CIA'in Julian Assange'ı öldürme planları deşifre oldu

30'u aşkın eski yetkili konuştu

50 yaşındaki Julian Assange, Birleşik Krallık'ta tutuklu (AP)

ABD'nin, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı kaçırmak veya ortadan kaldırmak istediğine dair bazı iddialar ortaya atıldı.

Yahoo News'in 30'dan fazla eski ABD'li yetkiliye dayandırdığı 26 Eylül tarihli haberde ABD'nin, o dönem Birleşik Krallık'ın (BK) başkenti Londra'daki Ekvator Büyükelçiliği'nde olan Assange'ı kaçırmayı veya öldürmeyi düşündüğü öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zach Dorfman, Sean D. Naylor ve Michael Isikoff imzasıyla yayımlanan yazıya göre eski ABD Başkanı Barack Obama'nın döneminde CIA, Assange dahil olmak üzere bazı gazetecileri "bilgi simsarı" olarak tanımlamak istedi. Zira bu damgayı yiyen kişiler hakkında istihbarat çalışmaları daha rahat yapılıyor. Ancak Beyaz Saray, CIA'in bu isteğini reddetti.

"Gözlerini kan bürümüştü"

WikiLeaks'in, Obama'nın halefi Donald Trump zamanında 2017'de "Vault 7" adlı belgeleri sızdırmasıyla işler değişti. Yazıda, "CIA tarihinin en büyük sızıntısı" olarak görülen olaydan sonra Assange'a karşı topyekûn bir savaş başlatıldığı öne sürüldü. O dönem ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nda görev yapan ve adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili şöyle konuştu:

Mike Pompeo (2017'de CIA başkanı olan ve daha sonra dışişleri bakanlığına getirilen isim) ve diğer üst düzey liderler, Vault 7 yüzünden çok utanmıştı ve gerçeklikten tamamen kopmuştu. Gözlerini kan bürümüştü.

Pompeo bu olayın ardından 13 Nisan 2017'de WikiLeaks'i, Rusya gibi ülkeler tarafından kışkırtılan "devlet dışı düşman istihbarat örgütü" olarak tanımlamıştı.

Kimliği saklı tutulan eski istihbarat görevlileri, bu tanımın CIA'in Wikileaks'e karşı "daha agresif eylemlerde bulunmasına" kapı açtığını öne sürdü. Zira ABD casuslarının, Assange'ın ve pek çok WikiLeaks çalışanının iletişim ağlarıyla hareketlerini ABD Kongresi'ne bilgi vermek zorunda kalmadan izlemeye başladığı düşünülüyor.

Pompeo ve CIA Başkan Yardımcısı Gina Haspel, 4 eski görevlinin iddiasına göre Vault 7'nin ardından intikam için Assange'ın kaçırılması fikrini tartmaya başladı. Pompeo ve ekibi, Assange'ın büyükelçilikten alınarak ve gizlice ABD'ye getirilmesini önerdi.

ABD ajanlarının Assange'ı dışarı çıkarıp Britanyalılara teslim etmesi de bir başka fikirdi. Ancak Yahoo News, bu tür operasyonların diplomatik kriz çıkartabileceğine dikkat çekti. Bir kaynak da fikirleri "saçma" diye niteledi:

Burası Pakistan veya Mısır değil. Londra'dan bahsediyoruz.

Bir başka yetkili, BK'nin topraklarında bu tür operasyonlara izin vermediğini söyledi.

Bununla birlikte adı açıklanmayan 3 kaynak, fikirlerin bununla sınırlı kalmadığını ve Assange'a suikast yapılmasının düşünüldüğünü iddia etti. 3 kaynaktan biri, İlkbahar 2017'deki bir toplantıda Trump'ın, CIA'in Assange'ı öldürüp öldürmeyeceğini sorduğunu öne sürdü.

Trump iddiaları reddetti

Haberde, Assange'ı öldürme planlarının ne kadar ciddi olduğunun bilinmediği yazıldı. Kıdemli bir yetkili, "Bunların sadece laf salatası olduğu söylendi. Trump, Trumplık yapıyordu" diye konuştu.

Ancak başka bir isim, o dönem CIA yöneticilerinin Assange'ı öldürme planlarının hazırlanmasını istediğini ve taslakları incelediğini öne sürdü:

Assange'ı öldürmenin mümkün ve yasal olup olmadığı tartışıldı.

Bazı yetkililerse suikast konusunda hiçbir şey duymadıklarını iddia etti. Trump da Yahoo News'e yaptığı açıklamada suikastı hiçbir zaman düşünmediğini öne sürdü:

Bu tamamen yanlış. Anlatılanlar hiçbir zaman yaşanmadı. Aslında Assange'a çok kötü davranıldığını düşünüyorum.

Öte yandan Eski ABD Ulusal İstihbarat Başkanı William Evanina o dönem Rusya'nın, Assange'ı 2017'nin kış mevsiminde büyükelçilikten gizlice kaçırıp Moskova'ya götüreceği planlarına dair istihbaratın elde edildiğini söyledi.
 


Yazıda, bunun ardından bir dizi plan yapıldığı öne sürüldü. Bunlar arasında ABD ve BK ajanlarının Assange'ı kaçırmaya çalışan Ruslarla sokakta çatışmaya girmesi, Assange'ın bindirildiği araca saldırılması veya uçağın havalanmasını önlemek için lastiklerine ateş edilmesi var.

Habere göre Trump'ın ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki avukatları, yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle bu tür operasyonların hayata geçirilmesine itiraz etti. Fikirlerin uygulanmamasının arkasındaki bir sebep de şu: ABD yasalarına göre bu tür operasyonlar, Assange'ın ülkede yargılanmasını imkansız kılıyor.

Bir başka ifşacı olan Edward Snowden'ın başkanlık koltuğunda oturduğu Basın Özgürlüğü Vakfı, Yahoo News'in haberinin ardından bir açıklama yaptı. Vakıf, CIA'i "rezil" olarak nitelerken ABD Kongresi'nin ve Adalet Bakanlığı'nın konuyu soruşturması gerektiğini kaydetti ve Assange aleyhindeki bütün suçlamaların derhal düşürülmesi istendi.

Assange'ın avukatı Barry Pollack da bu haberin ardından BK mahkemelerinin müvekkilini ABD'ye iade etmemesini umduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvator'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Assange, buradan 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu

Londra Merkez Ceza Mahkemesi, Assange'ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmakla suçlandığı ABD'ye iade talebini ocak ayında reddetmişti.

Kararda yüksek güvenlikli hapishanenin Assange'ın akıl sağlığını bozabileceği ve intihar riski oluşturabileceği gerekçe gösterilmişti.

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi ise 7 Temmuz'da, ABD'nin, Assange'ın iadesini engelleyen ve ocak ayında verilen karara karşı temyiz başvurusunda bulunmasına resmen izin vermişti. Bu sayede ABD'nin kararı temyize götürmesinin yolu açılmıştı.

Duruşmaların gelecek ay başlaması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Yahoo News, RT, BBC Türkçe, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU