Koronavirüs aşılarında yeni doz zamanı geldi mi?

"İki doz Biontech aşısı olanların üçüncü doza ihtiyacı var mı?" ya da "Sinovac aşısı olanlar dördüncü dozu vurulmalı mı?" gibi soruların yanıtlarını Prof. Dr. Güner Sönmez ve Prof. Dr. Bülent Ertuğrul'dan aldık

Prof. Dr. Sönmez ve Prof. Dr. Ertuğrul'a göre iki doz Biontech olanların 6 aydan önce üçüncü doza ihtiyacı yok. Ancak uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın Sinovac sonuçlarına ilişkin daha fazla veri paylaşması gerektiği görüşünde / Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını etkisini sürdürüyor.

24 Eylül'de günlük vaka sayısı 27 bin 197 olurken, 221 kişi yaşamını yitirdi.

Aşı sırası geldiği halde vurulmayan yaklaşık 20 milyon kişinin varlığı ise tedirginliğe neden oluyor.

Diğer taraftan toplumun çoğunluğunun salgın bitmiş gibi davrandığı ve tedbirlerin esnetildiği eleştirileri yükseliyor. 

Salgın etkisi altında geçen süre uzarken, 2 doz Biontech aşısı olanların 3. dozu vurulmaları gerekip gerekmediği de merak konusu.

Aynı şekilde 2 doz Sinovac aşısından sonra 3. dozu (Sinovac veya Biontech) vurulanların dördüncüye ihtiyaç duyup duymadığı da aartışılıyor.

"Biontech aşısı olanların 3'üncü doz aşılamaları da başlatılmalı"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bİlim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türkiye'de Biontech aşısı olanların 3'üncü doz aşılamaları da başlatılmalı" ifadelerini kullandı.

"6 aydan sonra koruyuculuk düşebiliyor"

Görüş aldığımız isimlerden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, 2 doz Biontech aşısı olanların, son dozu vurulmalarının üzerinden en az 6 ay geçtikten sonra 3. doza ihtiyaç duyabileceklerini ifade etti.

İstisnai durumlara da değinen Ertuğrul, bağışıklık yetmezliği olanlar ya da buna yol açabilecek tedavi alanlar, kemoterapi görenler, kemik iliği veya organ nakli olanlar, ileri yaştakiler ve sağlık çalışanları gibi yoğun virüs yüküyle karşı karşıya olanların, 6 ayı beklemeden üçüncü dozu olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bilimsel çalışmalara göre Biontech gibi mRna aşısının iki dozunun yeterli korumayı sağladığını belirten Prof. Dr. Ertuğrul, ABD ve İsrail gibi aşılamayı nispeten erken yapan ülkelerde ikinci dozun ardından 6 ay geçmesi nedeniyle koruyuculuğun düşebildiği ve yeni doz ihtiyacının oluştuğunu ifade etti.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul Enfeksiyon Uzmanı Reyap.jpg
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul / Fotoğraf: Reyap

 

"Türkiye için henüz vakit var"

Türkiye'de ikinci doz mRna aşısının (Biontech) 3 ay önce yapılmaya başlandığını belirten Ertuğrul, 3'üncü dozla ilgili "Türkiye için henüz vakit var" yorumunu yaptı.

2 doz Sinovac'tan sonra 3'üncü aşıyı çaprazlama şekilde Biontech vurulanların durumunu da sorduğumuz Bülent Ertuğrul, "mRna aşısı Biontech'ten sonra iyi yanıt oluştu. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada durumun takipçisi oldukları belirtilmişti. 4. doza ihtiyaç duyulursa yapılacak. Bunun doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Net bilgi için Sağlık Bakanlığı'nın açıklama yapması gerekiyor"

Son olarak 3 doz Sinovac olanların 4'üncü doz aşıya ihtiyaç durumunu da sorduğumuz Ertuğrul, "2 doz Sinovac'tan sonra Biontech aşısı olmanın daha iyi olduğu düşünülüyor ancak net bilgi için Sağlık Bakanlığı'nın açıklama yapması gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"3'üncü doz için en az 6 ay geçmeli"

Benzer fikirleri paylaşan Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez de 2 doz Biontech aşısı olanların 3'üncü dozları için aradan en az 6 ay geçmesi gerektiği görüşünde.

"İsrail'de 3. doz Biontech uygulaması başladı"

2 doz Biontech aşılaması yapılan İsrail'de son dozun ardından 6 ay geçmesi nedeniyle 3'üncü dozun uygulanmaya başladığını belirten Sönmez, ABD'de ise bundan farklı olarak sadece kemoterapi alan, organ nakli olan ya da bağışıklık sistemiyle ilgili hastalığı bulunanlar ile 65 yaş üstündekilerin 3'üncü dozu olduğunu söyledi.

 

Prof. Dr. Güner Sönmez Twitter DrGunerSonmez.jpg
Prof. Dr. Güner Sönmez / Fotoğraf: Twitter /@DrGunerSonmez

 

"Belli gruplara 3'üncü doz Biontech uygulanabilir"

Türkiye'de de 2. doz Biontech aşısının üzerinden henüz 6 ayın geçmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, kronik hastalığı bulunanlar, çeşitli rahatsızlığı olanlar ile belli yaş grubuna uygulamanın söz konusu olabileceğini dile getirdi.

"Sağlık Bakanlığı'nın daha fazla veri açıklaması gerekli" 

2 doz Sinovac'ın ardından Biontech aşısı olanların yeni doz ihtiyacının bilinmediğini, buna ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın yeni veri paylaşımı yapmasının gerektiğini dile getiren Sönmez, ancak ondan sonra "Koruyuculuk ne düzeyde? Yoğun bakıma yatışlarda ve ölümleri önlemede etki nasıl? Antikorlar ne seviyede?" gibi soruların yanıtlanarak yeni doza ilişkin yorum yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU