Akşener: Birbirimize tekme atmadığımız bir sistemi kuracağız

Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu, yaptıkları görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İYİ Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Meral Akşener'i ziyaret etti. İki lider, parlamenter sistem çalışmaları ile son dönemdeki güncel konuları görüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Memleketin önemli meselelerini istişare etme fırsatı bulduk. Ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Bu istişarelerimiz elbette devam edecek" dedi. Karamollaoğlu ise, "Özellikle son dönemde takındığı tavır, ortaya koyduğu fikirler itibariyle tebrik etme ihtiyacı da duydum. Kendisinin Cumhurbaşkanlığı adaylığından feragat etmesi kanaatime göre önemli bir adımdı" dedi.

"İnsanlar söze doydular, icraat bekliyorlar"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise ülkede problemlerin her geçen gün arttığını, bu problemlerin çözümünün sağlam politikalarla gerçekleştirilebileceğini ve bunda da seçimlerin önemli bir vesile olduğunu söyledi.

Seçimlere normal şartlarda 1.5 yıldan fazla zaman olduğunu hatırlatan Karamollaoğlu, "ama öyle gözüküyor ki Sayın Cumhurbaşkanı Meclis açıldıktan sonra Meclis'te seçim kanunlarıyla ilgili birtakım değişikliğe gidecekler. Bunları kısa vadeli menfaatlerini geliştirmek için yaptıkları açık. Ama kamuoyunda son zamanlarda oluşan hava, ne olursa olsun problemler çözülmediği sürece vatandaşın rahat etmesi mümkün değil. İnsanlar söze doydular, icraat bekliyorlar. Bundan dolayı önümüzdeki seçimler önemli bu konuda da dirsek temasına ihtiyaç var" diye konuştu.

Erdoğan- Putin görüşmesi

Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme hakkındaki soru üzerine, "Sayın Erdoğan'ın son dönemlerde bir alışkanlığı var. Kimsenin, devlet görevlisinin olmadığı görüşmeler. Ne konuşuldu, ne oldu bu ülkede kimse bilmiyor sadece sayın Erdoğan biliyor. Soçi dönüşünde verdiği bir beyanat var sayın Erdoğan'ın parlamenter sisteme dair bir bakış açısı var. Partili Cumhurbaşkanlığı savunmuş sayın Erdoğan ancak bizler Soçi'deki ya da Biden ile görüşme gibi istişarelerden uzak davranış biçiminin aslında tek adam sisteminin oluşturduğunu biliyoruz" dedi.

heyetler.jpg
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyet, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret etti / Fotoğraf: Saadet Partisi​​​​​​​

 

Parlamenter sisteme dönüş ve adaylık tartışmaları

Sistem değişikliği tartışmaları hakkında konuşan Karamollaoğlu, "Esas mesele ister tek adam sistemi, ister parlamenter sistem... Esas mesela insanların dertlerini çözecek politikalar üretmek. Bizim en büyük sıkıntımız sayın Erdoğan'ın bütün şikayetleri politik olarak algılayıp reddetmesi. Mutlaka denetlenebilir yönetime ihtiyaç var. Bir ülkede her hakim, her savcı, her emniyet müdürü yanlış yapar diye bir şey yok. Önlenmezse sorun çıkar tehlike burada. Başkanlık sisteminin getirdiği problem de buradan kaynaklanıyor. İtirazlara itibar edilmiyor" şeklinde konuştu.

Meral Akşener ise "Cumhurbaşkanlığına değil başbakanlığa adayım" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, "Ne söylediğim çok açık ifade ettim. Dolayısıyla bir sistemin tartışılması gerektiğini. Millet İttifakı'nın adayını herkes çok merak ediyor. Daha önce bir programda alsınlar seçim kararını. ‘13. cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak’ demiştim. Benimle ilgili zaman zaman ortaya konan sorulara da net bir şekilde cevap verdim. Dolayısıyla Millet İttifakı açısından bir birimizle rekabet etmediğimiz, masanın altından bir birimizin ayağına basmadığımız, bir birimize de tekme atmadığımız bir sitemin kurulacağını bu netlikte ortaya koymaktır" dedi.

Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun "Ortada dövizin yükselmesi için bir neden yok" şeklindeki açıklamanın sorulması üzerine Akşener, "Sayın Erdoğan talimat verdi. Özerk olduğu iddia edilen Merkez Bankası Başkanı talimatı yerine getirdi. Sayın Erdoğan'ın müthiş ekonomistliğinin ispatı için kendini yerden yere atan bir bürokrasi anlayışı ile karşı karşıyayız. Demek ki neymiş ekonomi içinde kanun, hukuk, adalet, demokrasi gerekiyormuş. 'Tak diye söyledi şak diye' yapıldı" dedi.

Karamollaoğlu ise aynı soruya, "Siz işi ehline vermezseniz problemi çözemezsiniz. Problemi çözmüyorum değil anlamıyorum diyor Merkez Bankası Başkanı. Bir Merkez Bankası Başkanı dolar yükselirken neden yükseldiğini fark edemiyorsa çözüm üretmesi mümkün değil" diye yanıt verdi.

"Milletimize verdiğimiz söz metni olacak"

"Görüşmede, muhalefetin Meclis açıldıktan sonra parlamenter sistem için bir deklarasyon yayımlama hazırlığı gündeme geldi mi?" sorusuna, Meral Akşener, şu yanıtı verdi:

"Şu anda Millet İttifakı'nın bileşenlerinin genel başkan yardımcıları kendi aralarında görüşüyorlar. Bunların ortaklaşmasına dair bir çalışma, önce birbirlerini tanıma, aynı masada oturup konuşabilme aşaması var. Ondan sonra da elbette bir araya gelinip, bir ana çerçeve ve hepimizin imzasını atacağımız bir çerçeve oluşacak. O aynı zaman da seçimlerde vatandaşımıza, seçmenimize, milletimize ilan edeceğimiz ve o seçimin tüm sonuçlarının karşısında birer birer atacağımız adımların da içinde yer aldığı bir mutabakat, vatandaşımıza, milletimize verdiğimiz söz metni olacak. Onlarla ilgili ilk adımlar atılıyor"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU