Akif Beki: HDP hala laf dinlemiyor

"HDP, kendisi üzerinden Millet İttifakı'nın sıkıştırılmasına izin vermeyecek bir strateji güdüyor"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, HDP’nin önceki gün açıkladığı tutum belgesini kaleme aldı.

Beki, bugünkü köşe yazısında 2019’daki yerel seçimler öncesi HDP’nin Abdullah Öcalan’ın “tarafsızlık” çağrısına uymadığını, bunun iktidarı çok kızdırdığını söyledi:

Yerel seçimlerde İmralı’dan getirdikleri talimata uymadı diye iktidar, HDP’ye çok kızmıştı. Öcalan’ın talimatı ne miydi? İki ittifak arasında taraf tutmayıp tarafsız kalmaları. Yani ikisinin de adayına oy verdirmemeleri. Millet İttifakına destek atmamaları bile Cumhur İttifakına yetiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Peki HDP, önümüzdeki seçimde nerede duracak?” diye soran Beki, bu konuda şu görüşlerini dile getirdi:

Eşbaşkanlar Mithat Sancar’la Pervin Buldan’ın açıkladığı Tutum Belgesi, HDP’yi hangi tarafta konumlandırıyor? A Haber’e bakarsanız deklarasyondan, “HDP’nin (Millet İttifakı) içerisinde yer almak gibi bir amacının olmadığı” anlaşılıyor. Çünkü “demokrasi bileşenleriyle yani Millet İttifakı dışındaki partilerle bir araya geleceklerini ifade ettiler”. Ama siz yanılmamak için yine de A Haber’e bakmayın.

Seçim sonrası sistemi değiştirmeyi ve demokratik dönüşümü, önlerine hedef koyuyorlar. Bunun için birlikte çalışacaklarını söyledikleri “demokrasi güçleri” ise Cumhur İttifakını tarif etmiyor pek sanki. Cumhurbaşkanlığında kişileri değil ilkeleri esas alacakları sözü, ilkelerin de Millet İttifakıyla örtüşmesi, ittifaklarla değil toplumsal ve siyasal muhalefetle hareket ederek demokrasi mücadelesini büyütecek olmaları ama ayrı aday çıkarıp çıkarmayacaklarını da açık uçlu bırakmaları şunu gösteriyor: HDP, kendisi üzerinden Millet İttifakının sıkıştırılmasına izin vermeyecek bir strateji güdüyor. Bununla birlikte kendisini ortada değil, muhalefet tarafında konumlandırmaktan da geri durmuyor.

HDP’nin “Millet İttifakı’nın elini rahatlatıp alanını genişleten ince ayarlı bir strateji yürüttüğünü” söyleyen Beki, şunları yazdı:

Karşılığını da şimdiden almaya başladı. Kılıçdaroğlu ve Akşener, HDP’nin meşruiyetini tartışmaya açan iktidar ortaklarının tersine, Meclis’teki varlığıyla hukuken meşru ve legal bir muhatap olduğunu vurguluyorlar. Yansıyan o ki HDP yine tarafsız değil, tarafını değiştirmedi de. Aynı tarafı seçti. Bakalım iktidar, buna müdahale etmeyi tekrar deneyecek mi? Ve nasıl, ilave hangi tedbirlerle HDP’nin üstüne giderek baskı kuracak?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU