Google'dan engellilere müjde: Cep telefonları yüz mimikleriyle kullanılabilecek

Özelliğin Türkiye'de ne zaman piyasaya sürüleceği henüz belli değil (Unsplash)

Dünyaca ünlü teknoloji şirketi Google, engelli kişilerin Android tabanlı telefonları kullanmasını kolaylaştıracak yeni özellikler geliştirdiğini açıkladı.

Perşembe günü yapılan duyuruda ABD merkezli şirket, cep telefonundaki kameralar için özel bir yüz tanıma teknolojisi hazırlandığını belirtti.

Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar gülerek, kaşlarını hareket ederek, ağızlarını oynatarak ya da gözlerini farklı yönlere çevirerek telefonda işlem yapabilecek.

Açıklamada, "Android'i herkes için erişilebilir hale getirmek amacıyla, yüz mimikleriyle telefonunuzu kullanıp iletişim kurmayı daha kolay hale getirecek yeni özellikler geliştirdik" dendi.

Google, daha önceden ses komutlarıyla telefonda işlem yapılabilmesi için özellikler geliştirdiğini fakat bunların ileri seviye motor nöron hastalıkları ve konuşma engeli bulunan kullanıcılar için yeterli olmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu yeni özelliklerden biri olan "Kamera Tuşlama" sayesinde kullanıcılar, dokunma ve ekran kaydırma işlemlerini temassız şekilde yüz hareketleriyle yapabiliyor.

Project Activation uygulamasıysa özelliğiyse kullanıcılara yüz mimikleriyle arama yapma, mesaj gönderme ya da kayıtlı ses dosyalarını dinleme imkanı sunuyor.

Google açıklamasında, "Şimdi herkes hareket kabiliyetlerine göre ayarlanabilen göz ve yüz hareketleriyle, elle kullanım ve sesle komut vermeye gerek kalmadan telefonlarını kontrol edebilir" dedi.

Yeni geliştirilen özellikler Google Play mağazası üzerinden Avustralya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD'deki kullanıcıların hizmetine sunuldu.



Independent Türkçe, France 24, Japan Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU