Çin'de gençler sokakta dans eden yaşlı kadınlardan şikayetçi

Yüksek sesli müzikleri engellemek için şok tabancasına benzeyen bir cihaz piyasaya sürüldü

Çin'de köklü geleneğe sahip bu dans etkinliklerine katılan yaşlıların sayısının 100 milyon civarında olduğu düşünülüyor (Şinhua)

Çin'de parklarda veya meydanlarda toplanıp müzik eşliğinde dans eden yaşlı kadınlardan şikayetçi yurttaşlar, internette satılan bir cihazla grupların dinlediği müziği uzaktan kapatabiliyor.

Ülkedeki farklı noktalarda sabah erken vakitte ya da gece geç saatlerde bir araya gelen yaşlı kadınlar, geleneksel Çin müzikleri eşliğinde dans ediyor.

Kökleri Mao Zedong'un liderliğinde 1960'larda gerçekleştirilen Çin Kültür Devrimi'ne kadar uzanan bu aktivitede yalnız yaşayan yaşlı kadınlar kendi yaşıtlarıyla bir araya gelerek sosyalleşebiliyor.

Bu kimilerince önemli bir gelenek olarak görülürken, çalan yüksek sesli müziklerden rahatsız olanların sayısı da epey fazla.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, durumdan rahatsız olanların imdadına internette satılan bir cihaz yetişti.

İnternet kullanıcıları tarafından "şok tabancasına" benzetilen bu cihaz, satış sayfasındaki özelliklere göre 50 metre öteden hoparlörlerin sesini kesebiliyor.

Açık artırma usulü çalışan ABD merkezli çevrimiçi alışveriş sitesi eBay'in Çin'deki muadili Taobao'da satılan ürüne çoğunlukla olumlu yorumlar geldi.

Yaklaşık 250 Çin Yuanı'na (yaklaşık 350 TL) satılan ürünü alan bir kullanıcı, "Nihayet aşağıdaki gürültü sustu. İki gün boyunca yaşlı kadınlar hoparlörlerinin çalışmadığını zannetti!" yorumunda bulundu.

Bir kullanıcı, "Müthiş bir icat. Bununla artık mahallenin kralı ben olacağım" derken, başka bir kişi de "Bu yalnızca sıradan bir ürün değil, toplumsal adaleti de sağlıyor!" ifadelerini kullandı.

2019'da Tienstin şehrinde, etraftakileri rahatsız edecek kadar yüksek sesli müzik çalmaları durumunda polisin yaşlı kadınlara 500 Çin Yuanı'na (yaklaşık 700 TL) kadar para cezası verebilmesini sağlayan bir uygulama yürürlüğe konmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, SCMP

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU