Afganistan’da mesleğini kaybeden devlet memurları, ev eşyalarını satıyor

İkinci el pazarında, ağırlıklı olarak koltuk takımları, halı ve mutfak eşyalarının yanı sıra 1990'lardan kalma eski televizyonlar, dikiş makineleri, kullanılmış kilimler ve yataklar satılıyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinden sonra işsizlik ve yoksulluk ile karşı karşıya kalan Afgan halkı, evlerindeki eşyaları, ikinci el pazarında satıyor.

Özellikle geçim sıkıntısı çeken ya da ülkeden ayrılmak isteyen Afganlar, ev eşyalarını satıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazardaki esnaf, rejimin değişmesiyle bir çok eski hükümet çalışanlarının işsiz kaldığını ve ülke dışına çıkmak istediklerini dolayısıyla ev eşyalarını satmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İkinci el pazarında, ağırlıklı olarak koltuk takımları, halı ve mutfak eşyalarının yanı sıra 1990'lardan kalma eski televizyonlar, dikiş makineleri, kullanılmış kilimler ve yataklar satılıyor.

Bir aydan beri başkent Kabildeki ikinci el pazarında dükkancılık yapan Halit, son zamanlarda bir çok Afgan vatandaşının gelip ev eşyalarını satmak istediklerini aktardı.

Independent Türkçe'ye konuşan Halit, şunları söyledi:

"Ülkede iş yok, çoğu vatandaş yurt dışına çıkabilmek için ev eşyalarını satıyorlar. Aralarında asker, polis ve devlet memurları da var ve ailelerini geçindirmek zorundalar.”

afgs2.jpeg

Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) geçen hafta yayınladığı bir raporda, Afganistan nüfusunun yüzde 97`sinden fazlasının 2022 ortasına kadar yoksulluk sınırının altına düşebileceği konusunda uyarmıştı.

Devlet memuru Samir, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Ekonomi çok kötü. Vatandaş perişan, iş bulamıyoruz. Halıyı 19 bin Afganiye satın aldım, şimdi 10 bine satamıyorum. İşimizi kaybettik, eve ekmek götüremiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) yayınladığı bir raporda, Afganistan nüfusunun yüzde 95’inin bir yıla kadar yoksulluk sınırının altına düşebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta, Taliban tarafından atanan Kabil belediye başkanı, belediyede çalışan 1000'den fazla kadın çalışanın işine son vermişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU