Türkiye, "kader" maçında fırsat tepti, gruptan çıkma hesapları başladı... "Bu tabloda play-off oynamak dahi mümkün değil"

Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Norveç ile berabere kalarak tur şansını zora soktu. Spor yazarı Umut Eken, ay-yıldızlıların performansını ve gruptaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye, gruptaki sekizinci maçını 11 Ekim'de Letonya ile deplasmanda oynayacak / Fotoğraf: AA

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Şenol Güneş sonrası Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde çıktığı ilk karşılaşmadan puan kaybıyla ayrıldı.

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu yedinci maçında sahasında Norveç'i konuk eden Kuntz'un öğrencileri, 6. dakikada Kerem Aktürkoğlu ile öne geçse de 41. dakikada Thorstvedt'in golüne engel olamadı. 

Kalan dakikalarda pek varlık gösteremeyen ay-yıldızlılar, sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

G Grubu'nda oynadığı son 5 maçta 4. kez puan kaybı yaşayan Türkiye, alınan bu sonucun ardından 12 puanla 3. sırada kalırken, Norveç 14 puanla ikinci sıradaki yerini korudu. Hollanda 16 puanla liderliğini sürdürdü.

Türkiye, gruptaki 8. karşılaşmasına 11 Ekim Pazartesi günü Letonya karşısında çıkacak. Norveç ise aynı gün Karadağ'ı konuk edecek.

 

 

İstatistikler umut vermedi

Norveç karşısında müsabakaya istekli başlayan ve önde yaptığı baskıyla golü erken bulan Türkiye, ilk 25 dakikadan sonra sahada pek varlık gösteremedi.

Karşılaşmanın sonunda yayınlanan maç istatistikleri ise dikkat çekti.

OPTA verilerine göre maç geneli topa sahip olmada rakibine yüzde 52,8'e 47,2 üstünlük kuran Kuntz'un öğrencileri, aynı başarıyı ikili mücadele kazanma ve hava toplarında sergileyemedi.

Ay-yıldızlılar, ikili mücadelelerde yüzde 56'ya 44, hava toplarında yüzde 60'a 40 rakibinin gerisinde kaldı.

Maç içerisinde rakip ceza sahasına 19 kez orta açan yapan ay-yıldızlılar, söz konusu denemelerin hiçbirinde isabet sağlayamadı ve yüzde sıfır oranda kaldı. Norveç'te ise 22 orta denemesinin yüzde 36,4'ü başarılı oldu.

Öte yandan Norveç kalesini 10 kez yoklayan Türkiye 2 kez isabet sağlarken, Norveç'te bu sayı 13'te 2 oldu.

 

 

Türkiye gruptan nasıl çıkar?

G Grubu'nda üçüncü sırada yer alan ve liderden 4, ikinciyle de 2 puan farkı bulunan Türkiye'nin gruptan çıkma şansı kendi elinde olmasa da birkaç ihtimali daha bulunuyor.

Grupta üç maçı kalan ve söz konusu müsabakalardan mutlak galibiyetle ayrılması gereken ay-yıldızlılar, Hollanda'nın 4, Norveç'in de 2 puan daha kaybetmesi halinde grubu lider bitirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye grup ikinciliği için de kalan maçlarını kazanacak ve Norveç'in en az bir maçta yenilmesini bekleyecek. Kuzey ekibinin 2 puan kaybetmesi halinde ise takımların averajlarına bakılacak.

"Bu tabloda bırakın Dünya Kupası'na gitmeyi play-off oynamamız dahi mümkün değil"

Spor yazarı Umut Eken, Türkiye'nin Norveç karşısındaki performansını ve gruptan çıkma şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

A Milli Futbol Takımı'nın Güneş sonrası Kuntz döneminde de çok farklı bir takım olduğu sinyalini vermediğini ifade eden Eken, "Aslında çok farklı bir milli takım bulmadık. Kuntz'un kadro tercihleri sonrası başka bir şeyler yapabileceğimiz umudu vardı hepimizde. Çağlar'ın olmaması gibi bazıları zorunluluktan Serdar Aziz ve sol bekte Caner Erkin tercihleri biraz sürprizdi. Oyun olarak ne oynayacağımızı merak ediyorduk. Kuntz, 'Futbolculara bu taktikle oynayabilir miyiz, rahat mısınız diye sorduk onlar da olumlu geri dönüş verdi' dedi ama Şenol Güneş döneminin kopyası bir maç oynadık" yorumunu yaptı. 

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Grup halinde kötü olduğumuzda isyan eden, tepki veren biri çıkmıyor"

Türkiye'nin uzun süredir çözülemeyen sorunları olduğunu ve rakiplerine karşı bir tepki verememesini eleştiren Eken, şunları kaydetti:

Bu takım maalesef 6-7 aydır rakiplerine tepki veremiyor. Elemelerdeki Letonya maçıyla başlayan, EURO 2020 finallerinde sürdürülen ve Dünya Kupası Elemeleri'nde devam eden sıkıntılı durum ortada. Son 7 resmi maçta sadece Cebelitarık'ı yenebildik. Cebelitarık'ın durumu ortada, çok ölçü alınacak bir karşılaşma değil. Milli takım tepki veremiyor. EURO 2020 finallerinde de değinmeye çalışmıştık. Grup halinde kötü olduğumuzda isyan eden, tepki veren biri çıkmıyor. Takım öyle birini var edemiyor. Dün akşam da bunun benzerini yaşadık.

"Bütün sorunlarımız gün yüzüne çıktı" 

A Milli Futbol Takımı'nın Norveç karşısında oyuna oldukça istekli ve arzulu başladığını, bunun yanı sıra rakibinin eksikliklerinde de yararlandığını aktaran Eken, karşılaşmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Norveç'in eksiklerinden de yararlanmaya çalıştık ki kadro bakımından ciddi sorun içerisindeydiler. Öyle bir fırsatı da değerlendirdik. Cengiz'in aşırı ısrarcı tavrı sonrası Kerem'le golü de bulduk ama her zamanki problemlerimizden olan sürekliliğimizin olmayışı yine ortaya çıktı. EURO 2020'de de İsviçre ve Galler maçlarının çok kısa bir bölümünde bunu yapabilmiş, İtalya maçında yapamamıştık. Dün akşam da 20-25. dakikaya kadar biraz oyunun kontrolünü ele alır gibi olduk ama golü attıktan sonra Norveç kendi hattını ileri attığında bütün sorunlarımız gün yüzüne çıktı. 

"Güneş döneminin kopyası bir maç oynadık, henüz bir şeyleri değiştiremedik" 

"Merkezde baskı yedik, pas istasyonları kuramadık, adam eksiltemedik. Haliyle Cengiz ve Kerem gibi iki hızlı kenar oyuncumuz olmasına rağmen onları kullanamadık" diyen Eken, maçtaki hatalarla ilgili şu yorumu yaptı:

Cengiz ve Kerem atıl kalınca Burak da benzer sorunu yaşadı. İkinci yarıda özellikle büyük bir çözümsüzlüğe gittik. Topları ileri vurmaya başlayınca Norveç hepsini alıp atak tazeler hale geldi. Bizim yapamadığımızı onlar yaptı. Çok rahat oynadılar. Kaptıkları her topta çok seri paslaşabildiler. Hep söylenir ya 'Kuzeyliler, İskandinavlar daha tekniktir' diye. Çok büyük bir yalandır. Topla teknik olmak, topu hızlı şekilde çevirmek ve düzgün paslar atmaktan ibarettir. 8 kişiyi çalımlamak değildir. Maç bütün gece oynansaydı öyle devam edecekmiş gibiydi. Yusuf ile ceza sahası dışından iki şutumuz var, bir-iki de kontra atak fırsatı yakaladık ama değerlendiremedik. Çünkü topu hızlı çevirip, doğru kişiyle buluşturamıyoruz. Bu bakımdan bakıldığında Şenol Güneş döneminin kopyası bir maç oynadık. Henüz bir şeyleri değiştiremedik. 

 

TR-NOR-AA (1).jpg
Türkiye, Norveç beraberliği ile gruptan çıkma yolunda ipleri rakibine verdi / Fotoğraf: AA

 

"Bu tabloda play-off oynamamız dahi mümkün değil"

Türkiye'nin kalan maçlarının değerlendirilmesinde takım isimlerine bakmak yerine ay-yıldızlıların performansına bakılması gerektiğinin altını çizen Eken, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kağıt üzerinde hep umut konuşuyoruz ama fikstürü bir kenara koyup takımımızın durumuyla umutsuzluğa kapılıyorum. Bu tabloda bırak Dünya Kupası'na gitmeyi play-off oynamamız dahi mümkün değil. Bir kere kader maçımızda fırsat teptik, Norveç'i yenip ikinci sıraya çıkmalı, ondan sonra hesap yapmaya başlamalıydık. Herkes son hafta oynanacak Hollanda-Norveç maçından umut bekler hale geldi. Hollanda o maça Dünya Kupası'nı garantilemiş olarak çıkarsa ne olacak? Hollanda'dan o zaman çok beklentiye girmemek lazım. Böyle de bir gerçek var. Fikstürde böyle bir cazibe varsa bir de madalyonun diğer yüzünde handikabı da var. Bizim için her maç zor. Kolay takımlar deniliyor ama Karadağ'ı deplasmanda yenebileceğimize inanan var mı? Burada oynadığımız maçta oyunun büyük bölümünde ne yaptığını bilen takım Karadağ'dı. İyi de gidiyorlar. Arkamızdalar. Şansları bizden bir tık daha az olsa da her şeyi yapmaya çalışacaklar. En azından Hollanda, Norveç ve Türkiye'nin olduğu bir grupta çok iyi bir sıralamayla bitirmek isteyeceklerdir. 

"Kağıt üzerinde kolay ama sahada zor maçlar oynuyoruz"

Türkiye'nin gruptaki favori takımlarla olan maçları geride bıraktığını hatırlatan Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Biz Norveç, Hollanda maçlarını bitirdik ama kalan maçlarımız kağıt üzerinde kolay. Dün akşamki futbol bize bunu söylüyor. Bizim her maçımız zor. Kağıt üzerinde kolay, sahada zor. Çünkü biz üretemiyoruz. Aylardır bir şeyleri değiştiremiyor, seviyemizi yukarı çekemiyoruz. Problemimiz de aslında bu. Kağıt üzerinde kolay ama sahada zor maçlar oynuyoruz. O yüzden de netice alamıyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU