Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye yanıt: HDP'nin TBMM Başkanvekilliği yaptığı zaman el kaldırıp söz istemesinler

"Kürt sorunu" tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de dünya kadar sorun var. Biz sorunlardan korkmuyoruz. Bu ülkeye barışı, huzuru dostlarımızla birlikte getireceğiz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziler Haftası Buluşması toplantısına katılarak açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Yeri geliyor şehitlerimizi, gazilerimizi yere göğe sığdıramıyoruz ama uygulamaya gelince tam tersi bir tabloyla karşılaşıyoruz. Aklımın anlamadığı böyle bir siyaset anlayışı" dedi.

Kılıçdaroğlu, siyaset kurumunun gazi ve şehitler için üstüne düşeni yapmadığını savundu.

Bütün siyasi partilere çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Kore, Kıbrıs, Terör, 15 Temmuz gazimiz var. Her birisi ayrı statüye tabi. Neden hepsi ayrı statüye tabi? Aralarındaki farklar ne? Hepinizin huzurunda TBMM Başkanı Sayın Şentop'a açık çağrıda bulunuyorum. Sonrada bütün siyasi partilere açık çağrıda bulunuyorum. Şehit yakınları ve gaziler arasında farklıların tümünü gidermek konusunda ortak bir çalışma yapalım. Söylediğim şeylerin yapılması için anayasal temelde var. Bunu Cumhur İttifakı olarak yapsınlar yapamıyorlarsa biz yapalım.

"Milletvekilleri sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanıyorsa, gazi ve şehitler de faydalanmalı"

Şehit ve gaziler için öncelikli yapılması gereken 8 maddeyi sıralayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Öncelikli yapılması gereken 8 madde sayacağım. Birincisi şehit yakınları ve gaziler yüksek kurulu oluşturulmalıdır. İkincisi, şehit yakınları ve gaziler arasındaki farklılıkların kaldırılması lazım. Üçüncüsü, şehitlerimizin eşleri ya da ailelerine maaş bağlanıyor. Bu aylıkların en düşük net memur maaşının altına düşmemesi lazım. Şehitlerimizin neden 2 çocuğunu işe alıyoruz? Kaç çocuğu varsa işe alalım. 18 yaş sınırını aştıktan sonra okumuyorsa kaç çocuk varsa iş imkanı sağlanmalı, okuyorsa burs bağlanmalı. Milletvekilleri sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanıyorsa, gaziler ve şehit yakınları da sağlık hizmetlerinden öyle yararlanmalılar, bu kadar basit.

2016'da iki Türk askerinin yakılması için fetva verdiği iddia edilen IŞİD'linin tutuklanmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "İki askerimizin diri diri yakıldığının videosunu izlettiler. Talimatı veren kişi tutuklandı hapse atıldı. İyi ki bu ülkede dürüst gazeteciler var. Bir gazeteci arkadaşımız, iki askerin yanması talimatını veren kişi Gaziantep'te dükkan açmış diyor. Bu adamı kim serbest bıraktı? Kimler serbest bıraktı? Bunların sorgulanması lazım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'nin açıklamalarına tepki

Kılıçdaroğlu, toplantı sonrası "Kürt sorunu" tartışmalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "HDP’yi meşru organ görmek demek, PKK’yı muhatap almak demektir. CHP yönetimi siyasi ikbal ve istikbalinin çürük şifrelerini Kandil mağaralarının pespaye karanlığında bulmak üzere harekete geçmiştir" sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

HDP'nin TBMM Başkanvekilliği yaptığı zaman el kaldırıp söz istemesinler. El kaldırıp söz istiyorlarsa nasıl istiyorlar? Biraz mantık olur. Söylediğiniz şeylerin mantığı olur. O mantık içinde hareket edersiniz. Kimseyi ötekileştirmek gibi bir niyetimiz yok. Bu ülkede 83 milyon huzur içinde yaşasın istiyoruz.

Her politikacının samimi ve dürüst olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu,  bir sorun varsa bunu çözecek yerine TBMM olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de dünya kadar sorun var. Biz sorunlardan korkmuyoruz.  Sizin oylarınızdan çok sizin sorunlarınıza talibim. Bu ülkeye barışı, huzuru dostlarımızla birlikte getireceğiz. Açlık, sefalet var. Öğrenciler yurt bulamıyor, yaptıkları tartışmaya bak. Bu sorun TBMM'de çözülecek. Biraz mantık olur, söylediklerinizin mantısı olur. Hiç kimseyi düşmanlaştırmaya gerek yok. Kamplaşma yap. Çocuklar yatağa aç giriyor. Türkiye'nin başka sorunu mu yok?" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU