Devlet malını bireysel çıkarları için kullananların cenaze namazı kılınır mı? "Peygamberin namazı kılmadığına dair bazı rivayetler var"

İlahiyatçı Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu'na göre siyasal İslamcılar, İslam'ın şartını 5'ten 3'e düşürdü: Bunların yeni şartları: Masa, kasa ve nisa

Devletin malını bireysel çıkarları için kullananların cenaze namazı kılınır mı? / Fotoğraf: AA

Türkiye'de kamu malını bireysel ihtiyaçları için kullanmak, zimmetine geçirmek, yolsuzluk ve usulsüzlük yapmak hep tartışılagelmiştir. 

Özellikle siyasetçiler ve onların yakınlarının yaptıklarına ilişkin iddialar hiç gündemden düşmüyor. 

Kamu kurum ve kuruluşların başındaki yetkililerin, bireysel işleri için kamu kaynaklarını kullanma iddialarına sürekli yenileri ekleniyor. 

Şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan tarafından yazıldığı ifade edilen kitap için kamu bütçesinden 1 milyona yakın paranın harcandığı iddia edildi. 

Farklı basın yayın organlarında yer alan haberlere göre Emine Erdoğan'ın, "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının basımı için 275 bin TL harcandı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kitabın, İstanbul Cam ve Billur Müzesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısı için de kamu bütçesinden 700 bin lira kullanıldı. 

Henüz ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan bu paranın harcandığına ilişkin bir yalanlana gelmezken bir suç duyurusu da gerçekleştirildi. 

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

HKP'nin avukatları; Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyeleri, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Ali Odabaş, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcıları hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi. 

Tartışma bu yönüyle devam ederken, sosyal medyada ise kamu mallarının, bireysel işler için harcanmasının yanlışlığına dikkat çekildi. 

Öyle ki bireysel işleri için kendi bütçesinden değil de kamu bütçesinde harcama yapanların cenaze namazının kılınmayacağı ifade edildi.

Peki devlet malını kendi şahsi hesabına kullanan, çalan veya yolsuzluk yapanın cenaze namazı kılınır mı?

İslam peygamberi Hazreti (Hz.) Muhammed, devlet malını yiyenlerin cenaze namazı kıldırmadığı doğru mu?

Independent Türkçe konuyu ilahiyatçılara sordu ve "ilginç" cevaplar aldı.

"Peygamberin cenaze namazı kılmadığına dair bazı rivayetler var"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hayri Kırbaşoğlu, Hz. Peygamberin bu gibi durumlarda bazen cenaze namazı kıldırmadığına dair bazı rivayetlerin olduğunu söyledi.

 

hayrikırbaşoğlu.jpg
Mehmet Hayri Kırbaşoğlu / Fotoğraf: Twitter

 

Kırbaşoğlu, Hz. Muhammed'in benzer eylemlere sert tepki gösterdiğini ve yapılanların kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

"Tüyü bitmemiş yetimin hakkı" deyimini hatırlatan Kırbaşoğlu, "Vatandaşlardan toplanan vergilerden oluşan imkanları millete hizmet dışında harcamak kanunen de ahlaken de dinen de doğru değil" dedi.

Kırbaşoğlu'na göre milletin parasının israf ve haksız yere sarf edilmesi ve müteahhitlerin vergi borçlarının silinmesinin dolaylı bir tür hırsızlık olduğu ve asıl bu konuya odaklanmalı.

"Kur'an saçıp savuranlar için ‘şeytanın kardeşleri' tabirini kullanır"

Yapılanların İslami öğreti ile uzaktan yakından bir alakasının olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kırbaşoğlu, "Daha önce sosyal medyada da paylaştım. Siyasal İslamcılara göre İslam'ın şartı 5'ten 3'e düştü: Masa, kasa ve nisa. Maalesef ne kanun ne ahlak ne vicdan ne de İslami değerlerin umursuyorlar" ifadelerini kullandı. 

Hz. Ömer'in halifeliği döneminde valilik dönüşünde Ebu Hüreyre'nin edindiği ciddi servetin kaynağını sorduğu ve tamamına el koyup hazineye aktardığını hatırlatan Kırbaşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buna benzer birçok örnek var. İslam geleneği bu konularda tavizsiz olarak milletin parasının kanunun izin verdiği yerler dışında kullanılmasına şiddetle karşı çıkmıştır. Kur'an-ı Kerim pek çok günahtan bahseder ama sadece saçıp savuranlar için ‘şeytanın kardeşleri' tabirini kullanır. Maalesef İslami kesim imtihanı kaybetti.  Namuslu, dürüst, temiz ve çalmayacağız diye gelen insanlar maalesef hepsini yapar hale geldiler. Bu yüzden deizm ile ateizm arttı ve gençler dinden soğudu."

"Devletin malını çalan ateşte yanar"

İlahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Azimli de bir duadan ibaret olan cenaze namazının kılınıp kılınmasının çok önemli olmadığını, asıl devlet malını yiyen ve ganimet gören zihniyetin çok tehlikeli bir zihniyet olduğuna dikkat çekti.

 

Mehmet Azimli
Mehmet Azimli / Fotoğraf: Twitter

 

Hz. Ömer'in halifeliği döneminde kendi mumu ile devletin mumunu ayıran uygulamalarından söz eden Prof. Dr. Azimli, Peygamber efendimizin devletin malından çalanın ateşte yanacağına ilişkin uyarıları var. Dolayısıyla devletin malı halkın bütünün malıdır ve 91 milyonun hepsinin hakkı vardır. Bu çok ağır bir vebaldir" diye konuştu. 

"Bu dünyanın en ahlaksız şeyidir"

Azimli'ye göre devletin malını yağma eden ve hak etmediği bir şeyi zimmetine geçiren -alnı secdede kalmayacak nitelikte Müslümansa- bile bunun Müslümanlığı'na Müslüman denilmez.

Aslolanın insanın hak ve hukukunu yememek olduğunu kaydeden Azimli, şunları kaydetti:

"Namaz, oruç veya zekat gibi ibadetler bizim Allah ile aramızda olan ibadetlerdir. Allah dilerse af eder ama yatay ve toplumsal ilişkiyi yağmaya çevirdiğinizde o insanları kastetmektir. Bu da dünyanın en ahlaksız şeyidir. Peygamber efendimizin devletin malını yiyenlerin cenaze namazını kıldırmadığına ilişkin bilgiye sahip değilim. Hiç cenaze namazı kılınmayan biri cennete gidebilir ama öte yandan anlı şanlı cenaze namazı yapılan birçok kişi de ateşe gidebilir."

 

İlhami Güler
İlhami Güler / Fotoğraf: Twitter

 

"Günahkâr insanın da cenaze namazı kılınabilir"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Güler ise Müslüman olan herkesin cenaze namazının kılınacağı görüşünde.

Günah işlese de cenaze namazının kılınabileceğini aktaran Prof. Dr. Güler, "Kılınmaz diye bir şey yoktur. Namazı kılınır neticede günah işlemiştir" dedi.

Peygamberin devlet malını yiyenlerin cenaze namazlarını kıldırmadığına ilişkin bir hadisi hatırlamadığını olsa bile uydurma olduğu için doğru bulmadığını ifade eden Güler, devamında şunları aktardı:

"Çünkü Kur'an-ı Kerim'de cenaze namazı kılma diye ayet var ama o münafıklar yani inanmayanlar içindir. Peygamber efendimiz kendi toleransıyla kıldırmak istemiş ama ayet onların namazını kıldırma diyor. Ancak Müslüman olduğu halde ne kadar büyük günah işlerse işlesin onların cenaze namazı kılınır."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU