Davina Sitaram, Keith Stribling, Yoji Tatsuta, Carmen Teixeira, Peter Trevor, Matt Tyzack, Faizan Munawar Varya, Renee Ware, Shakila Zab / Süre: 93 dakika
 

 

İrdelenecek pek çok hikâyesi olan son derece zengin bir dünya…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Peter Rabbit 2: The Runaway adlı bu filmde; maceraperverliğini dizginleyemeyen Tavşan Peter'ın, kendisinin bu yönünün takdir edildiği bir çevrede yaşadığı serüvenler anlatılıyor.

Serinin ilk bölümünde sakin bir şekilde hayatlarını sürdürmeye devam eden Peter Rabbit ve arkadaşlarının, Bay McGregor'un ortaya çıkmasıyla hayatları karışık bir hal almıştı.

Thomas McGregor ile Peter Rabbit, McGregor Malikanesi'ndeki bahçenin kontrolünü ele geçirmek için sebze yasağı olan bir savaş vermişlerdi.

Serinin bu devam filminde Bea, Thomas ve tavşanlar eğreti bir aile kurarlar ama görünüşe göre Peter tüm çabalarına karşın afacanlık namından kurtulamamaktadır, Thomas ile Peter arasında ise kırılgan bir ateşkes vardır.

Bu arada Bea, bir yayıncının kitabını seri haline getirme düşüncesini öğrendiğinde insan ve tavşanlardan oluşan bu derme çatma aile, Nigel Basil-Jones'un yayınevinin bulunduğu büyük Gloucester şehrine doğru yola çıkar.

Büyüleyici ve güler yüzlü Basil-Jones kitaptan etkilenir, fakat Peter'ın özünde kim olduğunu yanlış anlamış olabilir ve bu yanlış anlama Peter'ı kendinden şüphe duyma ağına düşürür.

Evet, onlar belki tavşan olabilirler ama tıpkı bizim gibiler; onlar bir aile, insanlarla aynı çatışmalara ve zorluklara, hedeflere ve heveslere sahiplerdir.

Sonuçların ne olacağı konusunda endişelenmeden ilerleyen Peter çok hata yapar ama her zaman emin adımlarla ilerler; her zaman en iyisini kendisinin bildiğini düşünür.

Bahçeyi fetheden Peter gözünü daha büyük bir dünyaya diker ve macera peşinde bahçeden dışarı çıkarak kendini afacanlığının takdir edildiği bir dünyada bulur.

Ancak, ailesi onu aramak için her şeylerini riske atınca, Peter'ın ne tür bir tavşan olmak istediğini çözme vakti gelir ve başı dertte olan ailesini kurtarmak için zorlu bir maceraya atılır.


Pokémon Filmi: Ormanın Sırları

Yönetmen: Tetsuo Yajima / Oyuncular: James Carter Cathcart, Megumi Hayashibara, Ken'yû Horiuchi, Inuko Inuyama, Michele Knotz, Rica Matsumoto, Shin'ichirô Miki, Shôko Nakagawa, Sarah Natochenny, Bill Rogers, Masami Toyoshima, Ikue Ôtani / Süre: 99 dakika
 

 

Gerçekten yenemeyeceğin biri ortaya çıkarsa ne yaparsın?..


Hem oyun hem de sinema dünyasında birçok hayrana sahip olan Pokemon'un Netflix tarafından hazırlanan ve Netflix'in Video Oyunundan Uyarlanan Animeler kategorisinde bu hafta gösterime giren Pokémon the Movie: Secrets of the Jungle adlı bu yeni filminde; münzevi Zarude ile ormanda büyüyen Koko, Ash ve Pikachu ile tanıştığında insanların dünyasını keşfeder ve yuvasını tehdit eden bir plandan haberdar olur.

Filmin ana kahramanları Ash ve Pikachu yeni bir orman Pokemon'unu keşfetmek için Coco ve Zarude ile ormanda buluşmaya giderler ama ardından da ormanın kötülerden korunmasını sağlamak zorunda kalırlar.


Rita Moreno: Sadece Gitmeye Karar Veren Bir Kız

Yönetmen: Mariem Pérez Riera / Oyuncular: Morgan Freeman, Marlon Brando, Lin-Manuel Miranda, Rita Moreno, Gina Rodriguez, Whoopi Goldberg, Eva Longoria, Hector Elizondo, Justina Machado, Gloria Estefan, George Chakiris, Chita Rivera, Mitzi Gaynor, Norman Lear, Karen Olivo, Sonia Manzano, Terrence McNally, Emilio Estefan Jr., Fernanda Gordon, Christine Blasey Ford, Leonard Gordon, Frances Negron-Muntaner / Süre: 90 dakika
 

 

Bu yıl 90 yaşına giren bir yıldız hakkında 90 dakikalık bir belgesel…


Netflix'in Belgeseller kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It adlı bu film; Porto Riko'daki mütevazi başlangıcından Broadway ve Hollywood'daki başarısına kadar Rita Moreno'nun hayatına ve çalışmalarına bir bakış atıyor.

Belgesel yıldızın İyi ve kötü zamanlarından bahsediyor ve ağırlıklı olarak beyaz bir endüstride Porto Rikolu bir göçmen olmanın zorluklarını hatırlatıyor.

"Çamur rengi" makyaj yaparken "egzotik" roller almaya ve ağır bir aksanla konuşmaya zorlanan Rita, başlangıçta yapabileceği her rolü üstlendi, sonunda ona prestij sağlayan projeler gelmeye başladı.

Bu film öncelikle onun şov dünyasındaki başarılarına ve uzun sinema kariyeri boyunca karşılaştığı engellere odaklandığından, Bayan Moreno'nun erken aile hayatı nadiren görülüyor.

Belgesel, Rita'nın kendisini bir aktris olarak sınırladığı için İspanyol köklerinden nefret etmekle nasıl mücadele ettiğini, nasıl cinsel istismara uğradığını, o zamanki erkek arkadaşı Marlon Brando tarafından kürtaja zorlandığını ve intihar etmeye çalıştığını anlatıyor.

Bu yapımda, sürekli başkaları hakkında kötü konuşma ve kurbanı oynama ihtiyacıyla birleşen kimliğiyle kamera karşısına geçen Rita Moreno, West Side Story'deki Oscar ödüllü Anita rolünden önce B filmindeki rollerinden ve bu galibiyetten sonra yokuş yukarı tırmanışından şikâyet ederken, sürekli olarak şöhret ihtiyacını ve spot ışığına olan özlemini dile getiriyor.


Ritim Bölümü

Yönetmen: Reed Morano / Oyuncular: Blake Lively, Richard Brake, Elly Curtis, David Duggan, Matilda Ziegler, Bill O'Connell, Raza Jaffrey, Robert Mullins, Ivana Basic, Irma Mali, Geoff Bell, Tawfeek Barhom, Jack McEvoy, Peter Newington, Jude Law, Nasser Memarzia, Amira Ghazalla, Sterling K. Brown, Albert Christmas, Maceo Oliver, Ibrahim Renno, Max Casella, Jade Anouka, Carmen Calle, Una Carroll, Degnan Geraghty, Aisling Goodwin, Abril Keinrath, Nuala Kelly, Wentao Ma, Daniel Mays, Fleur Phoenix Munroe, Mark Quigley, Hugh Scully, Shane Whisker / Süre: 109 dakika
 

 

Kendi hayatına geri dönebilmek için önce başkaları gibi yaşamak zorunda olan bir kadın…


İngiliz gerilim yazarı Mark Burnell'in dört romandan oluşan Stephanie Patrick serisinden uyarlanan ve Tivibu'nun Adrenalin Kuşağında 10 Ekim'de gösterime girmesi beklenen The Rhythm Section adlı bu filmde; Stephanie Patrick'in dünyası Atlantik üzerindeki bir hava kazasından sonra altüst olur, kendisinin de olması gereken bir uçak kazasında ailesini kaybetmesinin ardından, olayın aslında bir kaza olmadığını öğrenir ve deliye döner.

Bir fuhuş, uyuşturucu ve alkol sarmalının içine düşer daha sonra ise kazaya neden olan bir bomba olduğunu keşfeden bir gazeteci tarafından haber alır.

Böylelikle yaşamak için kendine amaç belirleyen genç kadın, ailesinin ölümünden sorumlu olan kişilerin peşine düşer.

Farklı bir kimliğe bürünen Stephanie, bildikleri ile kendine söylenenlerin arasında kalan gizli gerçekleri öğrenmek zorundadır.


Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi

Yönetmen: Esme Madra / Oyuncular: Şebnem Hassanisoughi, Ece Ekşi, Öner Erkan, Ulaş Tuna Astepe, Melih Kıraç, Zehra Bilgin / Süre: 19 dakika
 

 

Sürreel sularda dolaşan, diyalogsuz bir film…


MUBI'nin ekim ayı gösterim programında 14 Ekim'de gösterime girecek olan Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi adlı bu yapım; Çoğunluk ve Nefesim Kesilene Kadar gibi yapımların başarılı oyuncusu Esme Madra'nın yönetmen koltuğuna oturduğu dördüncü kısa filmi.

Gelgitli ilişkiler sarmalını kadrajına alan filmde; Ev Sahibi büyük bir arazide tek başına yaşayan bir kadındır.

Heyecanla beklediği, çok yakından tanıdığı misafirler nihayet bir sabaha karşı gelirler, ancak bu misafirler hem kadının hayatına müdahale ederler hem de aynı zamanda ona yardım ederler.


Sayıklama

Yönetmen: Claudia Llosa / Oyuncular: María Valverde, Dolores Fonzi, Guillermo Pfening, Germán Palacios, Emilio Vodanovich, Guillermina Sorribes Liotta, Marcelo Michinaux, Macarena Barros Montero / Süre: 93 dakika
 

 

Gördüğün ama anlayamadığın gözünün önündeki tehlikeler…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Gerilim Filmleri kategorisinde 13 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Fever Dream adlı bu sürükleyici filmde; biri kasabanın yerlisi, diğeri buraya yeni taşınmış iki genç anne arasındaki karmaşık ilişki, bir çevre felaketini ve ruhsal çöküntüyü su yüzüne çıkarır.

Amanda adında bir kadın, yaralı bir şekilde evinden uzakta bir sokakta yatmaktadır; onu, tesadüfen David adında bir genç bulur.

Hiçbir şeyi hatırlamayan Amanda, David'in yardımıyla kim olduğunu hatırlamaya çalışır.


Sinsi

Yönetmen: Mert Tuğberk Bora / Oyuncular: Caner Kağanberk, Seda Keskol, Alexievna Yulia Ivancenko, Tolga Bengü, Murat Kurt, Erol Taşcı, Barış Ordu, Mehmet Kıymaz / Süre: 90 dakika
 

 

Eğer yakıtınız insanoğlu değilse aracınız yarı yolda kalır…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Sinsi adlı bu film; içerisinde bulunduğu uzun süreli ilişkinin başka bir erkeğin resme girmesiyle biten Birkan'ın hikâyesini anlatıyor.

Kalbini aşka gömen ve âşık olmaktan korkan Birkan Aslan, starlığın zirvesinde kalmaya çalışan Işıl Bayraktar'ın tuzağına düşer.

Işıl Bayraktar ile beş yıl boyunca çok mutlu bir aşk yaşayan Birkan, bütün starların, oyuncuların ve modellerin ilgi odağı olmasına rağmen kalbinin kapılarını sadece Işıl'a sonuna kadar açar.

Bir gün sahilde dolaşırlarken yanlarına gelen ve sarhoşluğuyla dikkat çeken Gizemli Adam'ın manalı sözleri Birkan'ın zihninde sorular oluşturmakla kalmaz, Işıl'ın o Gizemli Adam'ı tanıyor olabileceğini düşündürür.

Galeri işi yapan Birkan Aslan tutkuyla bağlandığı Işıl'ın kendisinden uzaklaşmasıyla derin üzüntüler yaşamakta, şüphe tohumlarını aşk duygularının yanına serpmektedir.

Işıl Bayraktar zirvede kalmak uğruna Birkan'dan uzaklaşarak yeni avı olan Komiser Serdar'ı ağına düşürür.

Bunun üzerine Birkan çileden çıkarak hesaplaşmak ve intikam almak ister.

Bu durum Birkan'ın tamamen değişmesine, şizofren yapının ortaya çıkarak olayların akıl almaz sonuçlara ulaşacağının habercisidir.


Sümbül Operasyonu

Yönetmen: Piotr Domalewski / Oyuncular: Tomasz Zietek, Hubert Milkowski, Marek Kalita, Adrianna Chlebicka, Tomasz Schuchardt, Sebastian Stankiewicz, Jacek Poniedzialek, Piotr Trojan, Agnieszka Suchora, Tomasz Wlosok, Miroslaw Zbrojewicz, Andrzej Klak, Adam Cywka, Jakub Wieczorek, Filip Perkowski, Michal Pawlik, Michal Wierzbicki, Michal Balicki, Mateusz Korsak, Slawomir Grzymkowski, Adrian Wajda, Piotr Miazga, Jakub Kotynski, Lukasz Lewandowski, Antoni Salaj, Wojciech Zietek, Jakub Sielski, Elzbieta Kepinska, Mirella Burcewicz, Joanna Polec, Hanna Lubienska, Miroslaw Pisarek, Andrzej Luter, Marcin Zarzeczny, Jakub Orzechowski, Dariusz Pierog, Dariusz Majchrzak, Roman Szewczyk, Anna Domalewska, Jan Smiarowski, Sylwia Drzycimska / Süre: 106 dakika
 

 

Her şeyden korkulmaz, hele de özgürlükten…


Netflix'in Polonya Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde 13 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Operation Hyacinth adlı bu filmde; 1980'lerin komünist Polonyası'nda Varşova'daki bir eşcinsel cinayeti soruşturmasının sonucundan memnun olmayan polis memuru, gerçeği ortaya çıkarmaya çalışır.

Genç bir polis olan Robert soruşturma sırasında Arek ile tanışır.

Bu ilişkinin sadece işini değil, özel hayatını da ne kadar etkileyeceğini anlamadan onu muhbir olarak kullanmaya karar verir.


The Bee Gees

Yönetmen: Frank Marshall / Oyuncular: Barry Gibb, Maurice Gibb, Robin Gibb, Peter Brown, Eric Clapton, Vince Melouney, Mark Ronson, Noel Gallagher, Mykael S. Riley, Lulu, Nick Jonas, Alan Kendall, Yvonne Gibb, Bill Oakes, Dennis Byron, Blue Weaver, Karl Richardson, Chris Martin, Albhy Galuten, Justin Timberlake, Nicky Siano, Charley Steiner, Vince Lawrence, Dwina Murphy-Gibb, The Beatles, The Bee Gees, Lindsey Buckingham, Richard Burton, Alice Cooper, Cream, Steve Dahl, Neil Diamond, Céline Dion, Richard Dreyfuss, Brian Epstein, Ahmet Ertegun, Mick Fleetwood, David Frost, Andy Gibb, Barbara Gibb, Hugh Gibb, Linda Gibb, Merv Griffin, Bob Harris, Elton John, Casey Kasem, Arif Mardin, Marcello Mastroianni, Meat Loaf, The Mills Brothers, Dolly Parton, Colin Petersen, Otis Redding, Smokey Robinson, Kenny Rogers, Diana Ross, Ed Sheeran, Tom Snyder, Robert Stigwood, Barbra Streisand, John Travolta, Dionne Warwick, Jane Asher, Ginger Baker, John Belushi, Jack Bruce, Sid Caesar, Imogene Coca, Aretha Franklin, George Harrison, John Lennon, Brian May, Paul McCartney, Ringo Starr / Süre: 111 dakika
 

 

On yıllar boyunca rekor kıran albüm satışlarının perde arkası…


Türkiye'de ilk kez beIN CONNECT ekranlarında bu hafta gösterime girerek izleyiciyle buluşan The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart adlı bu belgesel; en büyük kardeş Barry Gibb'in röportajları, merhum ikiz kardeşler Robin ve Maurıce'in arşiv görüntüleriyle Bee Gees tarihini keşfe çıkıyor.

1960'larda erkenden üne kavuşan, 1000'den fazla şarkı sözü yazan ve kariyerleri boyunca çok uzun süre listelerde hep 1 numara olan ikonik üçlü Bee Gees efsanesini arşiv görüntüleriyle pekiştiren yapıtın kamera arkasında, usta yönetmen Frank Marshall oturuyor.


Violet Evergarden: The Movie

Yönetmen: Taichi Ishidate / Oyuncular: Yui Ishikawa, Daisuke Namikawa, Takehito Koyasu, Hidenobu Kiuchi, Haruka Tomatsu, Koki Uchiyama, Aya Endô, Minori Chihara, Kaori Mizuhashi, Rina Satô, Daichi Endo, Mayuno Yasokawa, Megumi Matsumoto, Sumire Morohoshi, Jôji Nakata, Yasuhiro Mamiya, Mitsuru Miyamoto, Yuuki Sanpei, Emi Shinohara, Kozue Harashima, Hisako Kyôda, Kanako Sakuragi, Aya Saito, Rie Hikisaka, Ayako Kawasumi / Süre: 140 dakika
 

 

Aşk, hüzün, yalnızlık ve daha birçok duygu bir arada…


Çok sevilen on üç bölümlük bir dizinin hikayesini sinemaya taşıyan ve Netflix'in Aşk Temalı Animeler kategorisinde 13 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Violet Evergarden: The Movie adlı bu film; ona sevgiyi öğreten Gilbert'i unutamayan Otomatik Hafıza Bebeği Violet'in maceralarını anlatmaya devam ediyor.

Bir gün, Binbaşı Gilbert'i unutup hayatına devam etmesi gerektiğini söyleyen ağabeyi Dietfried ile tanışır, ama bu isteği Violet için imkansızdır.

Kısa bir süre sonra Violet, genç bir müşteriden bir telefon alırken, postane deposunda adresi olmayan bir mektup bulur.

Savaş için bir "araç" olarak kullanılan genç bir kız yaşamayı öğrenir ve yanık izleriyle, Binbaşının gerçek duygularını hissetmek için geçmişine geri döner.


Wanda Lopez'i Kim Öldürdü?

Yönetmen: Patrick Forbes / Süre: 82 dakika
 

 

Amerikan adaletinin uzun tarihindeki en karanlık bölümlerden biri…


Carlos DeLuna, 1983 yılında Wanda Lopez'i öldürmek suçundan yirmi bir yaşında tutuklandı ve suçu işleyenin başka bir Carlos olduğunu söyleyerek, idamına kadar masumiyetini protesto etti.

Netflix'in Gerçek Suç Belgeselleri kategorisinde bu hafta gösterime giren ve Teksas Eyaleti'nin masum bir adamı bilerek ölüme göndermesinin ve ortada bir seri katil bırakmasının hikayesini kadrajına alan The Phantom adlı bu film; 1983'te tutuklanıp idam cezasına çarptırılan ama ısrarla masum olduğunu iddia eden Carlos DeLuna'nın davasının ardındaki adaletsiz gerçeği inceliyor.

Belgesel izleyiciyi yaklaşık otuz yıl önce bir Teksas petrol kasabasının tozlu, umutsuz sokaklarında ortaya çıkan bir cinayet, yolsuzluk ve yalan hikayesinin ardındaki şok edici gerçeğin ortaya çıkışına tanıklık edeceği tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.


Yeraltı Savaşı

Yönetmen: J.P. Watts / Oyuncular: Sam Hazeldine, Tom Goodman-Hill, Kris Hitchen, Elliot James Langridge, Sam Clemmett, Joseph Steyne, Sonny Ashbourne Serkis, Anna Maguire, Andrew Scarborough, Douglas Reith, Jake Wheeldon, Stuart Adams, Philip Correia, Benjamin Farry, Aaron Hartley, Samuel James, Mark Kitto, Alexa Morden, Paul Morris, Richard Nauyokas, Simon R. Price, Matthew Romain, John Simpson, Ethan Wilkie / Süre: 96 dakika
 

 

Bir savaşa umut ışığı olan madencilerin hikayesi…


Türkiye'de ilk kez beIN CONNECT ekranlarında bu hafta gösterime girerek izleyiciyle buluşan The War Below adlı bu filmde; Birinci Dünya Savaşı sırasında bir grup madenci, Messines Savaşı esnasında, yer altında tünel kazıp Alman cephesinin altına bomba yerleştirmek için işe alınır.

Bu çıkmaza sürüklenen muharebeye dur diyebilmek ya da Alman cephesini bozguna uğratabilmek için İngiliz madenciler bir araya gelirler ve Alman cephesinin altından kazmaya başlarlar.

Yerin üstünde tüm şiddeti ile devam eden savaş, aşağıda giderek sertleşen koşullar, umutların her geçen dakika giderek zayıfladığı günlerde bu bir avuç madenci her ne olursa olsun bu görevi yerine getirmek ve bombaları Alman cephesinin altından geçirmek için canları pahasına mücadele etmek zorundadır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Mevsim sonbahar, beIN CONNECT'te yepyeni orijinal içerikleri, herkesin konuştuğu ve Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmleri keşfetme zamanı!
Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ekim ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • 7. Koğuştaki Mucize (2019)
  • Audrey (2020)
  • Benim Dünyam (2013)
  • Benim Rembrandt'ım (Mijn Rembrandt / My Rembrandt, 2019)
  • Beyaz Köpek (White Dog, 1982)
  • Çakallarla Dans 4 (2016)
  • Çılgınlar Kraliçesi (Breakfast at Tiffany's, 1961)
  • Çocuk Oyunu (Child's Play, 1988)
  • D@bbe (2006)
  • D@bbe 2 (2009)
  • Dabbe: Bir Cin Vakası (2012)
  • Damızlık Kızın Öyküsü (The Handmaid's Tale, 1990)
  • Dokunulmazlar (The Untouchables, 1987)
  • Efsane Beşli (Rise of the Guardians, 2012)
  • Ev (2010)
  • Girdap (Twisted, 2004)
  • Grace'in Hayali (Grace Unplugged, 2013)
  • Hatırlanmayan (Elizabeth Is Missing, 2019)
  • Her Gün (Every Day, 2018)
  • İksir (2014)
  • Korku Kulübü (The Monster Squad, 1987)
  • Köstebekgiller: Perili Orman (2015)
  • Max 2: Beyaz Saray Kahramanı (Max 2: White House Hero, 2017)
  • Neredesin Firuze (2004)
  • Senden Önce Ben (Me Before You, 2016)
  • Sıra Dışı Anne (Ricki and the Flash, 2015)
  • Son Av (The Hunter, 1980)
  • Son Mektup (2015)
  • Sunset Bulvarı (Sunset Blvd., 1950)
  • Tatlı Bela (2018)
  • Tomb Raider (2018)
  • Yalancı yalancı (Liar Liar, 1997)
  • Yurtseverler (The Domestics, 2018)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle ekim ayının bu ikinci haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Dudaklarımı Oku (Sur mes lèvres / Read My Lips, 2001)
  • Lola (1961)
  • Rock'n Roll (2017)
  • Sıçan Avcısı (Ratcatcher, 1999)
  • Yola Devam (Nam-mae-wui yeo-reum-bam / Moving On, 2019)


Netflix

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ekim ayının bu ikinci haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • 3000 Gece (3000 Layla / 3000 Nights, 2015)
  • Anne Frank'in Günlüğünün Büyüsü (The Magic of the Diary of Anne Frank, 2015)
  • Aşkın Yaşı Yok (Smart People, 2008)
  • Atom: A Love Affair (2019)
  • Ave Maria (2015)
  • Deniz Feneri (The Lighthouse, 2019)
  • Güvenlik (Security, 2017)
  • Harold ve Kumar 3 (A Very Harold & Kumar 3D Christmas, 2011)
  • Hayalet Avcısı (Ghost Hunting, 2017)
  • Lee & Cindy C. (2015)
  • Ödünç Sevgili (Something Borrowed, 2011)
  • Peralagan (2004)
  • RBG (2018)
  • Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 (Insidious: Chapter 2, 2013)
  • San Francisco'daki Son Siyah Adam (The Last Black Man in San Francisco, 2019)
  • Shazam! 6 Güç (Shazam!, 2019)
  • Slashers (2001)
  • Son Macera (Going in Style, 2017)
  • Sivaji (2007)
  • Şeker Çocuk (Honey Boy, 2019)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin Hülya Avşar için ayrılmış özel kütüphanesinde izleyebileceğiniz filmler şöyle;

  • Aşıksın (1988)
  • Bir Kırık Bebek (1987)
  • Haram (1983)
  • Nefret (1984)
  • Sekreter (1985)


Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde farklı dallarda adaylık ve ödül alan yapımlar, ekim ayı boyunca SinemaTV'de.

Ayrıca korku ve gerilim türünün usta yönetmeni M. Night Shyamalan ve Hollywood'un en başarılı oyuncularından Kate Winslet, filmleriyle ekim ayı boyunca Sinema 1001'de.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ekim ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Çiçek Abbas (1982)
  • Elveda Katya (2012)
  • Hürkuş: Göklerdeki Kahraman (2018)
  • İlk Aşk (2006)
  • İnatçı Bir Adam (Lerd / A Man of Integrity, 2017)
  • Kapıcılar Kralı (1976)
  • Kralın Tüm Adamları (All the King's Men, 2006)
  • Küçük Dedektif (The Kid Detective, 2020)
  • Kümes (2015)
  • Lanetli Gözyaşları (The Curse of La Llorona, 2019)
  • Muhsin Bey (1987)
  • Raoul Taburin (2018)
  • Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)
  • Sudaki Kız (Lady in the Water, 2006)
  • Türk İşi Dondurma (2019)
  • Uzak (2002)
  • Vicdan (2008)
  • Yaşamın Kıyısında (2007)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine yeni yayın döndeminde de sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ekim ayının bu ikinci haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Anons (2017)
  • Bizim Köyün Şarkısı (2018)
  • Düğün Dernek (2013)
  • Jamaika Hanı (Jamaica Inn, 1939)
  • Kardeşler (2018)
  • Kış (O heimonas / The Winter, 2013)
  • Neşeli Pazar (Vivement dimanche! / Confidentially Yours, 1983)
  • Siyah Elmaslar (Diamantes negros / Black Diamonds, 2013)
  • Sundown'da Karar Günü (Decision At Sundown, 1957)
  • Ufak Sahtekarlıklar (Small Time Crooks, 2000)
  • Yağmurdan Önce (Pred dozhdot / Before the Rain, 1994)


Festival ajandası

Boğaziçi Film Festivali

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 23-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 9. Boğaziçi Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan filmler belli oldu.

Uluslararası birçok festivalde yarışan ve ödül alan yılın iddialı filmlerinden oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda 10 film yer alıyor.
 


Anne Delseth, Kamyar Mohsenin, Hilal Baydarov, Svetla Tsotsorkova ve Yoshi Yatabe'den oluşan jüri karşısına çıkacak uluslararası uzun metraj yarışma filmleri arasında; Juja Dobrachkous'un on yedi yaşındaki Ariadna'nın büyükannesinin cenazesi için Gürcistan'ın el değmemiş kırsalına dönmesini ve büyükannesinin ruhunu ölü bedenine bağlamak için eski bir defin ritüelini gerçekleştirmek durumunda kalmasını anlatan ve prömiyerini 50. Rotterdam Film Festivali'nde yapan Bebia, My Only Desire; Susana Nobre'nin 63 yaşında ve emekliliğine az bir süre kalan Joaquim'in işsizlik maaşı alabilmek için çalışmak istemediği şirketlere iş başvurusunda bulunup evrak toplamasını konu edinen ve 71. Berlin Film Festivali Berlinale Forum'da yarışan Jack's Ride; Isabel Lamberti'nin Madrid'e yakın bir gecekondu mahallesinde ikamet edenlerin, evlerini inşa ettikleri arsanın satılmasıyla evlerinden taşınmak zorunda kalmalarını anlatan ve prömiyerini 68. San Sebastian Film Festivali'nde yapan ilk uzun metraj filmi Last Days of Spring; Shujun Wei'nin bir film ekibinin Çin'in güneyinde bulunan bir köye Ripples Of Life filminin pre-prodüksiyonu için gitmesini ve senaryonun da ötesinde beklenmedik olaylarla karşılaşmasını konu edinen ve prömiyerini 74. Cannes Film Festivali'nin Directors' Fortnight bölümünde yapan Ripples of Life; Han Shuai'nin bozuk aile düzeni içinde sürüklenirken talihsiz bir şekilde oyun arkadaşının boğulmasıyla kendini yetişkinlerin baskılarından köşeye sıkışmış bulan bir genç kızın hikayesiyle 71. Berlin Film Festivali'nin Generation Kplus En İyi Film ile 25. Busan Film Festivali'nden FIPRESCI ödüllerini kazanan Summer Blur; Kiro Russo'nun arkadaşlarıyla birlikte iş arayan genç bir madenciyi, gizemli bir hastalığa yakalanmaya başlarken takip eden ve 78. Venedik Film Festivali'nin Orizzonti bölümünden Jüri Özel Ödülü alan The Great Movement; Ahmet Toklu'nun, semtinde basketbol oynayabilecekleri bir alan olmayan Ahmet'in bu engeli ortadan kaldırmak için bir yol bulmaya çalışmasını hikayeleştiren ve dünya prömiyerini 51. Giffoni Film Festivali'nde gerçekleştiren Pota; Chema Garcia Ibarra'nın sıradan bir hayatı olan José Manuel'in bir ufo derneğinin haftalık toplantılarına katılmasını ve liderlerinin ölmesinin ardından kozmik sırrı bilen tek kişi olarak kalmasını anlatan, prömiyerini 74. Locarno Film Festivali'nde gerçekleştiren ilk uzun metrajı The Sacred Spirit; Cristina Grosan'ın otuzlu yaşlardaki bir grup insanın büyüyemedikleri halde yetişkinliğin gerekliliklerini karşılama çabasını anlatan ve dünya prömiyerini 27. Saraybosna Film Festivali'nin ana yarışmasında gerçekleştiren Things Worth Weeping For; Hajni Kis'in yedi yıl boyunca hiç iletişim kurmayan bir baba kızın, birbirlerini tanımaya başladıkça aralarındaki bağın ve affetmenin gücünü fark etmesini anlatan ve 55. Karlovy Vary Film Festivali'nde East of West Ödülü için yarışan Wild Roots filmleri yer alıyor.


En İyi Uluslararası Filme 50 bin TL Ödül!

Türkiye prömiyerlerini 9. Boğaziçi Film Festivali'nde gerçekleştirecek yılın iddialı filmlerini değerlendirecek jüri üyeleri arasında; 2012'den bu yana Cannes Film Festivali Directors' Fortnight seçici kurul üyesi olan, 2018'de Locarno Film Festivali seçici kurulunda yer alan ve aynı zamanda Zürih Film Festivali'nin danışmanlığını yürüten Anne Delseth, 2016'dan bu yana Fajr Uluslararası Film Festivali'nin uluslararası ilişkiler yöneticiliği ve program direktörlüğünü yapan Kamyar Mohsenin, ikinci uzun metraj filmi In Between Dying ile geçtiğimiz yıl Venedik Film Festivali'nin Ana Yarışma bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştiren Azeri yönetmen Hilal Baydarov, ikinci uzun metraj filmi Sister ile 2019'da prömiyerini yaptığı San Sebastian Film Festivali Yeni Yönetmenler Yarışması'nda Mansiyon Ödülü ve 8. Boğaziçi Film Festivali'nde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülü alan yönetmen Svetla Tsotsorkova ve Tokyo Uluslararası Film Festivali'nin uluslararası yarışma bölümünün uzun yıllar program direktörlüğünü gerçekleştiren Yoshi Yatabe yer alıyor.
 


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkıları, TRT'nin Kurumsal İş Ortaklığı ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleri, Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak filmlerden bir tanesi 50 bin TL'lik En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülü'ne uzanırken; yarışmada 15 bin TL'lik En İyi Yönetmen, 10 bin TL'lik En İyi Kadın Oyuncu, 10 bin TL'lik En İyi Erkek Oyuncu ve 10 bin TL'lik Jüri Özel Ödülü olmak üzere toplam beş kategoride 95 bin TL'lik ödül dağıtılacak.
 


Festival Biletleri 13 Ekim'de Satışa Sunuluyor!

Yerli ve yabancı filmlerin seyirciyle buluşacağı, yedi gün sürecek Boğaziçi Film Festivali'nde, dünya çapında sinema profesyonellerinin yanı sıra, sektörün birbirinden değerli isimleri ağırlanacak.

Boğaziçi Film Festivali kapsamında gerçekleşecek gösterimler, Atlas 1948 ve Kadıköy sinemalarında yapılacak.

Festivalin biletleri 13 Ekim'de mobilet.com ve sinema gişelerinden satışa sunulacak.

Festival biletleri 13.00 ve 16.00 seansları için 10 TL, 18.30 ve 21.00 seansları için 15 TL olarak belirlendi, festivalin kısa film gösterimleri ise 5 TL!

 

Filmekimi Başlıyor

Türkiye'nin lider kripto para işlem platformu Paribu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 20. kez düzenlenen Filmekimi'nin sponsoru oldu.

Filmekimi uluslararası festivallerde gösterilmiş ödüllü yeni yapımları 8-17 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 15-19 Ekim'de Ankara'da, 22-26 Ekim'de İzmir'de sinemaseverlerle buluşturacak.

Sinemaseverlerin tüm yıl boyunca merakla beklediği ve biletlerine satışa çıktığı anda yoğun ilgi gösterdiği Filmekimi, izleyicilerine yine çok özel bir seçki sunacak.
 


Paribu sponsorluğundaki Filmekimi kapsamında İstanbul'da Atlas 1948, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında; Ankara'da Cinemaximum Armada, İzmir'de Cinemaximum Mavi Bahçe sinemalarında 45 film gösterilecek.

8 Ekim Cuma günü, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan "Titane" filminin galasıyla başlayan festival, dünya prömiyeri Venedik Film Festivali'nde gerçekleşen "Dune: Çöl Gezegeni" filmiyle sone erecek.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Paribu CEO'su Yasin Oral şunları söyledi:

Paribu olarak yarını oluşturma vizyonuyla hareket ediyoruz. Bunun da ancak kültür sanatla tamamlandığında mümkün olduğunu biliyoruz. İKSV ile iş birliğimiz 2020 yılında İKSV Alt Kat desteğimizle başladı. Ardından 40. İstanbul Film Festivali'nin tema sponsorluğunu üstlendik. Şimdi iş birliğimiz Filmekimi ile devam ediyor. Dünya sinemasının seçkin örneklerinin sinemaseverlerle buluşmasına katkı sağladığımız için mutluyuz.


Oral, Paribu'nun kültür sanata yönelik desteklerinin süreceğini de belirtti.

Filmekimi biletleri, passo.com.tr/tr üzerinden, Passo perakende noktalarından ve İKSV gişesinden alınabilecek.

Paribu sponsorluğundaki Filmekimi'nde gösterimde olacak filmler şunlar:

  • 6 Numaralı Kompartıman (Hytti Nro 6 / Compartment No. 6, 2021, Juho Kuosmanen)
  • Ahed'in Dizi (Ha'berech / Ahed's Knee, 2021, Nadav Lapid)
  • Ali ve Ava (Ali & Ava, 2021, Clio Barnard)
  • Aline (Aline, the voice of love / Aline Dieu, 2020, Valérie Lemercier)
  • Annette (2021, Leos Carax)
  • Ayrı Dünyalar (Ouistreham / Between Two Worlds, 2021, Emmanuel Carrère)
  • Belle (Ryû to sobakasu no hime, 2021, Mamoru Hosoda)
  • Benedetta (2021, Paul Verhoeven)
  • Bergman Island (2021, Mia Hansen-Løve)
  • Bir Saniye (Yi miao zhong / One Second, 2020, Zhang Yimou)
  • Buluşma (Mass, 2021, Fran Kranz)
  • Büyük Özgürlük (Grosse Freiheit / Great Freedom, 2021, Sebastian Meise)
  • Chiara (A Chiara, 2021, Jonas Carpignano)
  • Çılgın Tanrı (Mad God, 2021, Phil Tippett)
  • Dil Dersleri (Language Lessons, 2021, Natalie Morales)
  • Drive My Car (Doraibu mai kâ, 2021, Ryûsuke Hamaguchi)
  • Dune: Çöl Gezegeni (Dune, 2021, Denis Villeneuve)
  • Dünyanın En Kötü İnsanı (Verdens Verste Menneske / The Worst Person in the World, 2021, Joachim Trier)
  • Evrim (Evolution, 2021, Kornél Mundruczó)
  • France (2021, Bruno Dumont)
  • Fransız Postası (The French Dispatch, 2021, Wes Anderson)
  • Gözünün Önünde (Dangsin-eolgul-apeseo / In Front of Your Face, 2021, Hong Sang-soo)
  • Guermantes (2021, Christophe Honoré)
  • Hatıra: 2. Bölüm (The Souvenir: Part II, 2021, Joanna Hogg)
  • Hayvan (Animal, 2020, Cyril Dion)
  • Her Şey Yolunda (Tout s'est bien passé / Everything Went Fine, 2021, François Ozon)
  • Huzursuz (Les Intranquilles / The Restless, 2021, Joachim Lafosse)
  • Il buco (The Hole, 2021, Michelangelo Frammartino)
  • İnek (Cow, 2021, Andrea Arnold)
  • Kahraman (Ghahreman / A Hero, 2021, Asghar Farhadi)
  • Kan Portakalları (Oranges Sanguines / Bloody Oranges, 2021, Jean-Christophe Meurisse)
  • Kardeşlerim ve Ben (Mes frères et moi / My Brothers and I, 2021, Yohan Manca)
  • Kumarbaz (The Card Counter, 2021, Paul Schrader)
  • Kuzu (Dýrið / Lamb, 2021, Valdimar Jóhannsson)
  • Kürtaj (L'événement / Happening, 2021, Audrey Diwan)
  • Madalena (2021, Madiano Marcheti)
  • Memoria (2021, Apichatpong Weerasethakul)
  • Murina (2021, Antoneta Alamat Kusijanovic)
  • Paris, 13. Bölge (Les Olympiades, Paris 13e / Paris, 13th District, 2021, Jacques Audiard)
  • Petrov Grip Oldu (Petrovy v grippe / Petrov's Flu, 2021, Kirill Serebrennikov)
  • Tanrı'nın Eli (The Hand of God / È Stata la Mano di Dio, 2021, Paolo Sorrentino)
  • The Power of the Dog (2021, Jane Campion)
  • Titane (2021, Julia Ducournau)
  • Üç Aile (Tre Piani / Three Floors, 2021, Nanni Moretti)
  • Yol Ayrımı (La fracture / The Divide, 2021, Catherine Corsini)

 

 

 *Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU