NASA, Mars'taki robotlarıyla iletişimi iki haftalığına kaybedecek

NASA mühendisleri, Mars'taki robotik kaşiflere iki hafta boyunca yürütecekleri komut listesini önceden gönderdi

NASA'nın Mars görevlerinin illüstrasyonları, saat yönünde sol üstten sırasıyla: Perseverance keşif aracı ve Ingenuity Mars Helikopteri (sol üst resimde ilk sıra), InSight iniş aracı, Odyssey yörünge aracı, MAVEN yörünge aracı, Curiosity keşif aracı ve Mars Reconnaissance Yörünge Aracı (NASA/JPL-Caltech)

NASA'nın Mars'taki robotik görevleri bu yıl düzenli keşifleri bozabilecek kısa bir iletişim kesintisi sebebiyle yakın zamanda "kısa bir tatile" çıkmak zorunda kalacak.

NASA'nın salı günü yaptığı açıklamada, Kızıl Gezegen'de her iki yılda bir yaşanan iki haftalık kesintinin bu yıl ekimde gerçekleşebileceği, uzay ajansının da robotik keşif görevlerinin çoğunu durdurmayı planladığı belirtildi.

NASA, 2-16 Ekim tarihleri arasında görevlerinin çoğuna komut vermeyi durduracak ve robotik kaşiflerine bir moratoryum dönemi veya "kısa bir tatil" verecek.

Uzay ajansından yapılan açıklamada, "Gençleri sorumluluk sahibi olmaları için yetiştiren ve arkadaşlarıyla kısa bir tatile çıkmalarına izin veren ebeveynler gibi, (NASA çalışanları da) gezginlerin sağlıklı ve güvende olmasını sağlamak için ellerinden geleni yaptı" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı Mars Yayın Ağı Müdürü Roy Gladden, "Her göreve, tekrar bizden haber alıncaya kadar yapacakları bazı ödevler verildi" dedi.

Mars görevlerimiz gelecek birkaç hafta boyunca eskisi kadar aktif olmayacak ama (araçlar) sağlık durumlarını bize bildirmeyi sürdürecek.

Karartma, Dünya ve Mars, Güneş'in çevresindeki ebedi yörüngelerinde dönerken, yıldızın ateşli küresinin iletişimlerini koparması sebebiyle gerçekleşiyor. Bu duruma Güneş kavuşumu da deniyor.

Güneş kavuşumunun bu yıl Mars'ın Güneş'le neredeyse aynı düzlemde yer alacağı 2 ila 14 Ekim arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Güneş, Dünya'yla Mars arasındayken Kızıl Gezegen'e gönderilen radyo sinyalleri, Güneş'in uzaya fırlattığı sıcak ve iyonize gaz tarafından bozulabilir ve NASA'nın Mars'taki robotik kaşiflerinde beklenmedik davranışlara yol açabilir.

Bu süre zarfında Perseverance keşif aracı hava ölçümleri yapacak, birkaç deney gerçekleştirecek ve mikrofonlarını kullanarak Kızıl Gezegen'de yeni sesler yakalayacak. Keşif ortağı Ingenuity Mars Helikopteri ise sabit kalacak.

NASA, InSight iniş aracının söz konusu zaman zarfında Mars depremlerini aramak için depremölçerini kullanmayı sürdüreceğini, Curiosity keşif aracının da hava ve radyasyon ölçümleri yapacağını söyledi.

Uzay ajansının açıklamasında, "NASA'nın üç yörünge aracı (Odyssey, Mars Reconnaissance ve MAVEN) kendi bilgilerini toplamanın yanı sıra ajansın yüzey görevlerinden bazı verileri de Dünya'ya aktarmaya devam edecek" dendi.

Bu deneylerden elde edilen verilerin küçük bir kısmı Güneş kavuşumu sırasında Dünya'ya ulaşacak olsa da NASA, robotik kaşiflerin bilgilerinin veya "ödevlerinin" çoğunu kaydedeceğini ve karartma sona erince bunların Dünya'ya iletileceğini belirtti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU