Havana Sendromu kurbanları, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'e yüklendi

ABD yönetimi hâlâ bu gizemli hastalığa neyin (ve belki de hangi hükümetin) yol açtığını araştırıyor

Havana Sendromu ilk kez 2016'da Küba'daki ABD Büyükelçiliğinde görülmüştü (AFP)

Gizemli "Havana Sendromu"ndan mustarip ABD'li diplomatlar yakın tarihli bir toplantıda, ABD yönetiminin mağdurlara yeterince yardım etmediğini ve endişelerini muğlak biçimde açıklanamayan sağlık olayları (unexplained health incidents - UHI) olarak niteleyip görmezden geldiğini söyleyerek Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a yüklendi.

10 Eylül'deki toplantıyı ilk olarak duyuran NBC News'e konuşan bir diplomat, "Şüpheyi bu tarz mide bulandırıcı açıklamalar besliyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlıyoruz, bu gizli bir bilgi. Ama bir şeyler görüyorsanız, hiçbir şey yokmuş gibi davranmayın. Bunu kahrolası bir UHI diye nitelemeyin. Stres seviyelerimiz hakkında konuşmayın.

Dışişleri Bakanlığı, The Independent'a "çalışanların ve ailelerinin selametiyle güvenliğini sağlamaya" odaklandıklarını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "ABD yönetimi genelindeki ortaklarımızla koordineli olarak, muhtemelen açıklanamayan sağlık olayları raporlarını, bildirildikleri her yerde güçlü bir şekilde araştırıyoruz" diye konuştu. Sözcü, kurumlar arası bir grubun "aktif bir şekilde bir dizi hipotezi incelediğini, ancak bu olayların nedeni veya yabancı bir aktöre atfedilip atfedilemeyeceğine dair bir belirleme yapmadığını" sözlerine ekledi.

2016'dan bu yana Antarktika hariç her kıtada en az 200 ABD'li diplomat, Havana Sendromu semptomları kaydetti. Bu gizemli rahatsızlığın kurbanları garip biçimde perdeli sesler duyduklarını, kendilerini bir enerji huzmesi içinde gibi hissettiklerini ve baş dönmesi, mide bulantısı ve hatta travmatik beyin hasarı gibi nörolojik semptomlar yaşadıklarını söylüyor. Mağdurların bazılarını incelemek için görevlendirilen Pennsylvania Üniversitesi doktorları, buna "beyin sarsıntısı olmaksızın yaşanan beyin sarsıntısı" adını verdi.

İlk kez Küba'daki ABD Büyükelçiliği'nde görülen söz konusu rahatsızlıktan etkilenenler Dışişleri Bakanlığı Tıbbi Hizmetler Bürosu'nun, semptomlarını stres veya yaşlılığa bağlayarak küçümsediğini ve bu konuda tıbbi yardım almanın güç olduğunu ifade ediyor.

Trump yönetimi Havana Sendromu'ndan "hedefli saldırılar" şeklinde bahsederken Biden yönetimi geri adım atarak bunları "olay" şeklinde niteliyor. Yetkililer rahatsızlığın kaynağının, ABD cihazlarından veri çalmak için gelişmiş mikrodalga veya elektromanyetik dalga teknolojisi kullanan Rus istihbarat servisleri olabileceklerini öne sürse de kesin bir sonuca varılamadı.
 


Ulusal İstihbarat Direktörü'nün ofisi ağustosta, hastalığın birden fazla kurumun çabasıyla incelendiğine dair detaylı bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Havana Sendromu'nun nedenini tespit etmenin, etkilenenlere en yüksek düzeyde bakım sağlamanın ve bu tür olayların devam etmesinin engellemenin  yüksek öncelik olduğu" belirtilmişti.

ABD yönetimi semptomlara neyin sebep olduğu konusunda kesin bir karara hâlâ  varmadı. İnceleme amacıyla defalarca Havana'yı ziyaret eden bir FBI ekibi kurbanlarla görüşmeden, diplomatların kitlesel histeriden mustarip olduğu sonucuna varmıştı. Bu da bazıları semptomlar sebebiyle izne ayrılan veya emekli olan Havana Sendromluları çileden çıkarmıştı. (Büronun bulgularını yeniden gözden geçirdiği bildiriliyor).

Kongre salı günü, Havana Sendromu'ndan etkilenen Dışişleri Bakanlığı ve CIA çalışanlarına daha fazla tazminat ve destek sağlayacak bir yasa tasarısını iki partinin de desteğiyle onayladı.

Senatör Susan Collins yaptığı açıklamada, "Çok fazla 'Havana Sendromu' kurbanı, kendilerini zayıflatan yaralarının tedavisi için bürokrasiyle mücadele etmek zorunda kaldı" dedi.

Bu iğrenç saldırının, çıkarlarımızı temsil ederken zarar gören kurbanlarından bazılarıyla bizzat konuştum. HAVANA Yasası, bu mağdurların hak ettiği mali ve tıbbi desteği almasını sağlayacak. Yasa, yönetimimizin sorumluyu bulmasını sağlama taahhüdümüzü de teyit ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU