ABD'de gökyüzünde yanarak ilerleyen parlak ateş topu kameralara yansıdı

NASA, en az 5 "ateş topu" meteorun 5 ayrı eyalette gökyüzünde yanarken görüldüğünü doğruladı

İnanılmaz video görüntülerinde, Kuzey Karolina üzerinde alevler içindeki bir meteor yer alıyor.

NASA, ABD'nin farklı bölgelerinde cuma günü en az 5 "ateş topu" meteorun görüntülendiğini doğruladı. Ancak bunların içinde çoğu insanın gözüne çarpanı, Kuzey Karolina üzerindeki oldu. Eyalette 80'den fazla yıldız gözlemcisi alev alan uzay kayasını 19.40 sularında tespit etti.

NASA Meteor İzleme biriminden yapılan açıklamada, "Bu bildirimlerin analizi meteorun, Kuzey Carolina kıyılarını sıyırdığını, Camp Lejeune açıklarında okyanusun 77 km. üzerinde görünür hale geldiğini ve saatte 51 bin 500 km. hızla kuzeydoğuya hareket ettiğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Meteor Dünya'nın üst atmosferinde 42 km. yol aldıktan sonra Morehead Kenti'nin 45 km. üzerinde parçalandı.

Bir bölge sakininin verandasından çekilen, olayın siyah beyaz bir videosunda, ufukta aşağı doğru inerken alevler içinde patlayan parlak meteor açıkça görülebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir sürücünün araç kamerasından alınan renkli bir video da aynı ateş topu farklı açıdan gösteriyor.

Amerikan Meteor Topluluğu'na (AMS) göre, cuma gecesi 5 farklı eyaletten 161 kişi bir ateş topu gördüğünü bildirdi: Kuzey Karolina, Maryland, Güney Karolina, Virginia ve Batı Virginia.

Bazıları gördüklerini paylaşmak için NASA'nın Facebook gönderisinin altına yorum yaptı.

Bir yıldız gözlemcisi, "Onu gördüm!" diye yazdı.

RDU Havalimanı'nın 45 dakika kuzeybatısında yaşıyorum ve 'Bir uçak mı patladı?' diye merak etmiştim! Ağaç hattının biraz üzerindeydi, kuzey yönünde hareket etti ve ağaç hattına ulaşmadan önce yandı.

Bir başkası da, "Cuma akşamı Güney Karolina'nın Pawleys Adası'ndaki plajdan bunun gökyüzünde bir uçtan diğerine hızla ilerlediğini gördük" diye anımsadı:

Muhteşemdi. Parçalandığını da gördük. Suya çarpacağından emindik.

AMS'in belirttiği gibi, ateş topu terimi "çok parlak meteorlar için kullanılan bir başka terim". Bunlar, Venüs gezegeninin gece göğündeki tipik görüntüsünden de parlak oluyor.

AMS, her gün birkaç bin ateş topu meteorun Dünya atmosferine girdiğini ifade ediyor. Ancak bunların çoğu, genellikle gün içinde,  yani görülmelerinin daha zor olduğu zamanlarda, okyanuslarda veya diğer ıssız alanlarda yanıyor.

AMS, ateş topuna tanık olan herkesi gördüklerini bildirmeye davet ediyor.

Birim, "Bu unutulmaz olaylardan birine şahit olursanız, mümkün olduğunca çok ayrıntıyı hatırlayarak bunu Amerikan Meteor Topluluğuna bildirmenizi rica ediyoruz" diyor:

Buna parlaklık, gökyüzünde çizilen rotanın uzunluğu, renk ve süre gibi şeyler de dahil.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU