Babacan: Korkmayın, daha iyi bir alternatif geliyor

DEVA Partisi lideri daha önce AK Parti’ye oy vermiş kişilerin kendisini rahat hissetmesi gerektiğini kaydetti

Fotoğraf: Habertürk

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kendi hayat tarzını başkalarına dayatmaya çalışan herkese karşı olduklarını ifade ederek, “Bizim savunduğumuz demokrasi özgürlükçü demokrasidir. Kimsenin ideolojisini başkasına dayatması söz konusu olamaz. Korkmayın daha iyi bir alternatif geliyor" dedi.

Babacan, Habertürk TV'de Fatih Altaylı ile Teke Tek programına konuk oldu.

Öğrencilerin yurt sorunu hakkında "Anne babalar, gençler önümü kesiyor ve yurt sorunundan bahsediyor. Yurt çıkmadı, dışarıda ev tutmam gerek ama durumum yok diyor. Böyle bir sorun yok demek Türkiye'den bir haber olmak demektir. Çok üzücü bir durum" diyen Babacan, marketlerdeki fiyat artışı ile ilgili ise "Vatandaşlar da fiyat pahalılığından yakınıyor. Gıda üretimindeki maliyetler sorunun kaynağı. Elektrik fiyatları son 3 yılda yüzde 168 arttı, mazot, yem, tohum fiyatları arttı. Tarımdaki fiyatlar döviz kadar arttı" değerlendirmesinde bulundu.

Babacan şunları kaydetti:

“YÖK'ü kaldıracağız”

Gençlerimizin öğrenmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Üniversiteleri hayat boyu öğrenme merkezi haline getirmek gerekiyor. Herkesin burada değişime ayak uydurması gerekiyor. YÖK'ü kaldıracağız. Kapatacağız. Çok sayıda rektör ile de konuştuk. Yenisini kurmak daha kolay. O kurum en iyi üniversitelere nefes aldırmıyor.

“Kürt sorununun çözümünü kendi içimizde görüyoruz”

Kürt sorunu meselesini kabul ederek işe başlamak gerekiyor. Erdoğan bir var diyor, bir yok diyor. Biz çok açık bir şekilde sorunun varlığını kabul ediyor. Biz çözüm siyasettedir diyoruz. HDP'nin temsil ettiği siyasi çizginin varlığı, Mecliste olması, hukuk çerçevesinde bir mücadele vermesi bizim için kıymetlidir. Öte yandan örgütün de bu siyaset üzerinde bir gölgesi var. Biz terör örgütü ile mücadelenin de farkındayız. Sadece silahla terör örgütünü ortadan kaldıramazsınız. Terör örgütünü yalnız bırakmak gerekiyor. Köklü bir çözüm arıyorsanız diplomasiyi kurmanız gerekiyor. Kürt sorununun çözümünü kendi içimizde görüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın birinci sınıf vatandaş olarak kabul edilmesi gerekiyor. Kürt sorunu var mıdır yok mudur diyoruz ama bunun en iyisi Kürt vatandaşlara sormak gerekiyor.

“Partilerin ortak hedefi budur”

Her partinin genel başkanı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre doğal bir cumhurbaşkanı adayıdır. Gelelim parlamenter sisteme, orada önemli olan başbakandır. Şu anki sistemde ittifak olasılıkları var. Bu ittifak nasıl bir ittifak olur bilemiyoruz. AK Parti ile bir araya gelmemiz tamamen ihtimal dışındadır. İsteyenler bir araya gelir. Cumhurbaşkanlığı ile ilgili ortak bir aday vardır. Şu anda seçenek çok. Seçim kararı alındığında o günkü eğilime ve taleplere göre her parti kendi adayını da ortak adayı da çıkarabilir. Bugün itibari ile fazla konuşulan bir seçenek yok. Biz bugün için parlamenter sistem istiyorum diyen partilerle görüşme süreci başlattık. İkili görüşmeler yaptık. Şimdi 6 partinin olduğu görüşmeleri başlattık. Bu ittifak değil. Vatandaşların karşısına ortak bir çalışma koymak önemli. Anayasa değişikliği için toplumsal mutabakat lazım. Başlattığımız süreci kıymetli görüyorum. Seçimde ne olursa olsun bu partilerin ortak hedefi budur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU