Berlin'deki referandumda halk, artan fiyatlardan dolayı 200 binden fazla konutun kamulaştırılmasına evet dedi

Son yıllarda Berlin'de konut fiyatlarındaki yüksek artışlardan dolayı, konutların kamulaştırılması için referandum düzenlendi. Kamulaştırılmaya oy verenlerin 54,6'sı evet dedi

Fotoğraf: AP (arşiv)

Almanya'da federal seçimlerle birlikte Berlinlilerin şehirde gayrimenkul şirketleri tarafından yönetilen ve kiraya verilen yüz binlerce konutun kamulaştırılması için düzenlediği referandumdan evet oyu çıktı.

Referandumu düzenleyen organizasyondan yapılan açıklamaya göre yerel saatle 23:17 itibariyle oy verenlerin yüzde 54,6'sı şehirdeki büyük konut bloklarının kamulaştırılmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü yapılan ve herhangi bir bağlayıcılığı olmayan referandum sonrası yeni kurulacak senatodan yeni bir yasa hazırlayarak şehirde 3 binden fazla daireye sahip konut bloklarının kamulaştırması istenecek.

Hayata geçirilmesi halinde 240 binden fazla daire bir devlet kurumu tarafından yönetilecek. Bu adımla fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bir dönem Avrupa kıtasının en uygun konut fiyatlarına sahip olan Berlin son dönemde artan fiyatlar konusunda kentsel sorunların simgesi haline dönüşmüştü.

Kent son yıllarda düzenli olarak dünyanın ev fiyatı en hızlı artan kenti durumunda.

Her ne kadar fiyatlar Londra ya da Paris gibi diğer Avrupa başkentlerinden daha düşük olsa da 2009 ile 2019 yılları arasında fiyatların ikiye katlanması kent sakinlerinde endişe yaratıyor.

Referandum kapsamında 240 binden fazla konutun zorla kamulaştırılması talep ediliyor.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU