Öcalan'ın avukatlarından açıklama: Öcalan'sız ve HDP'siz Kürt sorununu konuşmak çözüm değil

"Kürt sorununda temel tüm tartışmaları, anayasal, yasal düzlemlere ve TBMM zeminine çekmeye çalışan ve bunu ısrarla talep eden de Sayın Öcalan'ın kendisidir"

Abdullah Öcalan'ın avukatları Kürt sorununun çözümü ile ilgili tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı / Fotoğraf: AA

İmralı'da tutuklu bulanan Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu, Kürt sorununun çözümüne dair son günlerde yaşanan tartışmalara dair yazılı bir açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büronun sosyal medya hesabından Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada, "Bir süredir müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan'ın konumu ve Kürt sorununun çözümündeki rolü ile ilgili tartışmalar yürütülmektedir. Ancak kendisine bu ve benzeri konularda söz kurma imkanı tanınmamaktadır" denildi. 

"Demokratik bir gelecek inşası için en önemli muhatap Öcalan'dır"

Öcalan'ın tecrit altında olduğu ve tüm haklarının yasaklandığı savunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugüne kadar iktidar odakları için Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözümü önünde herhangi bir engel yokken çözülmemiş, çözülememiştir. Bu yüzden Öcalan'sız, Öcalan'ı ya da Kürt sorununun çözümünü konuşmak gerçek ve kalıcı bir çözümün yolu ve yöntemi değildir. Hiç kuşkusuz Kürt sorununun onurlu bir çözümü ile demokratik bir gelecek inşası için en önemli muhatap sayın Öcalan'dır. En zor koşullarda büyük emek sarf edip, geliştirdiği sayısız çözüm önerileri ile barışı inşa etmeye çalışmıştır. Tecrit uygulamalarına karşı ortaya koyduğu direnişi de bu çabaların devamına yöneliktir"

"HDP'siz çözüm imkan dahilinde değildir"

Açıklamada Kürt sorunun çözümünde HDP'nin rolüne dair ise şu görüşlere yer verildi:

"HDP de demokratik müzakere siyasetinin temsilcisi olarak, barış ve demokrasiyi örgütleme iddiasını taşıyan toplumsal öncüdür. HDP'siz çözüm koşullarının olgunlaşması, barış zemininin Türkiye halklarına sunulması imkan dahilinde değildir. Kürt sorunu, en nihayetinde anayasal bir sorundur. Kürt sorununda temel tüm tartışmaları, anayasal, yasal düzlemlere ve TBMM zeminine çekmeye çalışan ve bunu ısrarla talep eden de Sayın Öcalan'ın kendisidir"

Açıklamada Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit koşullarının sona erdirilmesi ve  tüm temel haklarını kullanma olanağının güvenceye alınması çağrısı da yapıldı.

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz"  dedi. CHP liderinin bu açıklaması üzerine HDP'li Sezai Temelli sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" yanıtını verdi.

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise sosyal medya aracılığı ile yaptığı açıklamada "Benim bildiğim HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM'dir. Tabii ki HDP, Kürt sorununun çözümünde tüm tarafların ve her kesimin, açık ve şeffaf katılımını, muhataplığını bilecek siyasi birikime ve deneyime sahiptir. Faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmalar gündeme getirmek çözüme katkı sunmaz" ifadelerini kullandı.

Sezai Temelli ise yaşanan tartışmalar üzerine Halk TV'ye yaptığı açıklamada, "Tweet'teki görüşler kişiseldir, HDP'yi bağlamaz. Öcalan'ın muhataplığına bu bağlamda önemlidir. Çatışmayı önleme ve demokratik bir çözüm bağlamına dikkat çektim. HDP elbette meşru muhataptır. Meclis'in üçüncü büyük partisidir ve bu konularda çözüm üretme anlamında en önemli partidir" dedi.

CHP lideri Kılıçdarolu da Halk TV'den Fikret Bila'ya yaptığı açıklamada, "Parlamento dışında bir adres yoktur; İmralı da Kandil de muhatabımız değildir" diyerek CHP'nin tutumunu açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU