Et yiyen bitkilerin kurbağa ziyafeti görüntülendi

Bitkinin özel yaprakları içinde kapana kısılan avın işini, sindirim enzimleri bitiriyor

Kanada’da bir bataklıkta yaşayan etobur bitki, semender cinsi kurbağa ziyafeti çekerken ilk defa görüntülendi.

“Su ibriği” olarak bilinen bitkinin, çan biçimli yapraklarına kısılan ve ufak su göletlerinde boğulan örümcek ve böceklerle beslendiğine inanılıyordu. Araştırmacılar su ibriği bitkilerinde fare ve kurbağa gibi canlılar bulduklarında bunun tek seferlik bir kaza olduğunu varsayıyordu.

Guelph Üniversitesi’nden biyologlar bu bitkilerin düzenli olarak genç benekli semenderlerle beslendiğini ve bunları iki haftadan kısa sürede sindirebildiğini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ecology adlı bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, Ontaraio’nun Algonquin Şehir Parkı’nda bir bataklıkta gözlemlenen etçil bitkilerin yüzde 25’inin içinde semender bulundu. Bitkilerin ayrıca birden fazla tuzağa sahip olduğu gözlemlendi.  

Semenderlerin su göletlerine nasıl geldiği hala bilinmiyor ancak etçil bitkilere yakalanan böcekleri avlamaya çalışırken kapana kısılmış olabilecekleri düşünülüyor. Bir kısmının da avcılardan kaçmaya çalışırken buraya girmiş olabileceği belirtiliyor.

Bitkinin özel yaprakları içinde kapana kısılan avın işini sindirim enzimleri bitiriyor.

Baş araştırmacı Dr. Alex Smith’e göre sıcaklık, açlık ya da patojenlerin sebep olduğu enfeksiyon da tuzağa düşen semenderleri öldürebiliyor.

Her biri aşağı yukarı bir insan parmağı kadar olan bu amfibiler, besin açısından fakir asidik bataklıklarda büyüyen bitkiler için yüksek besin değeri içeriyor.

 

meat eating pitcher plant.jpg
Et yiyen su ibriği bitkilerinin 60'a yakın türü bulunuyor / Fotoğraf: The Independent

 

Tuzağa düşen semenderlerin bazıları 3 gün içinde ölürken diğerlerinin 19 güne kadar yaşadığı görüldü.

Smith, “Bir gün bataklığın açıklamalı kitapçığının ‘Kaldırımda kalın ve çocuklarınıza dikkat edin. Burada omurgalıları yiyen bitkiler var’ diyeceğini hayal ediyorum” dedi. 

Et yiyen diğer bitkiler, dünyadaki besin bakımından yoksul bölgelerde yetişiyor. Böcek yakalamak için çubuksu yapraklarını kullanan güneş gülleri ve üzerine bir böcek konduğunda “tuzaklarını” kapayan Venüs sinekkapanları bu bitkilere örnek gösterilebilir. 

Su ibriği bitkileri 18. yüzyıldan beri biliniyor ve tüm dünyada 60 kadar türü var.

Asya'da 10 yıl önce keşfedilen türlerden biri, çoğunlukla böcek ve örümcek tüketirken küçük kuşları ve fareleri de avlayabiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU