Macron'un "Osmanlı" ile ilgili sözlerine Çavuşoğlu'ndan yanıt: Bir sözü varsa arkamızdan değil, yüzümüze söylesin

Macron'un Cezayir ile yaşanan kriz sonrası Osmanlı'ya atıf yapmasına ilişkin Çavuşoğlu, "Tarihinde sömürgecilik gibi kara bir lekesi olmayan Türkiye'yi de bu tartışmaların içine çekmesi son derece yanlıştır" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir konusunda Türkiye'yi suçlayan sözlerine tepki gösterdi.

Ukrayna'nın Lviv şehrinde, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Macron'un açıklamalarıyla ilgili şunları kaydetti:

Son zamanlarda Fransa'nın kendi sömürgecilik tarihiyle yüzleşmeye çalıştığını görüyoruz ve bunu da olumlu karşıladığımızı daha önce ifade etmiştik. Özelikle tarihinde sömürgecilik gibi kara bir lekesi olmayan Türkiye'yi de bu tartışmaların içine çekmeye çalışması son derece yanlıştır. Cezayir de zaten bu konuda gerekli tepkiyi gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macron'la, kendisinin de Fransız mevkidaşıyla basın üzerinden değil de doğrudan konuşma konusunda hemfikir kaldıklarının altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bu bakımdan da bu tür açıklamaları doğru bulmuyoruz. Şu anda Fransa seçim atmosferine girmiş durumda ve seçimler sebebiyle Macron'un bu yollara tevessül ettiğini görüyoruz. Oysa gerek Fransa'da gerek başka ülkelerde bu tür ucuz yaklaşımların seçimlerde de bir faydası olmadığını gördük, görüyoruz. O nedenle bu tür popülist yaklaşımlar yerine kendi halkının güvenini kazanacak adımlar atması daha faydalı olur diye düşünüyorum. Bizimle ilgili de söyleyecek bir sözü varsa arkamızdan değil, doğrudan yüzümüze söylemesini tercih ederiz. Tıpkı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı gibi.

Ne olmuştu?

Fransa'nın Mağrip ülkelerine vize şartlarını sıkılaştırıp, vize sayısını azaltma kararının ardından Macron'un "Fransız sömürgeciliğinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı" çıkışıyla tırmanan iki ülke arasında kriz yaşanmıştı.

Macron başka bir açıklamasında ise, Cezayir’in Osmanlı yönetimindeki dönemine atıf yaparak, "Cezayir’in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransa’nın sömürgesi olmadan önce Cezayir ulusu var mıydı? Türkiye’nin Cezayir’de oynadığı rolü ve kurduğu hâkimiyeti tamamen unutturma kapasitesinden büyülendim. Tek sömürgecinin biz olduğunu açıklamak harika” gibi ifadeler kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU