Hürriyet'ten atılan 45 gazeteci 2 yıldır haklarını alamıyor: Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı sadece seyrediyor

Demirören'in satın almasının ardından Hürriyet'te işten atılan 45 gazetecinin açtığı davanın duruşması öncesinde konuşan TGS Başkanı Gökhan Durmuş, "Patronların yasaları çiğnemesine seyirci kalanlar bu adaletsizliğin ortağıdır" diye konuştu

Fotoğraf: Gazete Duvar

Türkiye Gazeteciler Sendikası'na (TGS) üye oldukları için 2019'da Hürriyet Gazetesi'nde işten çıkarılan 45 gazeteci haklarını almak için dava açtı.

Bakırköy Adliyesi Bahçelievler Ek Binası'nda bugün görülecek duruşması öncesi gazeteciler, avukatları ve TGS yetkilileri bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan TGS Başkanı Gökhan Durmuş şunları kaydetti:

Anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkı, işten atılma gerekçesi yapılıyor ama Anayasayı korumakla yükümlü olan kurumlar sadece seyrediyor. Patronların yasaları çiğnemesine seyirci kalanlar bu adaletsizliğin ortağıdır. Daha iyi koşullarda çalışma, daha iyi ücret ve iş güvencesi talepleriyle sendikamıza üye olan Hürriyet Gazetesi çalışanları, 'işletmesel neden' gerekçe gösterilerek işten atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hakkımız olanı istiyoruz"

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre; 45 gazetecinin işten atıldığı dönemde Demirören Grubu'nun başka şirketlerinde çalışan yaklaşık 200 kişinin işe alındığını kaydeden Durmuş şöyle devam etti:

Mesela Likitgaz'da Makina Mühendisi ve Bölge müdürü olarak 19 bin TL maaş alan kişi, Hürriyet matbaasında asgari ücretle çalışan kamyon şoförü olarak gösterildi. Mesela Demirören'de Genel Müdür Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Grup Başkanı olarak 22 bin lira ücret alan kişi hem Bağcılar hem de İzmir matbaalarında asgari ücretle çalışan uzman gösterildi. Denizli'de Demirören'de muhasebeci olarak çalışan bir kişi İzmir matbaasında asgari ücretle çalışan şoför olarak gösterildi. Kayseri'de LPG tüp dağıtıcısı olarak çalışan 3 kişi Ankara matbaasında uzman olarak gösterildi. İstanbul'da tüp dağıtan 36 kişi aynı zamanda matbaada uzman olarak çalışan gösterildi. Bu kişilerin ortak noktası nedir biliyor musunuz? Yaptıkları her işte tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları. O kadar yetenekliler ki hem insan kaynakları müdürlüğü yapıyor hem de İstanbul ve İzmir matbaalarında çalışabiliyor aynı anda. Fedakâr ve cefakâr bölge müdürümüz aynı anda kamyon şoförlüğü de yapıyor. Bunlar ve bunun gibi birçok örneğin belgeleri işte bu binadaki dosyaların içinde. Bu kadar açık, bu kadar aleni olarak yapılan bu usulsüzlükler konusunda Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı sadece seyrediyor. Sendikamızın yetkisi gasp ediliyor, seyrediyorlar. 45 arkadaşımız işten atılıyor, seyrediyorlar. 505 yıllık emekleri iki yıldır gasp ediliyor, seyrediyorlar. Adalet istiyoruz. Sadece adalet. Patronları kollayan değil; emekçinin alın terini koruyacak adalet. Hakkımız olanı istiyoruz.

 

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU