Ünlü Viking haritasının gizemi çözüldü: "Tamamen sahte"

"Bu yeni analiz, tartışmaya son noktayı koymalı"

Bulgulara göre harita, kasıtlı bir sahtekarlığın ürünü (Yale News)

Ünlü Vinland haritasını son teknoloji araçlarla analiz eden bilim insanları haritanın bütünüyle sahte olduğu sonucuna vardı.

Bugüne dek 15. yüzyıldan kaldığına inanılan harita, Vikinglerin Kuzey Amerika’daki keşiflerini gösteriyor.

Kıtanın "Vinlanda Insula" diye adlandırılan kıyı şeridi bölümünü gösteren harita, Vikinglerin Kuzey Amerika'ya Kristof Kolomb'dan önce geldiği düşüncesine ağırlık kattığı için ortaya çıktığında büyük yankı uyandırmıştı.

ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi 1965’te bu haritayı alıp halka duyursa da haritanın sahte olduğu yönündeki şüpheler varlığını sürdürmüştü.

Yine Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar, kısa süre önce yaptıkları bir çalışmada, X-ışını floresan spektroskopisi (XRF) ve alan emisyon taramalı elektron mikroskobu (FE) adı verilen yüksek teknoloji araçlarla haritayı baştan sona taradı.

Parşömenin radyokarbon tarihleme analizi, onun M.S. 1400 ila 1460’tan kaldığını gösteriyordu. Bu analiz, haritaya yönelik önceki çalışmaların bulgularıyla tutarlıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak yeni araştırmaya göre haritada kullanılan mürekkep kesinlikle eski değildi.

Ortaçağ’ın yazarları ve haritacıları; demir sülfattan ve toz haline getirilmiş meşe ağacı yemişlerinden yapılan bir mürekkep kullanıyordu.

Vinland Haritası’ndaki satırlarda ve metinde bulunan mürekkep, neredeyse hiç demir veya kükürt içermiyordu ama çok fazla titanyum içeriyordu.

15. yüzyıldan kalma onlarca el yazmasını da analiz eden araştırmacılar, bunlarda Vinland Haritası’nda tespit edilenden çok daha düşük seviyede titanyum ve çok daha yüksek seviyede kurşun bulunduğunu gördü.

Ayrıca haritanın geneline hakim olan titanyum bileşiği, ilk olarak 1920'lerde üretilen mürekkeplerde kullanılmıştı. İleri analizler de haritadaki mürekkebin 1923'te Norveç'te üretildiğini ortaya koydu.

Yale Üniversitesi’ndeki Kniecke Nadir Kitaplar Kütüphanesi’nin küratörü Raymond Clemens, "Vinland Haritası sahte" dedi ve ekledi:

Bu konuda makul bir şüpheye yer yok. Bu yeni analiz, tartışmaya son noktayı koymalı.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Yale News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU