Süper ile 5 büyük ligin gençlerine yeşil sahalarda yer yok: 6 ligde 21 yaş altı futbolculara yüzde 20'nin üzerinde şans veren iki kulüp var

5 büyük lig ile Süper Lig'in en genç takımları ile 21 yaş altına en çok süre veren ekipler belli oldu. Avrupa'nın beş büyük liginin en genci Monaco, gençlere en çok şans veren ise Bayer Leverkusen oldu. Süper Lig'in en genç ekibi ise Galatasaray

Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Süper Lig ve Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'da (Serie A) en genç takım ile gençlere en çok süre veren ekipleri raporladı.

Araştırmada mevcut 2021-22 sezonunda takımların kadroları ve 21. yaşını doldurmayan futbolcuların oynadığı dakika yüzdesi baz alındı.

Rapora göre Avrupa'nın 5 büyük liginin en genç takımı Ligue 1'den Monaco, en yaşlısı ise Serie A'dan Lazio oldu.

Gençlere en çok süre tanıyan ekip Bayer Leverkusen olurken, aralarında Juventus ve Atletico Madrid'in de olduğu 17 takım 21 yaş altı hiçbir futbolcuya süre tanımadı.

Süper Lig'de ise Galatasaray en genç, Sivasspor ise en yaşlı takım oldu. Beşiktaş U21 grubundaki gençlerin en çok süre bulduğu takım olarak kayıtlara geçti.

 

Sofiane Diop-Reuters.jpg
Sofiane Diop, Monaco'nun Clermont'u mağlup ettiği maçta takımının üçüncü golüne imza attı / Fotoğraf: Reuters

 

5 büyük ligin en genç takımı Monaco

Avrupa'nın 5 büyük ligi içerisinde en çok genç futbolcuya sahip takım Monaco oldu. Yaş ortalaması 24,31 olan Fransız temsilcisi, geride kalan 7 karşılaşmanın yüzde 14,2'sinde 21 yaş altı oyuncularına süre verdi. 

Monaco'yu 24,64 yaş ortalamasına sahip olan Bayer Leverkusen takip etti. Üçüncü sırada ise yine Fransa'dan St. Etienne (24,74 yaş) bulunuyor.

5 büyük lig içerisindeki en yaşlı takım ise Galatasaray'ın da UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakiplerinden Lazio. 

30,30 yaş ortalamasına sahip İtalyan ekibi, 21 yaş altı oyuncularına geride kalan 4 maçın yüzde 1,7'lik kısmında şans tanıdı.

 

5 lig.jpg
Avrupa'nın beş büyük liginin en genç takımları ile en çok süre veren takımları

 

La Liga temsilcisi Elche, 29,92 ortalamayla en yaşlı ikinci, Sampdoria ise 29,47 ortalamayla üçüncü takım olarak dikkat çekti.

Gençlere en çok süre tanıyan Bayer Leverkusen

Avrupa'da en genç ikinci takıma sahip olan Bayer Leverkusen, geride bıraktığı 5 karşılaşmada 21 yaş altı oyuncularına yüzde 23,5'lik şans vererek bu alanda gençlerin en çok şans bulduğu takım olarak kayıtlara geçti.

 

Florian Wirtz-Reuters.jpg
18 yaşındaki Wirtz, Bayer Leverkusen'in önemli oyuncularının başında geliyor / Fotoğraf: Reuters

 

La Liga devi Barcelona, 4 maçta yüzde 22,7 yüzdeyle listenin ikinci sırasında yer alırken, OGC Nice yüzde 18,7 ile üçüncü sıraya yerleşti.

Avrupa'nın 5 büyük liginde geride kalan haftalarda 21 yaş altı futbolculara hiç forma vermeyen 17 kulüp bulunuyor.

İspanya'da Atletico Madrid, Elche, Granada, Levante, Real Vallecano, Premier Lig'de Burnley, West Ham United, Newcastle United, Bundesliga'da Union Berlin, Augsburg, Wolfsburg, Eintracht Frankfurt, Ligue 1'de ise Clermont ile Strasbourg genç futbolcuların süre bulamadığı takımlar oldu.

 

Galatasaray-AA.jpg
Galatasaray, Süper Lig'in 20 takımı arasında en genç kadroya sahip / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'in en genci Galatasaray, en çok süre veren ise Beşiktaş

Türkiye'de Burak Elmas'ın başkanlığa seçilmesinin ardından yeni bir sayfa açan ve teknik direktör Fatih Terim önderliğinde gençleşme hareketine imza atan Galatasaray, gelenler ve gidenlerin ardından 26,86 yaş ortalamasıyla Süper Lig'in en genç takımı listesinde yer aldı.

Sarı-kırmızılılar, Avrupa'nın 5 büyük ligindeki takımlarla kıyaslandığında ise 46. sırada kendine yer bulabildi.

 

 

Vitor Pereira'nın takımın başına getirilmesi sonrası benzer bir yapılanmaya giden Fenerbahçe ise 26,91 ortalamayla en genç ikinci takım olurken, 27,05 yaş ortalamasına sahip Yeni Malatyaspor, Süper Lig'in en genç üçüncü ekibi olarak listeye girdi.

Süper Lig'in en yaşlı takımı 30,94 ortalamayla Sivasspor olurken, Fatih Karagümrük 29,99 yaş ortalamasıyla "Yiğidolar"ı takip etti.

En yaşlı üçüncü takıma sahip ekip ise 29,32 ile Aytemiz Alanyaspor.

 

Rıdvan Yılmaz-AA.jpg
Beşiktaş'ın genç yıldızı Rıdvan Yılmaz / Fotoğraf: AA

 

Ligde 28,52 yaş ortalamasıyla en genç 11. olan ve 21 yaş altına en çok süre tanıyan ekip ise Beşiktaş.

Siyah-beyazlılar, baz alınan 6 karşılaşmada genç oyuncularına yüzde 14 oranda şans vererek bu alanda açık ara zirveye yerleşti.

Yeni Malatyaspor yüzde 7,7 ile ikinci, Fatih Karagümrük 7,1 ile üçüncü oldu sırada yer aldı.

Fenerbahçe yüzde 6 ile listede dördüncü olurken, Galatasaray, yüzde 4,6 ile beşincilikte kaldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU